Cilt koruyucu ve meme başı koruyucu mastektomi(SSM ve NSM) yapılan meme kanseri hastalarında onkolojik ve kozmetik sonuçların (BREAST-Q) kıyaslanması
Comparison of oncologic and aesthetic outcomes in breast cancer patients undergoing skin-sparing and nipple-sparing mastectomy using the BREAST-Q questionnaire
  1. Tez No: 959785
  2. Yazar: MÜCAHİT DALDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YENİAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Neoplazmları, Mastektomi, Meme Başı Koruyucu Mastektomi, Hasta Bildirimi Temelli Sonuç Ölçümleri, Postoperatif Komplikasyonlar, Yaşam Kalitesi, Meme Rekonstrüksiyonu, Breast Neoplasms, Mastectomy, Nipple-Sparing Mastectomy, Patient Reported Outcome Measures, Postoperative Complications, Quality of Life, Mammaplasty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, meme kanseri nedeniyle meme başı koruyucu mastektomi (NSM) veya cilt koruyucu mastektomi (SSM) uygulanan hastaların onkolojik güvenlik, komplikasyon profili ve hasta bildirimi temelli yaşam kalitesi sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2012 - Haziran 2022 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda meme kanseri tanısıyla NSM veya SSM uygulanan 75 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar NSM (n=37) ve SSM (n=38) gruplarına ayrıldı. Demografik özellikler, tümör karakteristikleri, cerrahi parametreler, postoperatif komplikasyonlar, onkolojik sonuçlar ve BREAST-Q anketi ile hasta memnuniyeti karşılaştırıldı. İstatistiksel analizde kategorik değişkenler için Ki-kare veya Fisher's exact test, sürekli değişkenler için Student's t-test veya Mann-Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Genel cerrahi komplikasyon oranı %44.0 olup, NSM ve SSM grupları arasında anlamlı fark saptanmadı (%35.1 vs %52.6, p=0.196). Komplikasyon gelişen hastalarda çıkarılan meme dokusu ağırlığı anlamlı olarak daha yüksekti (707.0 gr vs 460.0 gr, p=0.014). BREAST-Q skorları açısından postoperatif meme görünümü (medyan 57.0 vs 62.0), psikososyal durum ve cinsel yaşam memnuniyetinde gruplar arasında fark yoktu. SSM grubunda sağlık personeli memnuniyeti anlamlı olarak yüksekti (91.0 vs 59.0, p=0.012). NSM grubunda radial lateral insizyon (%75.7) ve subpektoral yerleşim (%91.7), SSM grubunda eliptik insizyon (%86.8) ve prepektoral yerleşim (%29.7) daha sık uygulandı. Sonuç: Uygun hasta seçimi yapıldığında NSM ve SSM teknikleri benzer onkolojik güvenlik ve hasta memnuniyeti sağlamaktadır. Çıkarılan meme dokusu ağırlığının artması komplikasyon riskini artırmaktadır. Her iki teknik arasındaki seçim, tümör özellikleri, hasta anatomisi ve tercihleri göz önünde bulundurularak bireyselleştirilmelidir. Uzun dönem takip ve prospektif çalışmalarla bu bulguların doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare oncological safety, complication profiles, and patient-reported quality of life outcomes between nipple-sparing mastectomy (NSM) and skin-sparing mastectomy (SSM) in breast cancer patients. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 75 patients who underwent NSM or SSM for breast cancer at Ege University Faculty of Medicine Department of General Surgery between June 2012 and June 2022. Patients were divided into NSM (n=37) and SSM (n=38) groups. Demographics, tumor characteristics, surgical parameters, postoperative complications, oncological outcomes, and patient satisfaction using BREAST-Q questionnaire were compared. Statistical analysis employed Chisquare or Fisher's exact test for categorical variables and Student's t-test or MannWhitney U test for continuous variables. Statistical significance was set at p0.05). Overall surgical complication rate was 44.0%, with no significant difference between NSM and SSM groups (35.1% vs 52.6%, p=0.196). Resected breast tissue weight was significantly higher in patients who developed complications (707.0g vs 460.0g, p=0.014). BREAST-Q scores showed no differences in postoperative breast satisfaction (median 57.0 vs 62.0), psychosocial well-being, or sexual well-being between groups. Healthcare personnel satisfaction was significantly higher in SSM group (91.0 vs 59.0, p=0.012). NSM group more frequently underwent radial lateral incision (75.7%) and subpectoral placement (91.7%), while SSM group had elliptical incision (86.8%) and prepectoral placement (29.7%) more often. Conclusion: With appropriate patient selection, NSM and SSM techniques provide comparable oncological safety and patient satisfaction. Increased resected breast tissue weight is associated with higher complication risk. The choice between techniques should be individualized based on tumor characteristics, patient anatomy, and preferences. Long-term follow-up and prospective studies are needed to validate these findings.