Influencerların takipçileri tarafından algılanma biçimi ve marka tercihlerinde oynadıkları rol: Nitel bir araştırma
The perceptions of influencers by their followers and the role they play in their brand preferences: A qualitative research
- Tez No: 959112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Influencer, Marka Tercihleri, Sosyal Medya, Influencer, Brand Preferences, Social Media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnfluencerlar sosyal medya platformlarında milyonlarca takipçiye ulaşabilmekte, markaların tanıtılması ve pazarlanması konusunda önemli roller oynayabilmektedir. Bu nedenle, influencerların takipçileri tarafından nasıl algılandığı ve bu algının takipçilerin marka tercihlerine nasıl yansıdığını anlamak önem kazanmıştır. Bu nitel çalışmanın amacı, takipçi ve influencer arasındaki etkileşimin dinamiklerini keşfetmektir. Çalışmanın kuramsal alt yapısı büyük ölçüde çift aşamalı akış, sosyal öğrenme kuramlarına ve kaynağın inanırlığa kavramına dayanmaktadır. Bu kavram ve kuramlar, ikna sürecinde etkili olan kişilerin özelliklerini ve ikna süreçlerini anlamaya yardımcı olmaktadır. Fenomenoloji desenine uygun şekilde, marka tercihlerinde influencer olarak tanımlanan kişilerin önerilerini dikkate alan farklı yaşlardan ve mesleklerden toplamda 14 kişi ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine görüşmelerden elde edilen verilere tematik içerik analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda sekiz tema ortaya çıkmıştır. Elde edilen temalar, Etik, Manipülasyon, Ürün/marka özellikleri, İçeriğe ilişkin özellikler (İçerik formatı ve İçerik kalitesi alt temaları), Popülerleşme, Yaşam Tarzı-özdeşim, Kaynağın İnanırlığı (Güzellik-Çekicilik, Uzmanlık, Benzerlik, Güvenilirlik-Dürüstlük alt temaları) ve İnfluencer Özellikleri şeklindedir. Temalar, kuramsal çerçeve ile uyum içindedir ve influencer-takipçi etkileşiminin doğasını sosyal medya üzerinden anlamak için hem teorik hem de pratik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Influencers can reach millions of followers on social media platforms and play significant roles in promoting and marketing brands. Therefore, understanding how influencers are perceived by their followers and how these perceptions influence followers' brand preferences has gained importance. The aim of this qualitative study is to explore the dynamics of interaction between followers and influencers. The theoretical framework of the study is largely based on the Two-Step Flow Theory, Social Learning Theory, and the concept of source credibility. These theories and the concept help explain the characteristics of influential individuals and the processes involved in persuasion. In line with the phenomenological design, in-depth interviews were conducted with a total of 14 individuals from various age groups and professions who consider recommendations from influencers when making brand preferences. The data obtained from these interviews were analyzed through thematic content analysis. The analysis revealed eight themes: Ethics, Manipulation, Product/Brand Features, Content-Related Characteristics (with sub-themes of Content Format and Content Quality), Popularization, Lifestyle-Identification, Source Credibility (with sub-themes of Attractiveness, Expertise, Similarity, and Trustworthiness-Honesty), and Influencer Characteristics. These themes align with the theoretical framework and provide both theoretical and practical insights into understanding the nature of influencer-follower interaction on social media.