Crohn hastalarında preoperatif radyolojik (MaRIAs skoru) , endoskopik ve biyokimyasal belirteçlerin hastalık aktivasyonu ile korelasyonu
Correlation between preoperative radiological (MaRIAs score), endoscopic, and biochemical markers and disease activity in Crohn's disease patients
  1. Tez No: 960355
  2. Yazar: EMRE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn Hastalığı, Crohn Hastalığı Aktivite İndeksi, MaRİAs Skoru, SES-CD, CDEIS Skoru, Crohn's Disease, Crohn's Disease Activity Index, MaRIAs Score, SES-CD, CDEIS Score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Crohn hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalıkları arasında önemli bir yer tutan ve hastalık aktivitesinin değerlendirilmesinde çeşitli klinik, radyolojik, endoskopik ve biyokimyasal parametrelerin kullanılabildiği kronik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın yönetiminde, doğru ve güvenilir yöntemlerle hastalık aktivasyonunun değerlendirilmesi, uygun tedavi planının oluşturulmasında kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Crohn hastalarında preoperatif dönemde kullanılan Manyetik Rezonans Enterografi (MR-E)'ye dayalı MaRIAs (Simplifed Magnetic Resonance Index of Activity) skorunun, endoskopik bulgular ve biyokimyasal belirteçler (C-reaktif protein, ESR, Tam Kan sayımı) ile korelasyonunu incelemek ve bu yöntemlerin hastalık aktivasyonunu öngörmedeki etkinliğini değerlendirmektir. Ayrıca, radyolojik, endoskopik ve biyokimyasal belirteçler arasındaki ilişkinin derecesini karşılaştırarak, preoperatif dönemde hastalık aktivasyonunu en iyi öngörebilecek parametre veya parametre kombinasyonlarını belirlemek hedeflenmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın sonuçlarının, Crohn hastalığının yönetiminde multidisipliner bir yaklaşıma katkı sağlaması ve preoperatif dönemde daha doğru bir değerlendirme yapılmasına olanak tanıması beklenmektedir. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Crohn hastalarında preoperatif dönemde Manyetik Rezonans Enterografi (MR-E) ile hesaplanan MaRIAs skorunun, endoskopik skorlar (SES-CD/CDEIS) ve biyokimyasal belirteçler (CRP, Albümin, TAM KAN vb.) ile korelasyonunu değerlendiren retrospektif bir kesitsel araştırmadır. Çalışmaya Ocak 2019Aralık 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde takip edilen ve preoperatif dönemde MR-E, endoskopik inceleme ve biyokimyasal ölçümleri mevcut olan Crohn hastaları dahil edilmiştir. Radyolojik incelemeler standart MaRIAs protokolüne göre radyolog tarafından değerlendirilmiştir. Endoskopik bulgular SES-CD veya CDEIS ile skorlarken biyokimyasal parametreler retrospektif olarak kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin ilişkisi kıyaslandı. Çalışma, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı ile Helsinki Deklarasyonu'na uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplamda 31 Crohn hastası dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 36,97 yıl olup, %25,8'i kadın, %74.2'si erkekti. MaRIAs skoru ve endoskopik skorlar (SES-CD/CDEIS) arasında ve bu skorların hastalık aktivite indeksi ile orta düzeyde pozitif korelasyonu tespit edilmiştir (r=0.431;p=0.015, r=0.532;p=0.002, r=0.516;p=0.003) .Biyokimyasal belirteçlerden MaRİAs ile albümin değeri arasında zayıf düzeyde negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=-0.363;p=0.045). CDAİ ile HB ve Albümin değerleri arasında orta düzeyde, negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=-0.432;p=0.015, r=-0.449;p=0.011) MaRIAs skoru, özellikle endoskopik skorlarla, endoskopi ve MR çekimi arasında ki süre kısaldıkça güçlü bir ilişki gösterirken,biyokimyasal belirteçlerle orta düzeyde korelasyon gösterdi. Sonuç: Bu çalışmada, Crohn hastalarında preoperatif dönemde Manyetik Rezonans Enterografi (MR-E) ile hesaplanan MaRIAs skorunun, endoskopik skorlar ve biyokimyasal belirteçlerle anlamlı bir korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Özellikle MaRIAs skoru, endoskopik bulgularla güçlü bir ilişki gösterirken, biyokimyasal belirteçlerle orta düzeyde bir bağlantı bulunmuştur. Sonuç olarak, radyolojik