Doğum sonu dönemdeki kadınların sosyal zekâ düzeyi ile annelik fonksiyonu arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between the social intelligence level and maternal function in postpartum women
- Tez No: 958952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Maternal Functioning, Postpartum Period, Pregnancy, Social Intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırma, doğum sonu dönemde kadınların sosyal zekâ düzeyi ile annelik fonksiyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, korelasyonel desende planlanan çalışmanın evrenini Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne başvuran anneler ve örneklemini ise güç analizi ile hesaplanan toplam 246 anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Tromso Sosyal Zekâ Ölçeği”ve“Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel analiz programı kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların Sosyal Zekâ Ölçeği toplam puan ortalaması 59,81±4,25'dir ve genel sosyal zekâ düzeyi orta-yüksek seviyede saptanmıştır. Kadınların Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği toplam puan ortalaması 70,33±14,64 olarak bulunmuş olup, kadınların doğum sonrası annelik fonksiyonlarının genel olarak orta-yüksek seviyede olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to examine the relationship between social intelligence levels and maternal function in postpartum women. Materials and Methods: The population of the study, which was designed with a descriptive and correlational design, consisted of mothers who applied to the Obstetrics and Pediatrics Hospital, and the sample included a total of 246 mothers, determined through power analysis. The data were collected using the“Descriptive Information Form,”the“Tromsø Social Intelligence Scale,”and the“Barkin Index of Maternal Functioning.”A statistical analysis program was used to evaluate the data. Results: The mean total score of the women on the Social Intelligence Scale was 59.81±4.25, indicating that their overall level of social intelligence was moderate to high. The mean total score on the Barkin Index of Maternal Functioning was found to be 70.33±14.64, demonstrating that the women's postpartum maternal functioning was generally at a moderate to high level. The results of the regression analysis revealed that the total social intelligence score had a significant effect on the total maternal functioning score (β = 0.431, p < 0.001). Conclusion: It has been concluded that mothers with high social intelligence tend to perform their postpartum maternal functions more effectively.