Sınıf öğretmeni adaylarının uzamsal yetenek düzeyleri ve origami inanç düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between spatial ability levels and origami belief levels among prospective classroom teachers
- Tez No: 959278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYRA AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: uzamsal yetenek, origami, öğretmen adayı, uzamsal yetenek öz değerlendirme, origami inanç, spatial ability, origami, teacher candidate, spatial ability self-assessment, origami belief
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının uzamsal yetenek öz değerlendirmeleri ve origami inanç düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel bir yaklaşımla desenlenmiştir. Çalışmanın verileri, 2024-2025 akademik yılında söz konusu programa devam eden öğretmen adaylarından toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak“Uzamsal Yetenek Öz Değerlendirme Ölçeği”ve“Origami İnanç Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada, Uzamsal yetenek ile origami inanç düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Uzamsal yetenek puanları sınıf düzeyine göre farklılaşmamaktadır. Uzamsal yetenek puanları cinsiyet değişkenine göre farklılaşmamaktadır. Origami inanç düzeyleri sınıf düzeyine göre anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. 1. sınıflar en yüksek puanı alırken, sınıf düzeyi arttıkça inanç düzeyi azalmaktadır. Origami inanç düzeyleri cinsiyet değişkenine göre farklılaşmamaktadır, Sonuçlarına ulaşılmıştır. Özellikle 2., 3. ve 4. sınıflarda origami etkinliklerine daha fazla yer verilmesi ve Origamiye yönelik olumlu inançların azalmasını önlemek için öğretim elemanları, origamiyi sadece sanat değil aynı zamanda problem çözme, sabır, yaratıcılık ve uzamsal beceri gelişimiyle bağlantılı bir araç olarak kullanması gibi önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between prospective classroom teachers' spatial ability self-assessments and origami belief levels. The research was designed using a quantitative approach. The data for the study were collected from teacher candidates enrolled in the program during the 2024-2025 academic year. The“Spatial Ability Self-Assessment Scale”and the“Origami Belief Scale”were used as data collection tools. The study found no significant relationship between spatial ability and origami belief levels. Spatial ability scores did not differ according to grade level. Spatial ability scores did not differ according to the gender variable. Origami belief levels differed significantly according to grade level. First graders received the highest scores, while belief levels decreased as grade level increased. Origami belief levels did not differ according to the gender variable. Recommendations were made, particularly for grades 2, 3, and 4, to give more space to origami activities and to prevent the decline in positive beliefs about origami. These recommendations included that teaching staff should use origami not only as an art form but also as a tool linked to problem solving, patience, creativity, and spatial skill development.