Medial açık kama proksimal tibial osteotomi hastalarında düzeltme açısının osteotomi dolma oranına etkisinin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi ve erken dönem klinik sonuçlarla ilişkisi
Evaluation of the effect of correction angle on osteotomy filling rate in medial open wedge proximal tibial osteotomy patients with computed tomography and its relationship with early clinical outcomes
- Tez No: 960438
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YUSUF SELEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Proksimal tibial osteotomi, BT tabanlı kaynama değerlendirmesi, varus deformitesi, osteoartrit, düzeltme açısı, fonksiyonel sonuçlar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Medial açık kama proksimal tibial osteotomi (MAKPTO), özellikle medial kompartman osteoartritine eşlik eden varus gonartroz varlığında uygulanan ve biyomekanik yük dağılımını lateral kompartmana yönlendirerek semptomatik rahatlama ve fonksiyonel iyileşme sağlayan etkili bir cerrahi yöntemdir. Çalışmadaki amacımız medial kompartman artrozu sebebiyle medial açık kama proksimal tibial osteotomi cerrahi tedavisiyle kliniğimizde tedavi edilen hastalarda osteotomi hattındaki kaynama oranını bilgisayarlı tomografi kullanılarak değerlendirmek ve erken dönem fonksiyonel skorlamalara etkisini, yapılan düzeltme miktarına göre karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği tarafından yapılmıştır. 2023-2024 yılları arasında medial açık kama proksimal tibial osteotomi yapılan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubunu %43,3'ü (n=13) erkek, %56,7'si (n=17) kadındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 54,4 ±11,16 idi. (32-74). Hastaların postoperatif dönemde çekilen 3 boyutlu diz tomografileri retrospektif olarak değerlendirildi. 10 derece üzeri düzeltme yapılan hasta sayı 14 (%46,7), 10 derece altı düzeltme yaptığımız hasta sayısı 16'dır(%53,3). Hastaların postoperatif poliklinik kontrollerinde çekilen bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden osteotomi kaynama oranları ve klinik skorlamaları hesaplandı. Preop ve postop çekilen direk grafiler üzerinden açısal ölçümleri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamızda 10° altı düzeltme yaptığımız hastaların ortalama kaynama oranları sırasıyla %91,8, 10° üstü düzeltme yaptığımız hastaların ortalama kaynama oranları %82.9 olarak ölçtük. 10 derece altı düzeltme yaptığımız hastalarda WOMAC ve Lysholm skorlarındaki iyileşme, 10 derece üstü düzeltme yaptığımız gruba göre istatiksel olarak daha olumlu çıkmıştır. Gruplar arası VAS skorlarındaki değişimde anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma bize osteotomi hattındaki kaynama oranının erken dönem klinik sonuçlarla ilişkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca yapacağımız düzeltme miktarının fazla olmasının kaynamayı olumsuz etkileyebildiğini ve bununda fonksiyonel skorlamalara olumsuz yansıyabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Medial opening wedge proximal tibial osteotomy (MOWHTO) is an effective surgical procedure, particularly indicated for patients with medial compartment osteoarthritis accompanied by varus malalignment. By redistributing biomechanical load toward the lateral compartment, this technique provides symptomatic relief and functional improvement. The aim of this study was to evaluate the union rates at the osteotomy site using computed tomography (CT) in patients treated at our institution with MOWHTO due to medial compartment osteoarthritis and to compare early postoperative functional scores according to the degree of correction performed. Materials and Methods: This study was conducted by the Department of Orthopaedics and Traumatology at Gazi University Faculty of Medicine. A total of 30 patients who underwent medial opening wedge high tibial osteotomy between 2023 and 2024 were included. The study group consisted of 13 males (43.3%) and 17 females (56.7%), with a mean age of 54.4 ± 11.16 years (range: 32–74). Postoperative 3D CT scans were retrospectively evaluated. Fourteen patients (46.7%) underwent corrections ≥10°, while sixteen patients (53.3%) had corrections