Tomatillo (Physalis philadelphica) bitkisinden saflaştırılan polifenol oksidaz enzim aktivitesi üzerine bazı nanopartiküllerin etkilerinin incelenmesi
Investigation the effects of some nanoparticles on the polyphenoloxidase enzyme activity purified from the tomatillo (Physalis philadelphica) plan
- Tez No: 959396
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tomatillo, polifanol oksidaz, saflaştırma, metal oksit nanopartiküller, enzim inhibisyonu, Tomatillo, polyphanol oxidase, purification, metal oxide nanoparticles, enzyme inhibition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada Tomatillo (Physalis philadelphica) bitkisinden polifenol oksidaz (PFO) enziminin saflaştırılması, bazı karakteristik özelliklerinin belirlenmesi ve TiO2, Ce2O3, Al2O3, CaO, Bi2O3 metal oksit nanopartiküllerin ve askorbik asitin inhibisyon veya aktivasyon etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada tomatillo bitkisinin meyveleri kullanıldı. Ultraturraks yardımıyla homojenize edilen örneklerden enzimin izolasyonu için amonyum sülfat çöktürmesi ve jel filtrasyon kromatografisi kullanıldı. Elde edilen kısmi saf enzimin optimal aktivite koşullarını belirlemek için pH, sıcaklık ve iyonik şiddet çalışması yapıldı. Enzim aktivitesi üzerindeki etkilerini belirlemek için bazı metal oksit nanopartiküller ve askorbik asit kullanıldı. İnhibitör etkisi gösteren kimyasalların IC50 değerlerinin yanı sıra Ki sabitlerini ve inhibisyon tiplerini belirlemek için Lineweaver-Burk grafikleri oluşturuldu. Bulgular: Tomatillo meyvelerinin homojenizasyonundan sonra, amonyum sülfat çöktürmesi ve jel filtrasyon kromatografisi yöntemleri ile polifenol oksidaz enzimi %31 verim ile 73,1 kat saflaştırıldı. Bu enzim için optimum substrat konsantrasyonu 1,2 mM, optimum pH 4, optimum sıcaklık 25 °C, optimum iyonik şiddet ise 0,13 M olarak belirlendi. Bu enzim için CaO, Bi2O3 ve askorbik asitin inhibitör olduğu belirlendi. İnhibitörler için IC50 değerleri sırasıyla, 0,547 mM, 0,202 mM ve 0,141 mM, Ki sabitleri ise sırasıyla 0,0449 mM, 0,0373 mM ve 0,0525 mM olduğu belirlendi. İnhibisyon tipi bu üç inhibitör için de yarışmalı idi. Sonuçlar: Tomatillo polifenol oksidaz enzimi 73,1 gibi iyi bir saflaştırma kat sayısı ile elde edildi. Optimal aktivite koşulları literatür verileri ile benzerlik göstermektedir. CaO, Bi2O3 ve askorbik asitin etkili inhibitör olduklarını ve diğer toksisite çalışmalarının engel olmaması durumunda gıda teknolojisinde faydalanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to purify polyphenol oxidase (PPO) enzyme from the Tomatillo (Physalis Philadelphica) plant, determine some of its characteristic properties, and determine the inhibition or activation effects of TiO2, Ce2O3, Al2O3, CaO, and Bi2O3 metal oxide nanoparticles and ascorbic acid. Method: Tomatillo fruits were used in this study. Ammonium sulfate precipitation and gel filtration chromatography were used to isolate the enzyme from samples homogenized using ultraturrax. pH, temperature, and ionic strength were studied to determine the optimal activity conditions for the partially pure enzyme obtained. Several metal oxide nanoparticles and ascorbic acid were used to determine their effects on enzyme activity. Lineweaver-Burk plots were constructed to determine the IC50 values Ki constants, and types of inhibition for chemicals exhibiting inhibitory activity. Findings: After homogenization of tomatillo fruits, polyphenol oxidase was purified 73.1-fold with a 31% yield using ammonium sulfate precipitation and gel filtration chromatography. The optimum substrate concentration for this enzyme was determined as 1.2 mM, optimum pH as 4, optimum temperature as 25 °C, and optimum ionic strength as 0.13 M. CaO, Bi2O3, and ascorbic acid were determined to be inhibitors for this enzyme. IC50 values for inhibitors were determined as 0.547 mM, 0.202 mM, and 0.141 mM, Ki constants were also determined as 0.0449 mM, 0.0373 mM, and 0.0525 mM, respectively. The type of inhibition was competitive for all three inhibitors. Conclusions: Tomatillo polyphenol oxidase enzyme was obtained with a good purification coefficient of 73.1. Optimal activity conditions are similar to literature data. This suggests that CaO, Bi2O3, and ascorbic acid are effective inhibitors and could be utilized in food technology if other toxicity studies do not preclude their use.