Implementation and performance assessment of a digital frequency synthesizer
  1. Tez No: 9599
  2. Yazar: SERHAT ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan-Sayisal Frekans Sentezleme, hızlı frekans anahtarlama, hassas frekans adım aralığı, evre denetimi. BİLİM SAYISAL KODU v 6D9.D2.D7, Direct-Digital Frequency Synthesis, fast frequency switching, fine frequency step size, phase control. SCIENCE CODE 6D9.D2.D7 İV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET SAYISAL FREKANS SENTEZORÜ TASARIMI VE BASARIM DE?ERLENDİRMESİ ERDEMIR, Serhat Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tea Yöneticisi: Doç. Dr. Melek YÜCEL Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın TANIK Mayıs 1990, 106 sayfa Doğrudan-Sayısal Frekans Sentezleme yönteminde herhangi bir sinyal sayısal örnekler serisi seklinde üretilir ve bir sayısaldan örneksele çevirgeç kullanılarak örneksel şekle dönüştürülür. Bu çalışmada, frekans sentezleme yöntemleri genel olarak tanıtıldıktan sonra, doğrudan-sayısal frekans sentesörlerinin çalışma ilkeleri ve uygulamaları ayrıntılı bir biçimde tartışılmıştır. Ayrıca, örnek bir tasarım gerçekleştirilmiş ve sistemin başarımı, deneysel sonuçları kuramsal beklentilerle karşılaştırarak açıklanmıştır. Tasarımlanan devrenin özellikleri ASELSAN A.Ş.'de devam etmekte olan bir projenin gereklerine uygun olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION AND PERFORMANCE ASSESSMENT OF A DIGITAL FREQUENCY SYNTHESIZER ERDEMİ R, Serhat M.S. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek YÜCEL Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TANIK May 1990, 106 pages Direct-Digital Frequency Synthesis is a technique by which a signal of desired frequency is generated as a sequence of digital samples and converted into analog form by a digital-to-analog converter. In this study, the operation principles of direct-digital frequency synthesisers and their applications are discussed in detail, after introducing a survey on frequency synthesis techniques. Moreover, a design example is implemented and the system performance is presented, comparing the experimental results with the theoretical expectations. The specifications of the designed circuit are chosen according to the requirements of a project continuing in ASELSAN A. S.