Kontrollü hipotansiyon uygulanan endoskopik ve mikroskobik kulak cerrahisi olgularında düşük doz traneksamik asit kullanımının cerrah memnuniyeti, yan etki ve komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of the use of low dose tranexamic acid on surgeon satisfaction, side effects and complications in endoscopic and microscopic ear surgeries performed under controlled hypotension
  1. Tez No: 960471
  2. Yazar: TALHA ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Kulak Cerrahisi, Kontrollü Hipotansiyon, Traneksamik Asit, Cerrah Memnuniyeti, Middle Ear Surgery, Controlled Hypotension, Tranexamic Acid, Surgeon Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
KONTROLLÜ HİPOTANSİYON UYGULANAN ENDOSKOPİK VE MİKROSKOBİK KULAK CERRAHİSİ OLGULARINDA DÜŞÜK DOZ TRANEKSAMİK ASİT KULLANIMININ CERRAH MEMNUNİYETİ, YAN ETKİ VE KOMPLİKASYONLAR ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Giriş: Ortakulak cerrahilerinde meydana gelen kanamalar cerrahi alanın görünürlüğünü azaltmakta, ameliyatın kalitesini ve süresini etkilemektedir. Amaç: Antifibrinolitik bir ilaç olan traneksamik asit (TA) kullanılarak, kontrollü hipotansiyon uygulanan orta kulak operasyonlarında kanama nedeniyle cerrahi alannın görüntü alanının kısıtlanmasının ve buna bağlı olarak cerrahi sürenin uzamasının önüne geçilmesi ve cerrah memnuniyetinin artırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Üniversitemiz ve Sağlık Bakanlığı'ndan etik kurul onayı alındıktan ve olgulardan yazılı izinleri alındıktan sonra genel anestezi altında kontrollü hipotansiyon uygulanarak ortakulak cerrahisi yapılan 100 olgu çalışmaya alındı. Çalışma; randomize, kontrollü, çift kör olarak yapıldı. Çalışmaya 18-65 yaş arasında olan ve Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) Skoru I ve II olan olgular dahil edildi. Olgular Traneksamik Asit (TA) ve Kontrol (K) grubu olarak ikiye ayrıldı. TA grubuna operasyon başlamadan hemen önce 10 mg/kg TA intravenöz (İ.V) olarak verildi. Operasyon bitiminde operatörün cerrahi alan görüş kalitesi Boezaart Skoru ve Cerrah Memnuniyet Ölçeği sorgulanarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda cerrahi alan temizliği (kanama) ve cerrah memnuniyeti yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Ayrıca kullanılan remifentanil miktarı ve cerrahi süre yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. TA kullanımıyla ilgili intraoperatif veya postoperatif herhangi bir komplikasyona rastlanmadı. Sonuç: Bu çalışmada, Kulak cerrahilerinde 10 mg/kg dozunda verilen TA' in kanama (cerrahi alan görüş kalitesi) ve cerrah memnuniyeti üzerine bir etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THE USE OF LOW DOSE TRANEXAMIC ACID ON SURGEON SATISFACTION, SIDE EFFECTS AND COMPLICATIONS IN ENDOSCOPIC AND MICROSCOPIC EAR SURGERIES PERFORMED UNDER CONTROLLED HYPOTENSION ABSTRACT Introduction: Bleeding during in middle ear surgeries reduces the visibility of the surgical field and affects the quality of the surgery. Aim: In middle ear microscopic and endoscopic surgeries performed under controlled hypotension using tranexamic acid (TA), an antifibrinolytic agent, it is aimed to reduce the visual field limitation due to bleeding in the surgical field, thus shortening the surgical time and increasing surgeon satisfaction. Matherial and Methods: After obtaining written informed consent from the patients and ethics committee approval, 100 patients were operated on by performing middle ear surgery under general anesthesia and controlled hypotension. The study was conducted as a randomized, controlled, double-blind manner. Patients between the ages of 18 and 65 and with American Society of Anesthesiologists (ASA) Scores I and II were included in the study. Patients were divided into TA and Control (C) groups. The TA group started immediately before the operation, and 100 mL of 0.9% NaCl (serum physiologic, SF) solution of 10 mg/kg TA administered over 5 minutes. For the control group, 100 mL+ 0,1 ml/kg SF solution was sent in 5 minutes. At the end of the operation, the operator's quality of vision of the surgical field was recorded by questioning the surgeon's satisfaction with the Boezaart Score and the Surgeon Satisfaction Score. Results: In our study, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of surgical field clarity (bleeding) and surgeon satisfaction. Similarly, there was no statistically significant difference between the groups regarding the amount of remifentanil used and the duration of surgery. The administration of tranexamic acid (TA) was not associated with any intraoperative or postoperative complications. Conclusion: This study showed that administration of TA with a dose of 10 mg/kg did not provide a statistically significant differences in terms of surgical field view quality and surgeon satisfaction compared to the control group.