Estrojen pozitif kanser hücrelerinde PI3K/AKT/mTOR bağımlı proliferasyonda sparstoloninin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of sparstolonin on PI3K/AKT/mTOR-dependent proliferation in estrogen positive cancer cells
  1. Tez No: 959875
  2. Yazar: YAĞMUR DİLBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTAY ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sparstolonin B, CER, apoptoz, PI3K, AKT, mTOR, Sparstolonin B, ceramide, apoptosis, PI3K, AKT, mTOR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, insan meme kanseri (MCF-7) ve insan over epitel kanseri (OVCAR-3) hücre hatlarında östradiol hemihidrat (ES) varlığında ve yokluğunda Sparstolonin B'nin (SsnB) hücre proliferasyonu ve apoptoz üzerindeki etkisini belirlemektir. Fosfoinositol-3 kinaz (PI3K), fosforile protein kinaz B (p-AKT), fosforile mTOR (rapamisinin mekanistik hedefi) sinyal proteinleri ve sfingomyelin (SM) /Seramid (CER) metabolitleri çalışma kapsamında ölçüldü. Gereç ve Yöntemler: SsnB tedavisinin anti-proliferatif etkileri çeşitli zaman ve konsantrasyonlarda değerlendirildi. Hücre proliferasyonu, Proliferatif Hücre Nükleer Antijeni (PCNA) ölçülerek belirlendi. PCNA protein miktarı ELISA ile hücresel dağılımı immünfloresan mikroskobu ile değerlendirildi. Hücrelerin canlılığını test etmek için 3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difenil tetrazolyum bromür (MTT) analizi kullanılırken, CER, sfingozin-1-fosfat (S1P) ve SM miktarlarını analiz etmek için LC-MS/MS kullanıldı. Apoptozu değerlendirmek için TUNEL yöntemi kullanılırken, PI3K, p-AKT ve p-mTOR proteinlerinin seviyelerini ölçmek için immünfloresan boyama ve enzime bağlı immünosorbent testi (ELISA) kullanıldı. Bulgular: SsnB uygulaması hem estradiol varlığında hem de yokluğunda, MCF-7 ve OVCAR-3 kanser hücrelerinde hücre canlılığını önemli ölçüde azalttı, ancak sağlıklı insan fibroblastlarında toksisiteye neden olmadı. S1P, PI3K, p-AKT ve p-mTOR seviyeleri SsnB ile tedavi edilen kanser hücrelerinde kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında, anlamlı bir düşüş gösterdi. Ayrıca, SsnB ile kültüre edilen kanser hücrelerinde C16-C24 CER'lerin intraselüler seviyelerinde belirgin bir artış ve apoptoza yönelim oranında anlamlı bir yükselme tespit edildi. Sonuç: SsnB, hücre proliferasyonunu azaltırken, CER birikimini ve apoptozu teşvik ederken S1P, PI3K, p-AKT ve p-mTOR seviyelerini önemli derecede düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to determine the effect of Sparstolonin B (SsnB) on cell proliferation and apoptosis in human breast cancer (MCF-7) and human ovarian epithelial cancer (OVCAR-3) cell lines in the presence and absence of estradiol hemihydrate (ES). Phosphoinositol-3 kinase (PI3K), phosphorylated protein kinase B alpha (p-AKT), phosphorylated mTOR (mechanistic target of rapamycin) signaling proteins, and sphingomyelin/ceramide metabolites were also measured within the scope of the study. Methods: The anti-proliferative effects of SsnB therapy were evaluated over a range of times and concentrations. Cell proliferation was determined by measuring the Proliferating Cell Nuclear Antigen (PCNA). PCNA was quantified by ELISA and cell distribution was assessed by immunofluorescence microscopy. MTT analysis was used to test the vitality of the cells, while LC-MS/MS was used to analyze the amounts of ceramides (CERs), sphingosine-1-phosphate (S1P), and sphingomyelins (SMs). TUNEL labeling was used to assess apoptosis, while immunofluorescence staining and enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) were used to measure the levels of PI3K, p-AKT, and p-mTOR proteins. Results: SsnB administration significantly decreased cell viability in MCF-7 and OVCAR-3 cells both in the presence and absence of ES, while it did not cause toxicity in healthy human fibroblasts. In comparison to controls, cancer cells treated with SsnB showed a significant drop in the levels of S1P, PI3K, p-AKT, and p-mTOR. In cancer cells cultured with SsnB, a significant increase in intracellular concentrations of C16-C24 CERs and apoptosis was observed. Conclusions: SsnB downregulated the levels of S1P, PI3K, p-AKT, and p-mTOR while reducing cell proliferation and promoting ceramide buildup and apoptosis.