Treatment of women in law: Honor crimes
Hukukun kadına bakışı: Namus cinayetleri
- Tez No: 95922
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Public sphere, private sphere, law, honor crimes, Turkish Penal Code. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz HUKUKUN KADINA BAKIŞI: NAMUS CİNAYETLERİ Kandemir, Aslı Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bolumu Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Acar Mayıs 2000, 102 sayfa Bu çalışma hukukun kadına bakışı çerçevesinde, kadın erkek arasındaki eşitsizliğin giderilemediğini hatta yasa ve uygulamalarla ataerkil geleneğin ve bu gelenek çerçevesinde kadına atfedilen rollerin güçlenerek sürmesine neden olduğu iddiasını dile getirmektedir. Ayrıca, burada, liberal politik teorilerin kavramsallaştırdığı kamusal ve özel alan ayrımında kadının özel alan içinde tanımlanması ve özel alanın hukukun müdahelesi dışında kalmasının sonuçları gösterilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede, Türkiye'deki namus cinayetleri örneklerinden yola çıkılarak, Türk Ceza Kanunu'nun bu tür suçları ele alışının ataerkil sistemi nasıl güçlendirdiği tartışılmıştır.Çalışma boyunca, teorik çerçeve, uluslararası insan hakları normları ve gerçek örneklerin karşılaştırılması yoluyla Türkiye'de ceza hukukunun kadına karşı ayrımcılığı önlemede nasıl yetersiz kaldığı ve hatta bu bağlamda kadınların insan haklarının ihlaline de yol açtığı gösterilmeye çalışılmıştır. Anahtar Sözcükten Kamusal alan, özel alan, hukuk, namus cinayetleri, Türk Ceza Kanunu. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TREATMENT OF WOMEN IN LAW: HONOR CRIMES Kandemir, Ash M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor Prof. Dr. Feride Acar May 2000, 102 pages This study argues that how law alone cannot eliminate the inequality between woman and man but rather strengthens it in line with patriarchal traditions and contributes to the female stereotypes and understanding of female sexuality in line with patriarchal codes. It also problematizes how the distinction of public and private spheres in liberal political theories perpetuated women's exclusion from the public sphere and left the private unregulated by the law. On this ground, the study focuses upon honor crimes in Turkey and tries to explore their treatment by the legal system and how the legal system reinforced patriarchal codes. mThroughout the study, it is demonstrated through an interplay between theory, international norms and actual cases how law discriminates against women and violate women's human rights.