Psikotik bozukluk tanılı klozapin kullanan ve kullanmayan hastalarda sosyal işlevselliğin karşılaştırılması
Comparison of social functioning in patients diagnosed with psychotic disorder who use and do not use clozapine
- Tez No: 959128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NABİ ZORLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psikotik bozukluk, şizofreni, klozapin, sosyal işlevsellik, Pshychotic disorder, schizophrenia, clozapine, social functioning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
PSİKOTİK BOZUKLUK TANILI KLOZAPİN KULLANAN VE KULLANMAYAN HASTALARDA SOSYAL İŞLEVSELLİĞİN KARŞILAŞTIRILMASI Marziya KOSE İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2025 Amaç: Psikotik Bozukluk geniş yelpazede belirti, bulgu ve seyir özellikleri gösteren hem yaygınlığı hem de genç yaşta ortaya çıkması ve yaşam boyunca devam etmesi sebebiyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sosyal işlevsellikte bozulma bu hastalığın temel belirtilerinden biridir ve hastalığın seyri boyunca giderek bozulur. Klozapinin bu alanda benzersiz etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Klozapin tedavisi ile işlevsellikte iyileşme hastalığın seyri boyunca farklılık göstermektedir. Biz bu çalışmada klozapin kullanımı olan ve olmayan psikotik bozukluk tanılı hastaların işlevselliklerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Psikotik Bozukluk tanısı ile takipli olan, klozapin kullanan 19 hasta ve klozapin kullanmayan 28 hasta dahil edilmiştir. Gruplara DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşmesi-Klinik Versiyonu (SCİD-5/CV) ve Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (FAST) uygulanmış, sosyodemografik özellikleri ve klinik durumları ayrıntılı olarak hazırlanmış sosyodemografik veri formu ile kaydedilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, eğitim süresi, hastalık süresi, ilk yatış yaşı, toplam yatış sayısı, sigara kullanımı, AD ve DDD kullanımı açısından fark saptanmamıştır. Klozapin kullanan ve kullanmayan gruplar arasında KİDÖ işlevsellik genel puanı ve tüm alt başlık puanı açısından fark saptanmamıştır. Tüm katılımcılar arasında AD kullanan hastaların genel işlevsellik puanı ve boş zaman etkinlikleri hariç diğer alt başlık puanları daha yüksek bulunmuştur, yani AD kullananların işlevsellikleri daha kötü saptanmıştır. Tüm katılımcılar arasında DDD kullananların sadece özerklik alt başlığında ölçek puanı daha yüksek, yani işlevselliği daha düşük saptanmıştır. Cinsiyet, yaş ve ilk yatış yaşının işlevsellik ile ilişkisi saptanmazken, daha uzun eğitim süresinin daha iyi işlevsellikle, daha uzun hastalık süresi ve daha fazla hastane yatış sayısının daha kötü işlevsellikle ilişkili olduğu saptanmıştır. Sonuçlar: Bulgularımızda klozapin kullanımının şizofreni hastalarında sosyal işlevsellik üzerine bir etkisi olmadığını saptamış olup, literatür ile çelişkiler içermektedir. Daha sağlıklı değerlendirme için çok merkezli, uzun süre takip edilen ve daha büyük örneklem grubu ile yapılmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
COMPARİSON OF SOCİAL FUNCTİONİNG İN PATİENTS DİAGNOSED WİTH PSYCHOTİC DİSORDER WHO USE AND DO NOT USE CLOZAPİNE Marziya KOSE Izmir Kâtip Çelebi University Faculty of Medicine Department of Psychiatry, Medical Specialization Thesis, Izmir, Türkiye, 2025 Aim: Psychotic Disorder is an important public health problem due to its prevalence, onset at a young age and persistence throughout life, showing a wide range of symptoms, signs and course characteristics. Impairment in social functioning is one of the core symptoms of this disease and gradually deteriorates throughout the course of the disease. Clozapine is thought to have a unique effect in this area. Improvement in functionality with clozapine treatment varies throughout the course of the disease. In this study, we aimed to compare the functionality of patients diagnosed with psychotic disorders with and without clozapine use. Methods: The study included 19 patients who used clozapine and 28 patients who did not use clozapine diagnosed with Psychotic Disorder. The Structured Clinical Interview for DSM-5-Clinical Version (SCID-5/CV) and the Functioning Assessment Short Test (FAST) were applied to the groups, and their sociodemographic characteristics and clinical conditions were recorded with a detailed sociodemographic data form. Results: There was no difference between the groups in terms of age, gender, education period, duration of illness, age at first hospitalization, total number of hospitalizations, smoking, antidepressant and mood stabilizer use. There was no difference between the groups using clozapine and those not using clozapine in terms of general functionality score and all subheading scores of the FAST. Among all participants, the general functionality score and other subheading scores of patients using AD, except for leisure activities, were found to be higher, meaning that the functionality of those using AD was found to be worse. Among all participants, the scale score of those using DDD was found to be higher only in the autonomy subheading, meaning that their functionality was found to be lower. While gender, age and age at first hospitalization were not found to be related to functionality, it was found that longer education period was associated with better functionality, longer illness duration and more hospitalizations were associated with worse functionality. Conclusion: Our findings have found that clozapine use has no effect on social functioning in schizophrenia patients, and this is contradictory to the literature. Multi-center, long-term follow-up, and larger sample size studies are needed for a more accurate evaluation.