Sigara ve obezitenin tiroid fonksiyonlarına etkisi
Effects of smoking and obesity on thyroid funtions
  1. Tez No: 406835
  2. Yazar: NUSRET KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN MERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, sigara, egzersiz, tiroid hormonları, obesity, smoking, exercise, thyroid hormones
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tiroid bezi normal büyüme ve gelişmeyi sağlayan, enerji ve ısı üretimini de içeren bir seri hemostatik fonksiyonları regüle eden hormonları salgılayan endokrin fonksiyonları için özelleşmiş bir organdır. Tiroid hormon düzeylerindeki değişiklikler pekçok farklı organ ve sistemler üzerinde etkilere yol açmakta, öte yandan pekçok fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörler bu hormonların düzeylerini etkilemektedir. Tiroid hormonları ile etkileşen ve toplumda yaygın olarak rastlanan iki kronik rahatsızlık obezite ve tütün bağımlılığıdır. Çalışmamızda obezite ve sigara kullanımının tiroid hormon düzeylerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18-75 yaş arası biline bir tiroid hastalığı olmayan veya tiroid ilacı kullanmayan vakaların verileri analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların analizinde tiroid hormon düzeyleri ile cinsiyet ve yaş arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Vakaların vücut kitle indeksi arttıkça sT3 düzeylerinin azaldığı bulunmuştur. Bel çevresi ile TSH ve sT3 düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir; bel çevresi arttıkça TSH düzeyleri artmakta ve sT3 düzeyleri azalmaktadır. Vakaların sigara kullanımının TSH düzeylerini anlamlı şekilde düşürdüğü gözlenmiştir. Ayrıca sigara kullanım miktarındaki artışla birlikte TSH ve sT3 düzeylerinin düştüğü belirlenmiştir. Benzer şekilde egzersiz yapan vakalarda da TSH ve sT3 düzeyleri yapmayanlara kıyasla daha düşük bulunmuştur. Çalışmamızda elde edilen veriler ve sonuçlardan bazıları obezite ve sigara kullanımı ile tiroid hormon düzeyleri üzerine yapılmış önceki çalışmalarla uyumlu iken bazılarının uyumsuz olduğu gözlenmiştir. Bu konuda standardize ve daha büyük vaka gruplarıyla biyokimyasal ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Thyroid gland is an endocrine organ that has special functions like inducing growth, regulating energy and heat production systems of the body and regulating other homeostatic body functions. Alterations in thyroid hormone levels cause different effects on different organs and systems of the body. On the other hand many physical, chemical and and biological factors effect the levels of thyroid hormones. The most frequent diseases interacting with thyroid hormones are obesity and smoking addiction. In this study we searched the effects of obesity and smoking addiction on thyroid hormone levels. We obtained medical records of the cases who referred to Family Physician outpatient clinic of Mersin University Hospital. We included the patients who has no known thyroid disease or getting thyroid medication. Analysis of the data showed that there was a significant relation between body mass index and free T3. Free T3 levels tend to decrease as body mass index increases. There were also positive correlation between waist circumference and thyroid stimulating hormone and free T3. TSH and free t3 decrease as waist circumference increases. TSH levels of the patients who were smoking were significantly lower than the patients who were not smoking. Moreover, as the amount of daily smoking increased TSH and free T3 levels decreased. Similarly, it was found that exercise has decreasing effects on TSH and free T3. Some of the results of our study seemed similar with other studies about thyroid functions and obesity and smoking, but some of the results were conflicting. It's needed to conduct more biochemical and clinical studies about this subject with standardized and more patient groups.