Akciğer dışı tüberküloz olgularının retrospektif değerlendirilmesi
- Tez No: 960175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ŞENOL AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: tuberculosis, extrapulmonary tuberculosis, M. tuberculosis, diagnostic methods for tuberculosis, treatment of tuberculosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Giriş ve Amaç : Tüberküloz (TB) , Mycobacterium tuberculosis complex üyelerinin neden olduğu, tüm organları tutabilen ve küresel ölçekte ciddi morbidite ile mortaliteye yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Akciğer dışı tüberküloz (AD TB), akciğer parankimi dışında herhangi bir organ veya sistemin enfekte olması ile ortaya çıkan bir hastalık formudur. Tüm tüberküloz vakalarının önemli bir bölümünü oluşturmakta olup, tanı güçlükleri, klinik çeşitlilik ve uzun tedavi süreci nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Ülkemizde AD TB oranı yaklaşık %35 civarındadır. Bu çalışma, olguların demografik özelliklerini, klinik formlarını, tanı yöntemlerini, tedavi süreçlerini ve tedavi sonuçlarını değerlendirerek; yıllara göre değişimi ortaya koymak ve elde edilen veriler doğrultusunda akciğer dışı tüberkülozun tanı ve tedavi yaklaşımlarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem : Araştırma, 2012–2024 yılları arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde tanı almış akciğer dışı tüberküloz olgularının retrospektif değerlendirilmesi şeklinde yürütülmüştür. Veriler; hastane bilgi yönetim sistemi, mikobakteriyoloji laboratuvar kayıtları ve hasta dosyalarından elde edilmiştir. Demografik özellikler, klinik formlar, tanı yöntemleri (mikrobiyolojik, histopatolojik, moleküler), tedavi süreci, ilaç yan etkileri ve tedavi sonuçları kaydedilmiştir. Akciğer TB ile birlikte görülen olgular ve eksik verisi olan hastalar çalışmaya dâhil edilmemiştir. Sonuç : Çalışmada incelenen akciğer dışı tüberküloz olgularının önemli bir bölümünü plevra TB ve lenfadenit TB formları oluşturmuştur. Tanıda en yüksek pozitiflik histopatolojik inceleme ile sağlanmış, ardından mikrobiyolojik kültür ve moleküler testler gelmiştir. Tedavi süresince görülen yan etkiler sınırlı sayıdadır ve en sık hepatotoksisite saptanmıştır. Tedavi başarısı genel olarak yüksektir; olguların büyük çoğunluğu tedaviyi tamamlama ile sonuçlanmış, az sayıda tedavi başarısızlığı, tedavi terk veya ölüm bildirilmiştir. Yıllara göre olgu sayılarında dalgalanmalar gözlenmiş, son yıllarda hafif bir azalma eğilimi dikkat çekmiştir. Elde edilen bulgular, erken tanı ve düzenli tedavi uygulamalarının tedavi başarısını artırdığını, tanı sürecinde histopatolojinin kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Literatürle karşılaştırıldığında, çalışmanın bulguları AD TB'nin ülkemizde hâlâ önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, özellikle klinik çeşitlilik ve tanı zorluklarının altını çizmektedir. Bu nedenle, tanıda hızlı ve duyarlı yöntemlerin kullanımı, hekimlerin AD TB formlarına karşı farkındalıklarının artırılması ve tedavi sürecinde hasta takibinin güçlendirilmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimeler : tüberküloz, akciğer dışı tüberküloz, M.tuberculosis, tüberküloz tanı yöntemleri, anti-tüberküloz tedavi
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Tuberculosis (TB) is an infectious disease caused by members of the Mycobacterium tuberculosis complex, capable of affecting all organs and leading to significant morbidity and mortality worldwide. Extrapulmonary tuberculosis (EPTB) is a form of the disease that occurs when any organ or system outside the pulmonary parenchyma becomes infected. EPTB constitutes a significant proportion of all TB cases and holds particular importance due to diagnostic challenges, clinical diversity, and prolonged treatment duration. In Türkiye, the rate of EPTB is approximately 35%. This study aims to evaluate the demographic characteristics, clinical forms, diagnostic methods, treatment processes, and treatment outcomes of the cases, to reveal the changes over the years, and to contribute to diagnostic and therapeutic approaches for EPTB based on the findings obtained. Materials and Methods: The study was conducted as a retrospective evaluation of extrapulmonary tuberculosis cases diagnosed between 2012 and 2024 at the Hafsa Sultan Hospital, Faculty of Medicine, Manisa Celal Bayar University. Data were obtained from the hospital information management system, mycobacteriology laboratory records, and patient files. Demographic characteristics, clinical forms, diagnostic methods (microbiological, histopathological, molecular), treatment process, drug side effects, and treatment outcomes were recorded. Cases with concurrent pulmonary TB and those with missing data were excluded from the study. Results: A significant proportion of the extrapulmonary tuberculosis cases analyzed consisted of pleural TB and lymphadenitis TB forms. Histopathological examination yielded the highest diagnostic positivity, followed by microbiological culture and molecular tests. Adverse effects during treatment were limited in number, with hepatotoxicity being the most common. Overall treatment success was high; the vast majority of patients completed treatment, while a small number experienced treatment failure, treatment abandonment, or death. Fluctuations in case numbers were observed over the years, with a slight decreasing trend in recent years. The findings indicate that early diagnosis and consistent treatment application increase treatment success and highlight the critical role of histopathology in diagnosis. Compared to the literature, the results show that EPTB remains an important public health issue in Türkiye, emphasizing clinical diversity and diagnostic challenges. Therefore, the use of rapid and sensitive diagnostic methods, increasing physician awareness of EPTB forms, and strengthening patient follow-up during treatment are recommended.