Hemşire ve ebelerde tükenmişlik ve başa çıkma stratejilerinin değerlendirilmesi: Ardahan ili örneği
Evaluation of burnout and coping strategies in nurses and midwives: The case of Ardahan
  1. Tez No: 959115
  2. Yazar: FİLİZ BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL KIROĞLU ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık personeli, tükenmişlik, hemşire, ebe, başa çıkma stratejileri, Ardahan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Süreklilik arz eden, dinamik, değişken ve öngörülemeyen bir hizmet sektörü olan sağlık hizmetlerinde görev yapan hemşire ve ebelerin tükenmişlik yaşadığına sıkça şahit olunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları çalışma ve dinlenme sürelerinin düzensizliği, sağlık sorunları olan bireylerle ve hastalar ile birlikte hassas bir sürecin içerisinde olan hasta yakınlarıyla birebir iletişim ve etkileşimde kalınması ve net olarak görev tanımlarının belirlenmemiş olmasıdır. Bu çalışma ile Ardahan ilinde görev yapan ebe ve hemşirelerin tükenmişlik düzeylerinin tespit edilmesi, bu tükenmişlikle başa çıkma stratejilerinin belirlenmesi ile bireysel ve kurumsal düzeyde olası çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda nicel araştırma yöntemi olarak tarama modeli ve veri toplamak üzere anket tekniği tercih edilmiştir. Araştırmanın evreni, Ardahan İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm sağlık hizmeti veren kurumlarda görevli ebe ve hemşirelerden oluşmuştur. Çalışmaya 242 hemşire ve ebe katılım sağlamış olup katılımcılara“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”ve“Başa Çıkma Stratejileri Formu”uygulanarak veri toplanmıştır. Araştırma bulguları hemşire ve ebelerin tükenmişlik yaşadıkları ve tükenmişlikle baş edebilmek için“Duyguları yansıtma ve paylaşma”ve“Mizahi yaklaşım”stratejilerini kullandıklarını göstermiştir. Demografik değişkenler temelinde yapılan analizler neticesinde katılımcıların tükenme düzeylerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama, yıllık izin kullanma süresi, toplam çalışma süresi, rahatlamak üzere herhangi bir madde kullanımı düzeylerine nazaran anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır. Öğrenim durumu, çalıştıkları kurum, çalışılan bölüm ve nöbet sayısı değişkenleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Araştırma neticesinde elde edilen bulgularda hemşire ve ebelerin tükenmişlik yaşadıkları tespit edilmiş olup araştırmamız insana birebir hizmetin verildiği sektörlerden olan sağlık kurumlarında yapıldığından tükenmişlik düzeyinin yüksek çıkması beklenen bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
It has been frequently observed that nurses and midwives working in the healthcare sector, which is a continuous, dynamic, variable and unpredictable service sector, experience burnout. The underlying factors contributing to this phenomenon include irregular working hours and rest periods, direct communication and interaction with individuals experiencing health concerns, patients, and their relatives engaged in a sensitive process, and the absence of clearly delineated job descriptions. The objective of this study is to ascertain the levels of burnout experienced by midwives and nurses in Ardahan province, to identify strategies for coping with this burnout, and to present possible solutions at the individual and institutional levels. In this regard, the survey model was selected as the quantitative research method, with the questionnaire technique being utilised for data collection. The study population comprised midwives and nurses employed in all healthcare institutions affiliated with the Ardahan Provincial Health Directorate. A total of 242 nurses and midwives participated in the study, and data were collected by administering the Maslach Burnout Inventory and the Coping Strategies Form to the participants. The research findings demonstrate that nurses and midwives experience burnout and utilise the strategies of 'reflecting and sharing feelings' and 'humorous approach' to cope with burnout. Analyses based on demographic variables revealed no significant differences in participants' burnout levels with respect to gender, age, marital status, whether they had children, annual leave duration, total work duration, or levels of substance use for relaxation. A significant correlation was identified between levels of burnout and variables including educational status, the institution at which the subject is employed, the department in which the subject is employed, and the number of shifts worked by the subject. The results of the study indicated that nurses and midwives experience burnout. Given that the present study was conducted in healthcare institutions, sectors in which services are provided directly to individuals, it was hypothesised that the level of burnout would be high. KeyWords: Health personnel, burnout, nurse, midwife, coping strategies, Ardahan