Sınıfında mülteci öğrenci bulunan Türkçe öğretmenlerinin beceri temelli uygulamalı sınavlara ilişkin görüşleri ve sınav uygulama pratikleri
Views and practices of Turkish language teachers with refugee students on skill-based practical exams
  1. Tez No: 959567
  2. Yazar: AYÇA HATUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kapsayıcı eğitim, Türkçe öğretimi, mülteci öğrenciler, öğretmen görüşleri, dil becerileri, inclusive education, Turkish language teaching, refugee students, teacher opinions, language skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sınıfında mülteci öğrenci bulunan Türkçe öğretmenlerinin beceri temelli uygulamalı sınavlara ilişkin görüşlerini ve sınav uygulama pratiklerini ortaya koymaktır. Araştırmada özellikle mülteci öğrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört temel Türkçe dil becerisini edinme süreçlerine yönelik öğretmen deneyimleri ve değerlendirmeleri incelenmiştir. Yöntem: Araştırma, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesindeki devlet okullarında görev yapan on Türkçe öğretmeni ile yürütülmüş, nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Desen olarak olgubilim yaklaşımı tercih edilmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem formu aracılığıyla toplanmış; içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Kodlama sürecinde veriler adlandırılmış, anlamlı ifadeler kodlara dönüştürülmüş ve temalar altında sınıflandırılmıştır. Elde edilen kod ve temalar tablolarda sunulmuştur. Bulgular: Araştırma bulgularına göre öğretmenler, kapsayıcı eğitimin temel ilkelerine büyük oranda olumlu yaklaşmakta; ancak uygulamada çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunlar arasında dil yetersizliği, sınıf içi uyum problemleri, aile desteğinin eksikliği ve ölçme-değerlendirme süreçlerindeki zorluklar öne çıkmaktadır. Katılımcılar; mülteci öğrencilerin Türkçeyi etkili biçimde öğrenebilmeleri için yoğunlaştırılmış dil programları, psikososyal destek hizmetleri ve aile katılımının artırılması gerektiğini vurgulamıştır. Sonuçlar: Araştırma, mülteci öğrencilerin Türkçe dersindeki başarılarının artırılabilmesi için yalnızca öğretim programlarının değil, aynı zamanda öğretmen tutumlarının, okul ortamlarının ve destekleyici yapıların da kapsayıcı eğitim anlayışı doğrultusunda yeniden yapılandırılması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose:This study aims to examine the opinions and practices of Turkish teachers with refugee students regarding skill-based practical exams. . It particularly explores teacher experiences and evaluations related to refugee students' acquisition of the four basic Turkish language skills: reading, writing, listening, and speaking. Method: The research was conducted in the 2024-2025 academic year with ten Turkish teachers working in public schools in Küçükçekmece, Istanbul. A qualitative approach with a phenomenological design was used. Data were collected through semi-structured interviews and classroom observations. The data were analyzed using content analysis. During coding, meaningful expressions were labeled and grouped under relevant themes. Codes and themes were presented in tables Findings: Teachers mostly adopted positive attitudes toward inclusive education, yet faced practical difficulties. These included language limitations, classroom adaptation issues, limited family involvement, and challenges in assessment. Participants emphasized the need for intensive language support, increased psychosocial services, and active family participation to support refugee students' language development Conclusions: The study concludes that enhancing refugee students' success in Turkish classes requires not only curriculum revisions, but also inclusive restructuring of teacher attitudes, school environments, and support systems