Hepatoselüler kanserli hastalarda prognoz üzerinde etkili faktörlerin araştırılması
Investigation of factors affecting prognosis in patients with hepatocellular carcinoma
  1. Tez No: 960443
  2. Yazar: MÜBAREK SEVİM ERBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENDAL YALÇIN, UZMAN EBRAR EREN EYNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler kanser, etyoloji, prognoz, Hepatocellular carcinoma, etiological factors, prognostic factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Hepatoselüler karsinom (HSK), karaciğerin en yaygın primer malignitesi olup, küresel kanser mortalitesinde önemli bir yer tutmaktadır. Hastalığın gelişiminde kronik viral hepatitler, siroz, alkol kullanımı ve metabolik bozukluklar gibi çeşitli risk faktörleri rol oynamaktadır. Prognoz ise tümör evresi, hastanın genel durumu ve uygulanan tedaviye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde HSK tanısı almış olguların klinik ve demografik özelliklerini inceleyerek sağkalımı etkileyen faktörleri belirlemek ve bulguları güncel literatürle karşılaştırmaktır. Metot: Çalışmamızda ocak 2014 ile Aralık 2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji ve Onkoloji Bilim Dallarına başvuran ve hepatoselüler karsinom tanısı histopatolojik ya da klinik/radyolojik bulgulara dayanarak konulan toplam 160 olgu, geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmaya, 18 ile 90 yaş aralığında olan, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji veya Onkoloji Bilim Dalları'na başvurarak hepatoselüler karsinom (HSK) tanısı almış bireyler dahil edilmiştir. Katılımcıların, HSK dışında herhangi bir ek malign neoplazm tanısı taşımamaları, çalışmaya katılım için temel koşul olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu kriterleri karşılamayan hastalar ise çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular: Araştırmamızdaki hastaların klinik özellikleri incelendiğinde, ortalama yaş 58,79 ± 12,02 yıl, ortalama beden kitle indeksi ise 24.67±3.48 kg/m² olarak belirlenmiştir. Cinsiyet dağılımı erkek ağırlıklı olup, erkek/kadın oranı 7/1'dir. Çalışma kapsamında değerlendirilen hastaların etiyolojik dağılımı incelendiğinde, en sık nedenin hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonu olduğu ve olguların %60.6'sını oluşturduğu belirlenmiştir. HBV'yi sırasıyla %8.1 ile hepatit C virüsü (HCV), %7.5 ile hepatit D virüsü (HDV), %2.5 ile non-alkolik steatohepatit (NASH), %1.9 ile alkol kullanımına bağlı karaciğer hastalığı, %1,3 ile Budd-Chiari sendromu, %0.6 ile primer biliyer kolanjit (PBC) ve %0.6 ile Wilson hastalığı izlemiştir. Kriptojenik olgular ise toplam hasta grubunun %16.9'unu oluşturmuştur. Bu dağılım, hepatoselüler karsinomun etiyolojik spektrumunun geniş olduğunu ve viral hepatitlerin başlıca nedenler arasında yer aldığını ortaya koymaktadır. Hastaların BLCL evresinin %10'unda evre A, %12.5'inde evre B, %55'inde evre C ve %22.5'inde evre D olduğu tespit edilmiştir. Hastaların ortalama Child Pugh skoru bazalda 7.02±1.75, son değerlendirmede 11.04±2.58; ortalama MELD skoru ise bazalda 10.63±3.93, son değerlendirmede 23.07±9.85 olarak bulunmuştur. Ayrıca hastaların önemli bir kısmının tanı anında BCLC C evresinde olması ileri evre tanı oranının yüksekliğine ve sistemik tedavi gereksiniminin yaygınlığına işaret etmektedir. Çalışmamızda hastaların çoğuna sistemik tedavi uygulanmıştır. Hastaların aldığı tedaviler çok yönlü olarak değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, karaciğer transplantasyonu uygulanan hastaların oranı %6.9, cerrahi rezeksiyon uygulananların oranı yine %6.9 olarak saptanmıştır. Lokal ablasyon tedavisi uygulanan hasta oranı %10.6, (TACE, TARE, SBRT) uygulanan hastaların oranı %14.4 tespit edilmiştir. Sistemik tedavi verilen hastaların oranı %67.5, İmmünoterapi uygulanan %9.4, radyoterapi uygulanan hastaların oranı ise %8.8 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, hepatoselüler karsinom tanılı olguların klinik, biyokimyasal, radyolojik ve prognostik özellikleri analiz edilmiştir. Bulgular, siroz, kronik HBV/HCV enfeksiyonları ve metabolik faktörlerin başlıca etiyolojik belirleyiciler olduğunu göstermektedir. Tümör yayılımı, vasküler invazyon, yüksek AFP düzeyleri ve bozulmuş karaciğer fonksiyon testleri kötü