Modelling and analysis of a wind turbine driven variable speed constant frequency synghronous generator
- Tez No: 9597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Senkron Generatör, Rüzgar Enerjisi Dönüşümü, Güç Elektroniği Bölüm, Synchronous Generator, Wind Energy Conversion, Power Electronics
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
RÜZGAR TÜRBİNİ İLE SÜRÜLEN DE?İŞKEN HIZLI SABİT FREKANSLI SENKRON GENERATÖRÜN MODELLEMESİ YE ANALİZİ El-KHATROUSHI, Hassan Ali Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Yüksek Lisans Tezi. Tez Yöneticisi: Assoc. Prof -Dr. Yıldırım ÖÇTO? Mart 1990, 98 sayfa ÖZET Bu tezde, değişken hızlı senkron generatörlerin şebekeye bağli durumda rüzgar enerjisi çeviricisi olarak kullanımları geçici ve sürekli durum matematiksel modelleri elde edilerek incelenmiştir. Tüm sistemin performansını geçici ve sürekli durumda gerçeğe uygun olarak yansıtabilmek amacıyla bir matematiksel model kurulmuştur. Sistem rüzgar türbini tarafından sürülen bir senkron generatör ve doğrultucu-evirici grubundan oluşmaktadır. viSenkron generator, değişken hızlı, değişken gerilimli ve değişken frekanslı bir kaynak olarak ele alınmıştır. Sistem denge noktaları etrafında doğrusallaştırılmış ve kararlılık çözümlemeleri gerçekleştirilmiştir. Sistemin dinamik çözümlemeleri farklı hız ve farklı evirgeç ateşleme açı değerlerinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MODELLING AND ANALYSIS OF A WIND TURBINE DRIVEN VARIABLE SPEED CONSTANT FREQUENCY SYNCHRONOUS GENERATOR E1-KHATRO0SHI, Hassan Ali M.Sc. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Yxldirxm Üctuğ March 1990, 98 pages ABSTRACT In this thesis, use of synchronous generator as a grid connected variable speed supply in wind energy conversion system is investigated by means of transient and steady-state mathematical models. Transient and steady-state mathematical models are derived to predict satisfactorily the performance of the overall system. The system consists of wind turbine driven Synchronous Generator and Rectifier- Inverter combination. ivThe synchronous generator is considered as a a variable speed, variable voltage and variable frequency source. The linear model of the system is obtained from the transient model around and the stability performance of the system is investigated around the equilibrium points. The dynamic model is derived and its solutions are obtained for different values of the Wind Speed and the Inverter Firing Angle ( a ).