Ratlarda finasteride kaynaklı testosteron inhibisyonuna karşı çinko oksit nanopartiküllerin etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of zinc oxide nanoparticles against finasteride-induced testosterone inhibition in rats
- Tez No: 959902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ALİ AKARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, çinko oksit, finasteride, oksidatif stres, sperm, Apoptosis, zinc oxide, finasteride, oxidative stress, sperm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ratlarda Finasteride Kaynaklı Testosteron İnhibisyonuna Karşı Çinko Oksit Nanopartiküllerin Etkilerinin Belirlenmesi Amaç: Bu çalışmada anti androjen olarak bilinen 5-α redüktaz inhibitörü olan Finasteride (FNS)'in ratlarda testis üzerine olan etkilerine karşı çinko oksit nano partikülün (ZnO NP) etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada her grupta 7 adet olmak üzere toplam 35 adet Sprague Dawley cinsi rat kullanıldı. Ratlar kontrol, FNS, ZnO NP, FNS+ ZnO NP 100, FNS+ ZnO NP 200 grupları olarak rastgele 5 gruba ayrıldı. Ratlara 28 gün boyunca FNS ve ZnO NP'leri oral gavaj ile verildi. Uygulamalar bittikten 24 saat sonra ratlar hafif anestezi altında sakrifiye edildi. Testis dokuları biyokimyasal ve histopatolojik analizler için kullanıldı. Epididimis dokusu ise spermatolojik analizlerde kullanıldı. Bulgular: Yapılan analizlere göre FNS uygulaması ratların testis dokusunda apoptozisi ve inflamasyonu indüklerken, ZnO NP uygulamasının artan apoptozisi ve inflamasyonu inhibe ettiği belirlendi. Buna ilaveten FNS ratlarda testis histolojisinde değişikliğe neden olarak epididimal sperm kalitesinde düşüşe neden oldu. FNS testiste Occloudin ve N-Cadherin, Claudin ve Connexin ekspresyonunda azalmaya neden oldu. ZnO NP ise testis histolojisinde düzelmeye ve epididimal sperm kalitesinde artışa ve sperm DNA fragmantasyonunda azalmaya neden oldu. FNS testosteron düzeyinde sayısal olarak artışa sebep oldu. Oksidatif stres indeksi bakımından ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç: FNS uygulamasının ratlarda 28 günde sayısal olarak testosteron düzeyinde, istatistiksel olarak ise apoptozisi ve inflamasyonu düzeyinde artışa sebep olurken, epididimal sperm kalitesinde düşüşe neden oldu. ZnO NP ise apoptozis, inflamasyonu inhibe ederek epididimal sperm kalitesini yükseltti.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of zinc oxide nanoparticle (ZnO NP) against the effects of Finasteride (FNS), a 5-α reductase inhibitor known as anti-androgen, on testis in rats. Materials and Methods: A total of 35 Sprague Dawley rats were used in the study, 7 in each group. Rats were randomly divided into 5 groups as control, FNS, ZnO NP, FNS+ ZnO NP 100, FNS+ ZnO NP 200 groups. Rats were given FNS and ZnO NPs by oral gavage for 28 days. 24 hours after the end of the applications, the rats were sacrificed under light anesthesia. Testicular tissues were used for biochemical and histopathological analyses. Epididymis tissue was used for spermatological analysis. Results: According to the evaluation, the administration of FNS induced apoptosis and inflammation in the testicular tissue of rats, while ZnO NP administration inhibited the increased apoptosis and inflammation. In addition, FNS caused changes in testicular histology and decreased epididymal sperm quality in rats. FNS caused a decrease in Occloudin and N-Cadherin, Claudin and Connexin expression in the testis. ZnO NP led to an amelioration of testicular histology, increased epididymal sperm quality and decreased sperm DNA fragmentation. FNS induced a numerical increase in testosterone level. There was no statistically significant difference between the groups in terms of oxidative stress index. Conclusion: FNS administration caused a numerical increase in testosterone level and a statistical increase in apoptosis and inflammation levels, while epididymal sperm quality decreased in rats at 28 days. ZnO NP increased epididymal sperm quality by inhibiting apoptosis and inflammation.