prognozla ilişkilendirilmiştir. Tanı anında ileri evre sıklığı nedeniyle sistemik tedavi ön plandadır. Sonuçlar, bireyselleştirilmiş ve multidisipliner yaklaşımların HSK yönetiminde temel rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Hepatocellular carcinoma (HCC) is the most common primary malignancy of the liver and accounts for a significant proportion of global cancer mortality. Several risk factors such as chronic viral hepatitis, cirrhosis, alcohol abuse and metabolic disorders play a role in the development of the disease. The prognosis varies depending on the tumor stage, general condition of the patient and the treatment administered. The aim of this study was to analyze the clinical and demographic characteristics of patients diagnosed with HCC at Dicle University Faculty of Medicine, to determine the factors affecting survival and to compare the findings with the current literature. Method: In our study, a total of 160 patients who were admitted to the Gastroenterology and Oncology Departments of Dicle University Faculty of Medicine between January 2014 and December 2024 and diagnosed with hepatocellular carcinoma based on histopathologic or clinical/radiologic findings were evaluated retrospectively. This study included individuals between the ages of 18 and 90 who were diagnosed with hepatocellular carcinoma (HCC) at the Gastroenterology or Oncology Departments of Dicle University Faculty of Medicine. The basic condition for participation in the study was that the participants did not have any additional malignant neoplasm diagnosis other than HCC. Patients who did not meet these criteria were excluded from the study. Findings: The mean age was 58.79±12.02 years and the mean body mass index was 24.67±3.48 kg/m². Gender distribution was predominantly male and the male/female ratio was 7/1. When the etiologic distribution of the patients evaluated within the scope of the study was analyzed, it was determined that hepatitis B virus (HBV) infection was the most common cause and constituted 60.6% of the cases. HBV was followed by hepatitis C virus (HCV) with 8.1%, hepatitis D virus (HDV) with 7.5%, non-alcoholic steatohepatitis (NASH) with 2.5%, alcohol-related liver disease with 1.9%, Budd-Chiari syndrome with 1.3%, primary biliary cholangitis (PBC) with 0.6% and Wilson's disease with 0.6%. Cryptogenic cases constituted 16.9% of the total patient group. This distribution reveals that the etiologic spectrum of hepatocellular carcinoma is broad and viral hepatitis is among the main causes. BLCL stage was found to be stage A in 10%, stage B in 12.5%, stage C in 55% and stage D in 22.5% of the patients. The mean Child Pugh score of the patients was 7.02±1.75 at baseline and 11.04±2.58 at the last evaluation; the mean MELD score was 10.63±3.93 at baseline and 23.07±9.85 at the last evaluation. In addition, the fact that a significant proportion of patients were in BCLC C stage at the time of diagnosis points to the high rate of advanced stage diagnosis and the prevalence of the need for systemic treatment. In our study, most of the patients received systemic treatment The treatments received by the patients were evaluated in a multidimensional manner. In this context, the proportion of patients who underwent liver transplantation was 6.9% and the proportion of patients who underwent surgical resection was 6.9%. The proportion of patients who underwent local ablation treatment was 10.6%, and the proportion of patients who underwent (TACE, TARE, SBRT) was 14.4%. The proportion of patients who received systemic treatment was 67.5%, immunotherapy was 9.4% and radiotherapy was 8.8%. Results: n this study, we analyzed the clinical, biochemical, radiological and prognostic features of patients with hepatocellular carcinoma. The findings show that cirrhosis, chronic HBV/HCV infections and metabolic factors are the main etiologic determinants. Tumor invasion, vascular invasion, high AFP levels and impaired liver function tests were associated with poor prognosis. Systemic therapy is prioritized due to the frequency of advanced stage at the time of diagnosis. The results suggest that individualized and multidisciplinary approaches play a fundamental role in the management of HCC.