Medrese education and architecture in the political context of the 11th-16th centuries Anatolia
Anadolu'nun 11-16 yüzyıllar arası siyasi ortamında medrese eğitimi ve mimarisi
  1. Tez No: 95928
  2. Yazar: MEHMET SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSENBİKE TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Yapı, Medrese Mimarisi ve Eğitimi iv, Political Structure, Medrese Architecture and Education iii
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz ANADOLU'NUN 11-16. YÜZYILLAR ARASI SİYASI ORTAMINDA MEDRESE EĞİTİMİ VE MİMARİSİ Sağlam, Mehmet Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsenbike Togan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömür Bakırer Eylül 2000, 137 sayfa Bu çalışma, Osmanlı öncesi ve klasik Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da ki siyasi durumu ve bu durumun medrese mimarisi ve eğitimini nasıl şekillendirdiğini ve değiştirdiğini incelemektedir. Osmanlı öncesinin parçalı siyasi yapısıyla beraber bu döneme ait bir kurum olarak medrese incelenmektedir. Klasik Osmanlı siyasi durumu ve onun medrese ile ilişkisi tartışılmaktadır. Son kısımda bu iki dönemin siyasi durumunun medrese mimarisi ve eğitimine ne getirdiği, karşılaştırmalı bir yöntemle araştırılmaktadır. Bu çalışma, aynı zamanda bu dönemlerin siyasi durumunun medrese mimarisi ve eğitimi ile ne ölçüde bir ilişkisinin olduğunu sunmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEDRESE EDUCATION AND ARCHITECTURE IN THE POLITICAL CONTEXT OF THE llth-16th CENTURIES ANATOLIA Sağlam, Mehmet M. S., Department of History Supervisor: Prof. Dr. İsenbike Togan Co-Supervisor. Prof. Dr. Ömür Bakırer September 2000, 137 pages This thesis analyzes the political structures of pre-Ottoman and classical Ottoman Anatolia and examines how the polical structures of these two periods shaped and changed the medrese architecture and education. In this context the pre- Ottoman fragmentary political structure and along with this structure the medrese as an institution of this period are discussed. The classical Ottoman political structure and its relation with medrese are also examined. In the final part of this study, the impact of the political structures on the medrese architecture and education is studied with a comparative approach. This thesis aims to present whether there was a relationship and what was the extent of this relationship between the political structures of these periods and medrese architecture and education.