Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi genel pediatri kliniklerinde yatarak tedavi alan hastaların refakatçilerinde çocuk hakları farkındalığı
Awareness of children's rights in the companies of the patients who were treaten in Dr.Sami Ulus Children's Hospital general pediatric clinics
  1. Tez No: 960011
  2. Yazar: PINAR ÖZBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN DEMİR KARACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk hakları, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Child, Children's rights, Convention on the Rights of the Child
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çocuklar masum, bakıma muhtaç, hassas varlıklardır. Toplumun en iyi şekilde gelişmesi için çocuğun fiziksel, ruhsal, sosyal, ahlaki olarak desteklenmesi ve bu desteğin sağlanması için çeşitli önlemlerin alınması gerekmektedir. Türkiye'nin de imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi bu ihtiyacı karşılamak amacı ile yürürlüğe girmiş, çocukların haklarının sağlanması, korunması ve geliştirilmesi için herkese sorumluluk yüklemiştir. Ülkemizde bu alanda ilerleme sağlanması için; bakımı üstlenen kişilerden sağlık çalışanlarına, eğiticilerden yöneticilere kadar herkesin, bu sözleşmenin ilkelerini bilmesi ve uygulaması, uygulamaların önündeki engellerin kaldırması ve geliştirmesi için çalışması gerekmektedir. Bu tez çalışması Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Genel Pediatri Kliniklerinde yatarak tedavi alan hastaların refakatçilerinin çocuk hakları konusundaki farkındalıklarını, dikkat ettikleri noktaları ve konudaki engellerin kaldırılmasına yönelik önerilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Sonuç, Çocuk Hakları Sözleşmesi ile konulan hedeflere henüz ulaşılamadığını ancak bu hedeflere ulaşmak amacıyla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Children are innocent, needy, sensitive beings. In order for the society to develop in the best way, various measures should be taken to support the child physically, spiritually, socially and morally and to provide this support. The Convention on the Rights of the Child, which Turkey has also signed, came into force to meet this need, and imposes responsibility on everyone for the provision, protection and development of children's rights. In order to make progress in this field in our country; Everyone, from caregivers to health workers, from trainers to administrators, should know and apply the principles of this contract, and work to remove and develop the barriers to implementation. This study was conducted to determine the awareness of the caregivers of the patients receiving inpatient treatment at Dr. Sami Ulus Children's Hospital General Pediatrics Clinics about children's rights, the points they paid attention to and their suggestions for removing the obstacles in the subject. The result shows that the targets set by the Convention on the Rights of the Child have not been reached yet, but there is a need for work to achieve these targets.