Women's NGOs and empowerment with a people centered perspective
Kadın sivil toplum kuruluşları ve güçlendirme: İnsan merkezli kalkınma perspektifinden
  1. Tez No: 95923
  2. Yazar: FULYA VEKİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın STK'lar (sivil toplum kuruluşları), Güçlendirme, Insan-Merkezli Kalkınma, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Kalkınma Yaklaşımları. vı, Women's NGOs, Empowerment, People-Centered Development, Women, Gender, Development Approaches, IV tc ftasnttirrtBi kuipw
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz KADIN SİVİL TOPLUM KURUŞULARI VE GÜÇLENDİRME: İNSAN- MERKEZLİ KALKINMA PERSPEKTİFİNDEN Vekiloğlu, Fulya Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Yıldız Ecevit Haziran 2000, 128 s. Bu tezin amacı kadın sivil toplum kuruluşları ile kadının güçlenmesi olgusu arasındaki dinamik ve etkileşimi kalkınma kapsamında incelemektir. Bu tez, büyüme-merkezli kalkınma yaklaşımından insan-merkezli kalkınma yaklaşımına doğru olan geçiş sürecinin, kadının güçlendirilmesine ve kadın kuruluşlarının bu güçlendirmedeki rollerine etkisini tartışan teorik bir çalışmadır. Bu geçiş sürecinde kadının kalkınmaya aktif katılımının yollan kalkınma tartışmalarını ve kadın hareketinin gündemini yoğun bir şekilde kapsamıştır. Ancak kalkınmada kadın (WID) ve toplumsal cinsiyet ve kalkınma (GAD) politikaları çerçevesinde geliştirilen kalkınma yaklaşımlarının kadının kalkınma sürecine katılımını bir amaç değil de bir araç gibi görmesi, kadının güçlendirilmesi gereksiniminin göz ardı edilmesine yol açmıştır. Bu çalışmada savunulduğu gibi, bunun başlıca nedeni, geliştirilen kalkınma yaklaşımlarının, ekonomik büyümeye insani gelişim vpahasına öncelik veren geleneksel kalkınma modelini sorgulamak yerine, mevcut kalkınmanın gereksinimlerine cevap veren bir tarzı benimsemesidir. Bu sebeple, kadın hareketinin, salt ekonomik performans kategorilerinin ötesinde kullanılacak kalkınma parametreleri ile alternatif bir kalkınma modeli geliştirilmesi yönündeki isteklerinin, bu geçiş sürecinde tanımlanması ve formüle edilmesi önemli bir gereksinimdir. Bu tezde kadının güçlendirilmesi kavramının büyüme-merkezli kalkınma modeli kapsamında halen sorgulanan bir kavram olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle kalkınma gündeminin büyüme- merkezli kalkınma yaklaşımından insan-merkezli kalkınma yaklaşımına doğru yeniden tanımlandığı bu geçiş sürecinde kadın kuruluşlarına hayati bir rol düşmektedir. Bu anlamda biz güçlendirme sorusuna mevcut kalkınma modelleri içinde bir çözüm aramaktansa, bu tezin öne sürdüğü gibi geçtiğimiz son on yılda sıkça vurgulanan güçlendirme kavramının geliştirilebileceği insan-merkezli alternatif bir kalkınma modeli üzerinde yoğunlaşmalı ve kadın kuruluşlarının rollerini bu çerçevede tanımlamalıyız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN'S NGOs AND EMPOWERMENT: WITH A PEOPLE CENTERED DEVELOPMENT PERSPECTIVE Vekiloğlu, Fulya MS, Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız Ecevit June 2000, 128 p. The object of this thesis is to explore the dynamics and interactions between women's NGOs and empowerment within the development context. It provides a theoretical approach on the impact of the transformational process in development from growth-centered to people-centered development concentrates on the question of empowerment and the potency of women's organizations in empowering women. The means of women's integration in development process as active participants during the period from 1960s to 1990, have profoundly constituted the development discourse and the agenda of women's movement. However the development approaches that evolved out of the shift from Women in Development (WID) to Gender in Development (GAD) have failed to address the need for women's empowerment by perceiving women's participation in development process iiias the means rather than as the end. The reason is that these development approaches have primarily served the needs of development, instead of focussing on the deficiencies of the conventional development model, which prioritize economic growth on the expense of human development. In this study it is found out that the question of women's empowerment remains a central concern for women's NGOs within the framework of growth-centered development model. The demands of women's movement for alternative development, which would set a development parameters beyond the simple categories of economic performance, must be articulated during this transformational process. Therefore, the role of women's organizations in transforming the development agenda from growth-centered vision to people- centered is vital. In this sense, instead of searching a solution to the question of empowerment within the conventional development framework, we should, as this study suggest, focus on people-centered development model, which has been often referred in the past decade, as a larger framework and alternative development model to develop the notion of empowerment.