Aedes albopictus, Aedes caspius ve Aedes zammitii (Diptera: Culicidae) sivrisineklerinin tükürük bezi proteinlerinin analizi
Analysis of salivary gland proteins of the mosquitoes Aedes albopictus, Aedes caspius and Aedes zammitii (Diptera: Culicidae)
  1. Tez No: 959497
  2. Yazar: DERYA ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET ŞİMŞEK, PROF. DR. KUBİLAY METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aedes albopictus, Aedes caspius, Aedes zammitii, Salivary glands, Protein analysis, Aydın
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sivrisineklerin sıtmanın yanı sıra çok daha farklı hastalıklara neden olabilecek Dang, Chikinqunya, Batı Nil, Zika ve Japon ensefalit virüsleri gibi virüslere vektörlükleriyle insan ölümlere neden olurlar. Sivrisineklerin vektör kapasitesi açısından farklı omurgalılardan ve insanlardan kan emerek beslenme eğilimleri ve tükürük bezi fonksiyonları oldukça önemlidir. Bu nedenle sivrisineklerde tükürük bezlerinin yapısal ve fonksiyonel özelliklerinin araştırılması, vektörlük potansiyellerini anlama ve önleme açısından önem arz eder. Bu araştırmada Aedes albopictus, Aedes caspius ve Aedes zammitii türlerinin larvaları Söke-Kuşadası bölgelerindeki üreme habitalarından toplanarak insektaryuma getirilmiş ve larvalardan erginler elde edilmiştir. Elde edilen erginlerin tür teşhisleri Leica S8 Apo mikroskop ile teşhis anahtarı kullanılarak yapılmıştır. Türlerin tükürük bezi protein analizlerinde 3-5 gün yaşındaki dişi ve erkek bireyler kullanılmıştır. Türlerin dişi ve erkek örnekleri soğuk sokuyla bayıltıldıktan sonra her örneğin diseksiyonu, bir damla fosfat tamponu içerisinde mikroskop altında yapılmıştır. Tükürük bezleri sodyum dodesil sülfat-polyakrilamid jel elektroforezi yöntemi ile tespit edilmiştir. Jeldeki tükürük bezi protein bantları boyama teknikleriyle belirlenmiş ve BioVision programı kullanılarak protein bantlarının molekül ağırlıkları saptanmıştır. Sonuçlar, beslenmemiş dişi örneklerinin tükürük bezlerinde Aedes albopictus için 15, Aedes caspius için 16 ve Aedes zammitii için 11 farklı protein bandının olduğunu göstermiştir. %10'luk sukroz çözeltisi ile beslenmiş erkeklerinin tükürük bezlerinde Ae. albopictus için 10, Ae. caspius için 7 ve Ae. zammitii için 8 protein bandı tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Aedes albopictus, Aedes caspius, Aedes zammitii, Tükürük bezleri, Protein analizi, Aydın
Özet (Çeviri)
Mosquitoes contribute to human deaths by acting as vectors for viruses such as Dengue, Chikungunya, West Nile, Zika, and Japanese encephalitis, in addition to transmitting malaria. The vector capacity of mosquitoes is largely influenced by their tendency to feed on the blood of various vertebrates, including humans, and by the functional characteristics of their salivary glands. Therefore, investigating the structural and functional properties of mosquito salivary glands is crucial for understanding and potentially limiting their role as disease vectors. In this study, larvae of Aedes albopictus, Aedes caspius, and Aedes zammitii were collected from their breeding habitats in the Söke-Kuşadası regions and brought to the insectarium, where adults were reared. Species identification was performed on adult specimens using a Leica S8 Apo microscope and a standard identification key. Female and male mosquitoes, 3–5 days old, were used for salivary gland protein analysis. After being immobilized by cold shock, each specimen was dissected under a microscope in a drop of phosphate buffer. Salivary glands were analyzed using sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Protein bands were visualized with staining techniques, and their molecular weights were determined using the BioVision software. The results revealed 15 distinct protein bands in the salivary glands of unfed Ae. albopictus females, 16 in Ae. caspius, and 11 in Ae. zammitii. In males fed with a 10% sucrose solution, 10 protein bands were detected in Ae. albopictus, 7 in Ae. caspius, and 8 in Ae. zammitii.