Liman rekabeti ve hinterland bağlantıları: Demiryollarının rolü
Port competition and hinterland connections: The role of railways
- Tez No: 958680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Liman Rekabetçiliği, Hinterland Bağlantısı, Demiryolu, Lojistik, Antalya Limanı, Tematik Analiz, Port Competitiveness, Hinterland Connectivity, Railway, Logistics, Port of Antalya, Thematic Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, liman rekabetçiliği bağlamında hinterland bağlantılarının belirleyici rolünü ve özellikle demiryolu altyapısının bu süreçteki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Limanlar, günümüzde yalnızca kıyı operasyonlarıyla sınırlı kalmamakta; karasal bağlantılarla desteklenen çok modlu ulaşım ağları sayesinde küresel lojistik zincirlerinde stratejik bir konum üstlenmektedir. Bu bağlamda, demiryolu taşımacılığı hem sürdürülebilirlik hem de maliyet avantajı bakımından ön plana çıkmakta, limanların hinterland erişimini doğrudan etkilemektedir. Araştırmada, nitel yöntem esas alınarak Antalya Limanı özelinde bir durum analizi gerçekleştirilmiştir. Limanın demiryolu bağlantısının olmaması, operasyonel kapasiteyi sınırlayan ve bölgesel rekabet gücünü zayıflatan temel unsurlardan biri olarak ele alınmıştır. Bu çerçevede, liman yöneticileri, kamu temsilcileri, akademisyenler, ihracatçılar ve lojistik firmalarıyla yapılan 12 derinlemesine görüşmeden elde edilen veriler, tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, altyapı yetersizliklerinin, stratejik planlama eksikliklerinin ve artan lojistik maliyetlerin, hinterland bağlantılı liman rekabetçiliği üzerinde nasıl bir etki yarattığını ortaya koymaktadır. Çalışma, liman-hinterland ilişkilerinin güçlendirilmesi için demiryolu entegrasyonunun kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulamakta; planlayıcılar ve politika yapıcılar için bütüncül bir altyapı vizyonunun gerekliliğine işaret etmektedir. Ayrıca, demiryolu destekli hinterland stratejilerinin, bölgesel kalkınma hedefleriyle daha uyumlu bir liman politikası oluşturulmasına katkı sunabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the decisive role of hinterland connectivity in port competitiveness, with a particular focus on the impact of railway infrastructure. Modern seaports are no longer limited to coastal operations; instead, they function as strategic hubs within global logistics networks, supported by multilayered land transport systems. Among these, rail transport stands out due to its advantages in sustainability and cost efficiency, directly influencing a port's accessibility to its hinterland. Adopting a qualitative research approach, this study presents a case analysis of the Port of Antalya, which currently lacks a direct railway connection. This infrastructural deficiency has been identified as a critical factor limiting the port's operational capacity and diminishing its regional competitiveness. Data were collected through in-depth interviews with 12 key stakeholders, including port executives, public authorities, academics, exporters, and logistics companies. The data were analyzed using thematic analysis to reveal patterns regarding the operational and strategic challenges faced due to limited hinterland access. The findings emphasize the importance of railway integration in strengthening port-hinterland relations. The study suggests that the development of integrated rail infrastructure is essential for shaping a more coherent and competitive port policy. It concludes that railway-supported hinterland strategies can enhance regional development goals and contribute to a more balanced national logistics framework.