Yeniden işlevlendirilen tarihi hanların teknolojik sürdürülebilirlik ile entegrasyonu
The integration of technological sustainability in the adaptive reuse of historicals hans
- Tez No: 958987
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Tarih, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, History, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Yarımada, Teknolojik Sürdürülebilirlik, Kullanıcı Konforu, Yeniden İşlevlendirme, Historical Peninsula, Technological Sustainability, User Comfort, Re-Functioning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tez kapsamında Liman Han, Han 1772 ve Beta Yeni Han yapıları sürdürülebilir mimarlık ilkeleri kapsamında teknolojik sürdürülebilirlik ile entegrasyonu bağlamında incelenmiştir. Analiz süreci, doğal koşulların korunması, kentsel tasarım ve arsa planlaması ile insan sağlığı ve konforu için tasarım olarak tanımlanan üç ana başlıkta gerçekleştirilmiştir. Her bir yeniden işlevlendirilen han, bu ilkelere göre belirlenen kriterlere göre incelenmiş ve böylece hanların sürdürülebilirlik performansı elde edilen verilerle ortaya koyulmuştur. Değerlendirme yaklaşımı, akademik literatürde bulunan sürdürülebilir mimarlık ilkelerinin performans göstergelerine dönüşümü ile bu analizi mümkün kılmıştır. Bu bağlamada doğal koşulların korunması, yapının bulunduğu bölgeyle ilkim uyumunu ve gün ışığından verim alma gibi etkenler ile hanların yerleşim düzeni, çevresel etkileri ve kent dokusu ile oluşan bağını irdelemiştir. Kentsel tasarım ve arsa planlaması kriterinin alt başlıkları olarak karma kullanımlı gelişimi destekleme ve toplu taşımacılık ve yaya ulaşımını destekleme kriterleri de incelenmiştir. Tez kapsamında insan sağlığı ve konforu için tasarım boyutunda, iç mekân konfor koşulları değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucu elde edilen veriler doğrultusunda teknolojik sürdürülebilirlik için kriterler belirlenmiş ve bir değerlendirme sistemi oluşturulmuştur. Analizler sonucunda, referans olarak seçilen bu üç hanın teknolojik sürdürülebilirlik performansının yeterli, yetersiz ve iyileştirilebilir kısımları belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda ihtiyaçlar dahilinde teknolojik sürdürülebilirlik odaklı çözüm önerileri geliştirilmiştir. Önerilen çözümler enerji verimliliğini destekleyen, maliyet yükünü azaltan ve çevresiyle uyumlu yapı olma özelliğini hedeflemektedir. Çalışmanın çıktısı, seçilen referans hanlar özelinde geliştirilen önerilerin genellemesiyle oluşturulan bir teknolojik sürdürülebilirlik modelidir. Bu model, her ölçekteki tarihi ve modern yapıya uyarlanabilecek sistematik bir çerçevedir. Geliştirilen teknolojik sürdürülebilirlik öneri sistemi yeniden işlevlendirilen projelerde bir kontrol listesi gibi kullanılabilmektedir. Sonuç olarak geliştirilen bu teknolojik sürdürülebilirlik öneri sistemi hem teori hem de pratik açıdan önemli bir model olarak sunulmuştur. Tez çalışması, literatürde bulunan sürdürülebilirlik kriterlerinin modern çağın ihtiyaçları ile birleştirilerek yenilikçi bir değerlendirme yöntemi belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Liman Han, Han 1772, and Beta Yeni Han structures were examined within the framework of sustainable architecture principles and their integration with technological sustainability. The analysis process was conducted under three main headings: preservation of natural conditions, urban design and land planning, and design for human health and comfort. Each repurposed inn was examined according to criteria determined by these principles, and thus, the inns' sustainability performance was demonstrated using the obtained data. The evaluation approach enabled this analysis by translating sustainable architecture principles found in academic literature into performance indicators. In this context, factors such as preservation of natural conditions, climatic compatibility with the building's location, and daylight efficiency were examined, as well as the inns' layout, environmental impacts, and connection to the urban fabric. Sub-headings of urban design and land planning criteria, including supporting mixed-use development and supporting public transportation and pedestrian access, were also examined. Within the scope of the thesis, interior comfort conditions were evaluated within the design dimension for human health and comfort. Based on the data obtained from the evaluations, criteria for technological sustainability were determined, and an evaluation system was developed. As a result of the analyses, the technological sustainability performance of these three reference inns was determined to be sufficient, inadequate, and capable of improvement. Based on the data obtained, technological sustainability-focused solutions were developed based on the needs. The proposed solutions aim to support energy efficiency, reduce costs, and be compatible with the surrounding environment. The output of the study is a technological sustainability model created by generalizing the recommendations developed specifically for the selected reference inns. This model provides a systematic framework that can be adapted to historical and modern buildings of all sizes. The developed technological sustainability recommendation system can be used as a checklist in repurposed projects. In conclusion, this technological sustainability recommendation system is presented as an important model from both theoretical and practical perspectives. The thesis study developed an innovative evaluation method by combining sustainability criteria found in the literature with the needs of the modern age.