Beyin sapı sınır zonu infarktlarının difüzyon ağırlıklı görüntüleme ile değerlendirilmesi
Diffusion-weighted mri evaluation of brainstem border zone infarcts
- Tez No: 960494
- Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ÖZGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beyin sapı, sınır zonu infarktı, difüzyon ağırlıklı MR görüntüleme, Brainstem, border zone infarcts, diffusion weighted imaging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İnme, vasküler etkilenmeye bağlı olarak görülen akut ve fokal nörolojik defisite verilen isimdir. Günümüzde artan yaşam süresi ve değişen yaşam tarzı ile inme sıklığı ve inmenin toplumda oluşturduğu etki artış göstermektedir. İnme, iskemik ve hemorajik inme olarak ayrılabilir. İskemi ve buna bağlı infarktlar bulunduğu lokalizasyona göre nörolojik defisitlere neden olur. Serebral kan akımının büyük bir çoğunluğu anterior dolaşıma gittiğinden iskemik infarktlar en sık beyinde izlenir. Sınır zonu infarktlar, iskemik infarktların bir alt türü olup anastomoz göstemeyen iki arteryel beslenme bölgesi arasında görülür. Tüm infarktların yaklaşık %10'unu oluşturmaktadır. Sınır zonu infarktlar da internal karotid arterde daha sık vasküler patoloji izlendiğinden anterior dolaşımda daha sıktır. Posterior dolaşımdan beslenen posterior fossada sınır zonu infarktlar daha nadirdir. Bu bölgede serebellum sınır zonu infarktları nispeten daha iyi bilinmekle birlikte beyin sapı sınır zonu infarktları konusunda literatürde çok az veri bulunmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda beyin sapındaki sınır zonu infarktlarının paternlerini ortaya koymak ve sıklığını belirlemek amaçlanmıştır. 03.01.2019 – 05.02.2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine inme belirtileriyle başvuran ve serebral difüzyon MR görüntüleme sonucunda akut serebral infarkt tanısı alan, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Servisinde tedavi gören 1652 hastaya ait serebral difüzyon MR görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Dahil edilme kriterlerine uyan ve akut serebral infarkt saptanan 1166 hasta değerlendirme kapsamına alındı. Beyin sapında daha önceki çalışmalarda tanımlanmış vasküler sulama alanlarının sınırlarında bulunan lineer-virgül şekilli infarktlar sınır zonu infarkt olarak kabul edildi. 1166 hastanın 12 tanesinde beyin sapı sınır zonu infarkt ile uyumlu difüzyon kısıtlanması saptandı. Bu infarktların beş tanesi ponsta, beş tanesi medulla oblongatada ve iki tanesi mezensefalonda görüldü. Vasküler sulama alanlarına göre belirlenen sınır zonu infarktlarının bulunduğu lokalizasyonlar, 6 hastaların klinik ve demografik özellikleri, eşlik eden komorbiditeleri ve görüntülemede eşlik eden vasküler patolojiler incelendi. Beyin sapı sınır zonu infarktlarının tüm infarktlara oranı %1,03, posterior fossa infarktlarına oranı %6,03, beyin sapı infarktlarına oranı ise %9,02 olarak saptandı. Sonuç olarak çalışmamızda beyin sapının her üç bölümünde de (mezensefalon, pons, medulla oblongata) sınır zonu infarktları ile uyumlu lezyonlar olabileceğini gösterdik ve bu lezyonların lokalizasyonlarını, lineer-virgül şekilli kendine özgü paternlerini ve sıklığını belirledik. Çalışmamızın beyin sapı sınır zonu infarktları konusunda bilgilerin artmasına ve tedavisine katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Beyin sapı sınır zonu infarktlarının daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş olgu serileriyle yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Stroke is the term used for acute and focal neurological deficits caused by vascular impairment. Today, with increasing life expectancy and changing lifestyles, the frequency of stroke and its impact on society are rising. Stroke can be classified as ischemic or hemorrhagic. Ischemia and subsequent infarcts lead to neurological deficits depending on their location. Since the majority of cerebral blood flow is directed to the anterior circulation, ischemic infarcts most commonly occur in the brain. Border zone infarcts are a subtype of ischemic infarcts that occur between two arterial supply territories without anastomosis. They account for approximately 10% of all infarcts. Border zone infarcts are more frequent in the anterior circulation because vascular pathology is more commonly observed in the internal carotid artery. Border zone infarcts in the posterior fossa, which is supplied by the posterior circulation, are rarer. While cerebellar border zone infarcts in this region are relatively better known, there is very limited data in the literature on brainstem border zone infarcts. Therefore, our study aimed to identify the patterns and frequency of border zone infarcts in the brainstem. Between January 3, 2019, and February 5, 2024, cerebral diffusion MRI images of 1652 patients who presented to the Emergency Department of Mersin University Faculty of Medicine with stroke symptoms, were diagnosed with acute cerebral infarction on diffusion MRI, and received treatment at the Neurology Department of Mersin University Hospital were retrospectively reviewed. A total of 1166 patients meeting the inclusion criteria and diagnosed with acute cerebral infarction were included in the study. Border zone infarcts in the brainstem were defined as linear or comma- shaped infarcts located at the boundaries of previously described vascular supply territories. Diffusion restriction consistent with brainstem border zone infarcts was detected in 12 out of 1166 patients. Of these infarcts, five were located in the pons, five in the medulla oblongata, and two in the midbrain. The locations of the border zone infarcts based on vascular supply territories, along with the patients' 8 clinical and demographic characteristics, comorbidities, and accompanying vascular pathologies in imaging, were analyzed. The proportion of brainstem border zone infarcts was found to be 1.03% of all infarcts, 6.03% of posterior fossa infarcts, and 9.02% of brainstem infarcts. In conclusion, our study demonstrated that lesions consistent with border zone infarcts can occur in all three regions of the brainstem (midbrain, pons, and medulla oblongata), and we identified their locations, distinctive linear/comma- shaped patterns, and frequency. We believe our study will contribute to the understanding and treatment of brainstem border zone infarcts. However, further prospective studies with larger case series are needed to better comprehend brainstem border zone infarcts.