MaRIAs skoru, Crohn hastalığı aktivasyonunun değerlendirilmesinde güvenilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular, multidisipliner bir yaklaşımla Crohn hastalığının yönetiminde MaRIAs skorunun klinik uygulamalarda kullanılabilirliğini ve hastalara operasyon kararı verme sürecine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Crohn's disease is a chronic inflammatory condition that holds a significant place among inflammatory bowel diseases, with various clinical, radiological, endoscopic, and biochemical parameters used to assess disease activity. Evaluating disease activation using accurate and reliable methods is critical for developing an appropriate treatment plan. This study aims to investigate the correlation of the simplified Magnetic Resonance Index of Activity (MaRIAs) score, based on preoperative Magnetic Resonance Enterography (MR-E), with endoscopic findings and biochemical markers (C-reactive protein, ESR, complete blood count) in Crohn's disease patients and to evaluate the effectiveness of these methods in predicting disease activation. Additionally, by comparing the degree of association among radiological, endoscopic, and biochemical markers, the study seeks to identify the best parameter or combination of parameters for predicting disease activation in the preoperative period. In this context, the study's findings are expected to contribute to a multidisciplinary approach in managing Crohn's disease and allow for more accurate assessments in the preoperative period. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study evaluates the correlation of the MaRIAs score, calculated via preoperative Magnetic Resonance Enterography (MR-E), with endoscopic scores (SES-CD/CDEIS) and biochemical markers (CRP, albumin, complete blood count, etc.) in Crohn's disease patients. The study includes Crohn's disease patients who were followed up at Ankara Bilkent City Hospital between January 2019 and December 2024 and had preoperative MR-E, endoscopic examination, and biochemical measurements available. Radiological evaluations were conducted by a radiologist according to the standard MaRIAs protocol. Endoscopic findings were scored using SES-CD or CDEIS, while biochemical parameters were recorded retrospectively. The relationships between these variables were compared. The study was conducted in accordance with the Helsinki Declaration, with approval from the Clinical Research Ethics Committee of Ankara Bilkent City Hospital. Results: A total of 31 Crohn's disease patients were included in the study. The mean age of the patients was 36.97 years, with 25.8% being female and 74.2% male. A moderate positive correlation was detected between the MaRIAs score, endoscopic scores (SES-CD/CDEIS), and the disease activity index (r=0.431; p=0.015, r=0.532; p=0.002, r=0.516; p=0.003). Among biochemical markers, a weak but statistically significant negative correlation was found between the MaRIAs score and albumin level (r=-0.363; p=0.045). A moderate negative correlation was also observed between CDAI and hemoglobin and albumin levels (r=-0.432; p=0.015, r=-0.449; p=0.011). The MaRIAs score showed a particularly strong correlation with endoscopic scores, which became more pronounced when the time between endoscopy and MR imaging was shorter, while demonstrating a moderate correlation with biochemical markers. Conclusion: This study found that the MaRIAs score, calculated via preoperative Magnetic Resonance Enterography (MR-E), showed a significant correlation with endoscopic scores and biochemical markers in Crohn's disease patients. Specifically, the MaRIAs score exhibited a strong association with endoscopic findings, while a moderate connection was observed with biochemical markers. Consequently, the radiological MaRIAs score emerges as a reliable method for assessing Crohn's disease activation. These findings suggest that incorporating the MaRIAs score into clinical practice within a multidisciplinary approach could enhance Crohn's disease management and contribute to surgical decision-making processes.