Yerel yönetimlere ait spor merkezlerindeki hizmet kalitesi algısı
Perception of service quality in sports centers of local governments (Example of Antalya)
  1. Tez No: 958717
  2. Yazar: ESRA CEREN TULUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Spor Merkezi, Hizmet Kalitesi, Local Government, Sports Center, Service Quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, Antalya Büyükşehir Belediyesi yerel yönetiminin spor merkezleri (Antalya Spor ve Fitness Merkezi (ASFİM))'ni kullanan kişilere sunulan hizmet kalitesi algısının incelenmesidir. Çalışmada; Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 5 ilçe belediyesinin spor merkezlerinden (Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Muratpaşa (Atatürk) ve Serik) hizmet alan kişiler yer almıştır. Araştırma evrenini tüm Asfimlerde yer alan 6000 kişi, örneklemini ise belirlenen 5 Asfimlerden hizmet alan 525 kadın ve 235 erkek olmak üzere toplamda 760 kişi oluşturmuştur. Araştırmada, Yılmaz Uçan (2007) tarafından geliştirilen“Fitness Merkezlerinde Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği (SFM-HKÖ)”ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu katılımcılara uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntem olarak sayı, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ise; cinsiyet, gelir düzeyi, öğrenim durumu, ikamet edilen ilçe belediyesi ve spor merkezlerine katılım sürelerinin durumlarına göre değerlendirmeler yapılmıştır. Cinsiyet durumuna göre; anlamlı farklılığın sadece ortam koşulları kalitesinde ortaya çıktığı ve bunun da erkeklerin lehine olduğu tespit edilmiştir. Gelir düzeyine göre; hiçbir alt boyutta anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğrenim durumuna göre; ilköğrenim mezunu katılımcıların daha yüksek hizmet kalitesi algısına sahip olduğu görülmüştür. İkamet edilen ilçe belediyesi durumuna göre; merkezi ilçelerde oturanların daha yüksek hizmet kalitesi algısına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Spor merkezine katılım sürelerinin değerlendirilmesine göre ise; kısa süredir hizmet alan kişilerin spor merkezini daha genel ve benzer şekilde değerlendirdikleri; uzun süredir hizmet alan kişilerin ise eleştirel ve daha farklı şekilde değerlendirdikleri görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda ise; spor merkezleri çalışanlarının belirli zaman aralıklarında katılımcılardan geri bildirim almaları, hizmet kalitesini arttırmak için mevcut spor merkezlerinin ve yeni yapılacak olan spor merkezlerinin eksikliklerinin neler olduğunu belirlemeleri, kalitenin arttırılması için çıkan sonuçları değerlendirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the perception of service quality offered to people who use the sports centers (Antalya Sports and Fitness Center (ASFIM)) of Antalya Metropolitan Municipality local government. The study included people who receive services from the sports centers of 5 district municipalities of Antalya Metropolitan Municipality (Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Muratpaşa (Atatürk) and Serik). The research population consisted of 6000 people in all Asfim and the sample consisted of 760 people in total, 525 women and 235 men, who received service from the 5 Asfim. In the study, the“Perceived Service Quality Scale in Fitness Centers (SFM-SQS)”developed by Yılmaz Uçan (2007) and the Personal Information Form prepared by the researcher were applied to the participants. The data obtained were analyzed in SPSS program. Number, mean and standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. As a result of the research; evaluations were made according to gender, income level, education level, district municipality of residence and duration of participation in sports centers. According to gender status; it was determined that a significant difference was found only in the quality of environmental conditions and this was in favor of men. According to income level; no significant difference was found in any sub-dimension. According to the level of education; it was observed that participants with primary education had a higher perception of service quality. According to the status of the district municipality of residence; it was found that those living in central districts had a higher perception of service quality. According to the evaluation of the duration of participation in the sports center; it was seen that the people who have been receiving service for a short time evaluated the sports center in a more general and similar way, while the people who have been receiving service for a long time evaluated it critically and differently. In line with these results, it can be suggested that the employees of the sports centers should receive feedback from the participants at certain time intervals, determine the deficiencies of the existing sports centers and the new sports centers to be built in order to increase the service quality, and evaluate the results to increase the quality.