Çocuğun soybağını değiştirme veya gizleme suçu (TCK m. 231/1)
Altering or concealing the lineage of a child (TPC art. 231/1)
- Tez No: 959901
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERTAÇ IŞIKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: soybağı, çocuğun soybağını değiştirme, çocuğun soybağını gizleme, aile düzenine karşı suçlar, kişisel durum, nüfus sicili, DNA analizi, bebek kutusu, anonim doğum, gizli doğum, lineage, altering the child's lineage, concealing the child's lineage, offences against family order, personal status, civil registry, DNA analysis, baby hatch, anonymous birth, confidential birth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Topluma Karşı Suçlar başlıklı üçüncü kısmı altında Aile Düzenine Karşı Suçlar isimli sekizinci bölümünde 231. maddenin birinci fıkrasında düzenlenen çocuğun soybağını değiştirme veya gizleme suçu teorik temelleri ve uygulamaya yönelik boyutlarıyla kapsamlı bir biçimde incelenmiştir. Birinci bölümde, soybağı kavramı ayrıntılı olarak açıklanmış; çocuk kavramı, soybağı perspektifinden değerlendirilmiş ve çocuğun soybağının korunmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Soybağının kurulma yolları incelenmiş; kişisel durum sicilleri ve nüfus kayıt sisteminin işleyişi ile soybağı ilişkisi açıklığa kavuşturulmuştur. Çocuğun soybağını değiştirme veya gizleme suçunun tarihsel gelişimi, 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu'ndaki ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlemeler karşılaştırılarak ikinci bölümde değerlendirilmiştir. Bu bölümde, ayrıca, suçla korunan hukuki değer, suçun unsurları ve kusurluluğa değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, suçun özel görünüş biçimleri ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Ayrıca yaptırım, dava zamanaşımı, muhakemeye ilişkin kurallar ve soybağının DNA analizleri ile tespiti değerlendirilmiştir. Öte yandan, TCK m. 231/1'de düzenlenen suçun üremeye yardımcı tedavi uygulamaları ve taşıyıcı annelik ile ilişkisi ortaya konulmuş; suçun önlenmesine yönelik bebek kutusu, anonim ve gizli doğum gibi uygulamalar aktarılmış ve bu uygulamaların Türk hukuk sistemi bakımından uygulanabilirliği tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the offence of altering or concealing the lineage of a child, as regulated under Article 231/1 in Chapter Eight titled Offences against the Order of Family within Part Three of the Turkish Penal Code No. 5237 on Offences against Society, is examined comprehensively in terms of its theoretical foundations and practical dimensions. In the first chapter, the concept of lineage is explained in detail; the notion of the child is evaluated from the perspective of lineage; and provisions regarding the protection of a child's lineage are included. The methods of establishing lineage are analyzed, and the relationship between lineage and the functioning of civil status registries and the population registration system is clarified. The historical development of the offense of altering or concealing a child's lineage has been evaluated through a comparison between the provisions of the repealed Turkish Penal Code No. 765 and the Turkish Penal Code No. 5237 in the second chapter. In this chapter, the legal interest protected by the offence, the elements of the offence and culpability are addressed. In the third chapter, special forms of appearance of the offence are examined in detail. Furthermore, sanctions, statute of limitations, procedural rules, and the determination of lineage through DNA analysis are evaluated. Additionally, the relationship between the offence defined in Article 231/1 and assisted reproductive technologies and surrogacy is discussed. Preventive practices such as baby hatches, anonymous birth, and confidential birth are also explained, and their applicability within the Turkish legal system is debated.