Psikolojik sağlamlık psikoeğitim programının çocuk evlerinde kalan ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeylerine etkisi
The effect of psychological resilience psychoeducation program on the psychological resilience levels of adolescents living in children's homes
- Tez No: 959310
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLAL YENİCESU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Çocuk Evleri, Ergenlik, Psychological resilience, children's homes, Adolescence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı psikolojik sağlamlık programının çocuk evlerinde kalan ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyine etkisini incelemektir. Araştırma deney, kontrol ve plasebo gruplu, öntest, sontest ve izleme testinin yer aldığı 3x3 split-plot yarı deneysel desende yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak Psikolojik Sağlamlık Tutum ve Beceri Ölçeği (PSTBÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma, 2025 yılında İstanbul Anadolu Yakası Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğüne bağlı çocuk evlerinde kalan 37 (15 kız, 22 erkek) ergen ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma gurubu oluşturulurken çocuk evlerinde kalan 37 ergene veri toplama araçları uygulanmıştır. Bu araştırma pilot ve çalışma grubu olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunda yer alan ergenlerin 7'si (3 kız, 4 erkek) pilot, 10'u (4 kız 6 erkek) deney, 10'u (4 kız 6 erkek) kontrol ve 10'u (4 kız 6 erkek) plasebo grubunda yer almaktadır. Psikoeğitim programının temelini oluşturmak amacıyla, pilot grubuna“Psikolojik Sağlamlık Psikoeğitim Programı”haftada bir oturum olmak üzere toplam sekiz haftada uygulanmıştır. Pilot çalışmasında elde edilen bulgular sonucunda programın etkili olduğu bulunmuş ve program geliştirilerek deney grubuna da uygulanmıştır. Deney grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen 8 oturumluk“Psikolojik Sağlamlık Psikoeğitim Programı”uygulanırken kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Plasebo grubuna ise psikolojik sağlamlık ile ilişkisinin olmadığı düşünülen etkinliklere yer verilmiştir. Veri analizine geçilmeden önce verilerin parametrik test koşullarını sağlayıp sağlamadığı test edilmiş ve verilerin normal dağılım göstermesi nedeniyle parametik testler kullanılmıştır. Verilerin analizinde, öncelikle etki büyüklüğü hesaplanmış, ölçümler ve gruplar arasındaki farkın anlamlılığını sınamak amacıyla karışık ölçümler için varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda,“Psikolojik Sağlamlık Psikoeğitim Programının”deney grubundaki ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeylerini artırmada etkili olduğu, bu etkinin izleme ölçümlerinde de sontest düzeyini koruduğu ve programın kalıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, literatüre uygun şekilde tartışılmış ve yapılacak çalışmalarda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of a psychological resilience program on the psychological resilience levels of adolescents residing in children's homes. The research was conducted using a 3x3 split-plot quasi-experimental design with experimental, control, and placebo groups, incorporating pre-test, post-test, and follow-up measurements. The data collection tools consisted of the Psychological Resilience Attitude and Skills Scale (PRASS) and a Personal Information Form developed by the researcher. The study was carried out in 2025 with 37 adolescents (15 females, 22 males) living in children's homes affiliated with the Directorate of the Children's Homes Coordination Center on the Anatolian side of Istanbul. The research was implemented in two stages: pilot and main study groups. In the pilot group (7 adolescents), the“Psychological Resilience Psychoeducation Program”was conducted once a week over eight weeks. Based on the pilot findings, the program was revised and applied to the experimental group (10 adolescents), while the control group (10 adolescents) received no intervention, and the placebo group (10 adolescents) participated in activities unrelated to psychological resilience. Prior to analysis, the data were tested for parametric assumptions, and since normal distribution was confirmed, parametric tests were applied. Effect sizes were calculated, and mixed-design analysis of variance (ANOVA) was used to examine the significance of differences between measurements and groups. The results revealed that the“Psychological Resilience Psychoeducation Program”was effective in increasing the resilience levels of adolescents in the experimental group, that this effect was maintained at follow-up, and that the program had a lasting impact. The findings were discussed in line with the literature, and various recommendations for future research were presented.