Meme kanserli kadınlarda cinsel işlevin tüm yönleriyle değerlendirilmesi: 'Entegre Cinsel İşlev Ölçeği'nin geçerlilik ve güvenirlilik çalışması
Evaluation of all aspects of sexual function in women with breast cancer: Validity and reliability study of the 'Integrated Sexual Function Scale'
- Tez No: 958933
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDAGÜL YAĞMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İşlev, Geçerlik ve Güvenirlik, Meme Kanseri, Ölçek, Breast Cancer, Sexual Function, Scale, Validity and Reliability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Meme kanserli kadınlarda cinsel işlevi değerlendirmek için geliştirilen ECİÖ'nün Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırmaya, meme kanseri tedavisi sonrasında kontrol veya ayaktan tedavi amacıyla Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Poliklinikleri'ne başvuran, kadınlar dahil edilmiştir. Katılımcılara“Kişisel Bilgi Formu”,“Geçmiş Tıbbi Öykü Formu”ve ECİÖ alt bölümleri olan MRÖKL, ÖSMRÖ ve MKK-KCİÖ uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde Kolmogorov-Smirnov, AFA, DFA, güvenirlik ve test-tekrar test analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, ölçme araçlarının kapsam geçerlik düzeylerini belirlemek amacıyla dil ve alan uzman görüşlerinden yararlanılmıştır. Uzman görüşleri doğrultusunda KGİ'leri; MRÖKL için 0.983, ÖSMRÖ için 0.900 ve MKK- KCİÖ için 0.993 olarak belirlenmiştir. Alt ölçeklere ait KMO ve Bartlett küresellik testleri anlamlı bulunmuştur. Cronbach α değerleri yüksek güvenirlikte elde edilmiştir. Test- tekrar test güvenirliği mükemmel sınırlarda bulunmuştur. DFA sonucunda her bir ölçek için uyum indeksleri kabul edilebilir ve iyi düzeydedir. Türkçe uyarlama sonucunda MRÖKL ve ÖSMRÖ ölçeklerinde tek faktör altında 6 madde, MKK- KCİÖ'de ise“cinsel istek”ve“cinsel yanıt”olmak üzere iki faktör altında 12 madde elde edilmiştir. Sonuç: ECİÖ, Türk toplumundaki meme kanserli kadınlarda cinsel işlevin değerlendirilmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the validity and reliability of the Turkish form of the ISFS, which was developed to evaluate sexual function in women with breast cancer. Material and Method: This study included women who presented to the Medical Oncology Outpatient Clinic of Gaziantep University Şahinbey Oncology Hospital for follow-up or outpatient treatment after breast cancer treatment. The participants were administered the“Personal Information and Medical History Form,”and the subscales of the ISFS, namely the BRSC, the SBRDF and the BCS-FSFI. In the statistical analysis, Kolmogorov-Smirnov, EFA, CFA, reliability, and test-retest analyses were used. Results: In this study, language and field expert opinions were used to determine the content validity levels of the measurement tools. According to expert opinions, the CVIs were determined as 0.983 for the BRSC, 0.900 for the SBRDF and 0.993 for the BCS-FSFI. KMO and Bartlett sphericity tests for the subscales were found to be significant. Cronbach's α coefficients were obtained at a high reliability level. Test-retest reliability was found to be excellent. As a result of CFA, the fit indices for each scale were obtained at acceptable and good levels. In the Turkish adaptation, 6 items under a single factor were obtained in BRSC and SBRDF, while 12 items under two factors were obtained, namely“sexual desire”and“sexual response”in the BCS-FSFI. Conclusion: The ISFS is a valid and reliable measurement tool that can be used to assess sexual function in women with breast cancer in Turkish society.