Farklı kuşaklardaki hemşirelerin meslekten ve işten ayrılma niyetleri ile örgütsel ve mesleki bağlılıklarının incelenmesi
A survey on the intention of the nurses' of different generations to leave their profession and job and their organizational and professional commitment
  1. Tez No: 386495
  2. Yazar: SEMRA MERT HAYDARİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERLİNDA ALUŞ TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Meslekten Ayrılma Niyeti, İşten Ayrılma niyeti, Mesleki Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Generations, Intention to leave profession, Intention to leave job, Professional commitment, organizational commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Hemşirelerin, işten ve meslekten ayrılmalarını önlemek için yapılacak planlamalara yol göstermek üzere, hemşirelerin işe ve mesleğe karşı tutumlarının belirlenmesine gereksinim vardır. Bu çalışmanın amacı, farklı kuşaklardaki hemşirelerin meslekten ve işten ayrılma niyetleri ile örgütsel ve mesleki bağlılıklarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni, İzmir ili sınırları içerisinde yer alan bir üniversite ve iki kamu hastaneleri birliği hastanesinde çalışan 1389 hemşiredir. Araştırmanın örneklemine, bu hastanelerde çalışan X Kuşağı'nı (1965–1980 doğumlular), Y Kuşağı'nı (1981–2000 doğumlular) temsil eden ve araştırmaya katılmayı kabul eden 790 hemşire alınmıştır. Veriler, işten ve meslekten ayrılma niyetine ilişkin soruları da içeren sosyo-demografik özellikler soru formu,“örgütsel bağlılık ölçeği”ve“mesleki bağlılık ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare ve t testi kullanılarak değerlendirilmiştir.. Araştırmanın yürütüldüğü hastanelerin yönetimlerinden ve üniversitenin etik kurulundan yazılı izin alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin, %59.7'si X Kuşağı'nda, %40.3'ü Y Kuşağı'ndadır. Hemşirelerin %11.9'unun işten ayrılma niyetinin olmadığı %30.5'inin düşük, %57.6'sının yüksek ayrılma niyetinde olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin %11.3'ünün meslekten ayrılma niyetinin olmadığı, %32.8'inin düşük, %55.9'unun yüksek ayrılma niyetinde olduğu saptamıştır. Y Kuşağı hemşirelerinin işten ayrılma niyeti ve meslekten ayrılma niyeti X Kuşağı'ndan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. X Kuşağının, örgütsel bağlılığın duygusal, normatif ve devamlılık boyutları ile mesleki bağlılığın devamlılık boyutlarından aldıkları puanlar Y Kuşağından anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada, Y Kuşağı hemşirelerin işten ve meslekten ayrılma niyetlerinin X Kuşağından yüksek; örgüte ve mesleğe bağlılıklarının X Kuşağından düşük olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin meslekte ve işte kalmalarını sağlayacak stratejilerin belirlenmesinde; örgütsel ve mesleki bağlılıklarının arttırılması için yapılacak girişimlerin belirlenmesinde kuşak özelliklerinin dikkate alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to analyze the intention of the nurses' to leave their profession and job as well as their commitment to the organization and the profession across X and Y generation cohorts. Method: The population of the study is consisted of 1389 nurses who work in a university hospital and two public hospitals in the city of İzmir. The survey was conducted among 790 nurses who represented X ) and Y Generations. The data was collected with the socio-demographic form that included the questions concerning the intention of the nurses to leave the profession and job,“organizational commitment scale”and“profession commitment scale”. To analyze of the data descriptive statistics, chi-square and t test were used. Results: It was found in the survey that while 11.3% of the nurses had no intention to leave their jobs, 32.8% had a low intention and 55.9% had a high intention to do so. Compared to the X Generation nurses, the intention of the Y Generation nurses to leave their job and profession was found significantly higher. In addition, compared to Y Generation, the points the X Generation received for the affective, normative and continuous perspectives of organizational commitment and continuous perspective of professional commitment were found significantly higher. Conclusion: The study suggests to the researchers to take the characteristics of different generations into consideration while determining the strategies for the nurses to remain in their jobs and professions and promoting their commitment to the organization and the profession.