Antenatal tarama testleri riskli çıkan gebelerde anksiyete düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety level in pregnant women whoseantenatal screening tests are risky
  1. Tez No: 959684
  2. Yazar: FATMA ARASLAN SİTTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RAMAZAN BENLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Prenatal Tarama, Riskli Gebelik, Anxiety, Prenatal Screening, Risky Pregnancy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET ANTENATAL ATARAMA TESTLERİ RİSKLİ ÇIKAN GEBELERDE ANKSİYETE DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş: Gebelikte genetik anomali varlığı için tarama testleri yapılmaktadır. Bu çalışmada testlerin sonuçlarındaki muhtemel öngörünün gebelerin anksiyetelerini etkileyip etkilemediği amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine 11.09.2024-01.01.2025 tarihleri arasında başvuran gebelere sosyodemografik anket formu ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı. Gebeler 3 gruba (Kontrol, Tarama testleri Riskli olan ileri tanı testi yaptırmayan, Amniosentez yaptıran) ayrıldı. Gruplar arasında anksiyete düzeyleri arasındaki farklılıklar araştırıldı. Analizlerde SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 28.6_+4.7 olan 90 katılımcının %48.9 unun gebelik haftası 24 ün altındaydı. Beck Anksiyete Ölçeğinden aldıkları puan ortalama 20.7 ± 8.2 olup, çalışmaya katılan gebelerin %78.9 unda anksiyete mevcuttu. Çalışmaya katılan gebeler 3 grupta incelenmiş olup gruplar arasında anksiyete oranları arasında fark gözlenmedi. Anksiyete olan grupta tarama testi ile ilgili danışmanlık alma oranı anksiyete olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Anksiyete olan ve olmayan gruplar arasında danışmanlık alınan kişi anlamlı (p>0.05) farklılık göstermemiştir. Sonuç: Gebelere yönelik anksiyete düzeyini değerlendirmek için yaptığımız çalışmada, tarama testi sonucu riskli çıkan gebelerde anksiyete düzeyi artmamıştır. Ayrıca riskli gebeliği olup ileri tanısal test yaptıran gebelerin de anksiyete düzeyi artmamıştır. Tarama testleriyle ilgili danışmanlık alan gebelerde anksiyete düzeyi yüksek bulunmuştur. Prenatal tarama testleriyle ilgili doğru danışmanlık verilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF ANXIETY LEVEL IN PREGNANT WOMEN WHOSE ANTENATAL SCREENING TESTS ARE RISKY Aim: Screening tests are performed for the presence of genetic anomalies during pregnancy. This study aims to determine whether the possible predictions in the test results affect the anxiety of pregnant women. Materials and Methods: The sociodemographic questionnaire form and Beck Anxiety Inventory were applied to pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Polyclinics of Kayseri City Education and Research Hospital between 11.09.2024-01.01.2025. Pregnant women were divided into 3 groups (Control, Screening tests with risk, those who did not have advanced diagnostic tests, and those who had amniocentesis). The differences in anxiety levels between the groups were investigated. SPSS 28.0 program was used in the analyses. Results: Of the 90 participants with an average age of 28.6_+4.7, 48.9% had a gestational age below 24 weeks. The average score they received from the Beck Anxiety Inventory was 20.7 ± 8.2, and 78.9% of the pregnant women participating in the study had anxiety. The pregnant women participating in the study were examined in 3 groups, and no difference was observed in anxiety rates between the groups. The rate of receiving counseling regarding the screening test in the anxious group was found to be significantly higher than in the non-anxious group. There was no significant difference (p>0.05) in the number of people receiving counseling between the anxious and non-anxious groups Conclusion: In our study to evaluate the anxiety level of pregnant women, the anxiety level did not increase in pregnant women whose screening test results were risky. In addition, the anxiety level of pregnant women who had risky pregnancies and underwent advanced diagnostic testing did not increase. The anxiety level was found to be high in pregnant women who received counseling regarding screening tests. Proper counseling regarding prenatal screening tests is important.