6 şubat deprem bölgelerinde görev alan sağlık çalışanlarının manevi danışmanlık ve rehberlik hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
An analysis of the perspectives of healtcare professionals working in the february 6 earthquake affected regions on spritual counseling and guidance
  1. Tez No: 983073
  2. Yazar: SENA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT HOROZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Din Psikolojisi, Deprem, Maneviyat, Manevi Bakım, Sağlık Çalışanı, Spiritual Counseling and Guidance, Psychology of Religion, Earthquake, Spirituality, Spiritual Care, Medical Staff
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmada, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem sonrasında afet bölgesinde görev yapan sağlık çalışanlarıyla mülakatlar yapılarak depremzedelerin manevi bakım, danışmanlık ve rehberlik ihtiyaçlarına ilişkin görüş, tutum ve önerilerinin ortaya konulması, böylelikle afet sonrası uygulanacak manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarına, depremzedelerle ilk temas halinde olan sağlık çalışanlarının görüşleri çerçevesinde katkı sunmak amaçlanmıştır. Araştırma, afet sonrası manevi danışmanlık uygulamalarının güçlü ve sınırlı yönlerini tespit ederek hem literatüre hem de manevi danışmanlık uygulamalarına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni benimsenmiş, örneklem seçiminde ölçüt örnekleme esas alınmış ve kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubunu, deprem bölgesinde görev yapmış, yaş ortalaması 30 olan 6 kadın, 6 erkek olmak üzere toplam 12 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış; afet sonrası bölgelerde görev almış sağlık çalışanlarının görüşlerini derinlemesine anlamak ve elde edilen verilerin sistematik bir şekilde çözümlenebilmesi için içerik analizi ve frekans analizi teknikleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre katılımcıların manevi danışmanlık uygulamalarına sıcak baktıkları tespit edilmiştir. Katılımcılar deprem ve benzeri her türlü afet sonrasında manevi bakım ve manevi danışmanlık uygulamalarının önemli ve gerekli olduğunu vurgulamışlardır. Bununla birlikte, katılımcıların görüşlerinden, bu uygulamaların uzman kişiler tarafından uygulanmaması, afetin hemen ardından ilk şok atlatılmadan uygulanması gibi bazı durumlarda yetersiz kalabileceği veya belirli koşullar altında uygulanmasının daha uygun olacağı bulgularına ulaşılmıştır. Ayrıca, bölgede görev aldıkları süre boyunca hem maddi hem manevi anlamda büyük bir zorluk yaşayan sağlık çalışanlarının da manevi danışmanlık hizmetlerinden yararlanma ihtiyacının bulunduğu bir diğer önemli bulgudur. Sonuç olarak, manevi danışmanlık uygulamalarının deprem gibi büyük bir afet sonrasında afetzede bireylerin hem fiziksel hem de manevi iyileşme süreçlerine katkı sağlayabileceği, bunun yanında bu katkının daha etkili ve işlevsel olabilmesi için bu alanın daha sistematik ve koşullara uygun bir çerçevede geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, interviews were conducted with healthcare workers who served in the disaster zone following the earthquake that occurred on February 6, 2023, centered in Kahramanmaraş, with the aim of identifying the views, attitudes, and suggestions regarding the spiritual care, counseling, and guidance needs of earthquake survivors and healthcare professionals affected by the process. Thus, the study sought to contribute to post-disaster spiritual counseling and guidance practices within the framework of the perspectives of healthcare workers who are in first contact with survivors. The research aimed to determine the strengths and limitations of post-disaster spiritual counseling practices and thereby contribute both to the literature and to the improvement of practical applications in this field. The study adopted a qualitative research method using a phenomenological design. Criterion sampling was employed in participant selection, and the snowball sampling technique was also utilized. The study group consisted of a total of 12 healthcare workers, 6 female and 6 male, with an average age of 30, who worked in the earthquake zone. Data were collected through a semi-structured interview form, and in order to gain an in-depth understanding of the perspectives of healthcare professionals working in post-disaster areas, the data were analyzed using content analysis and frequency analysis techniques. According to the findings, participants expressed a positive attitude toward spiritual counseling practices. They emphasized that spiritual care and counseling are important and necessary following earthquakes and similar disasters. However, participants also noted that these practices could be insufficient if they are not carried out by qualified professionals or if they are implemented immediately, before the initial shock of the disaster has subsided, and suggested that they may be more appropriate under certain conditions. Another significant finding was that healthcare professionals themselves, who experienced great material and emotional challenges during their service in the region, also had a need for spiritual counseling services. In conclusion, the study found that spiritual counseling practices can contribute to both the physical and spiritual recovery processes of individuals affected by large-scale disasters such as earthquakes. Furthermore, for these contributions to be more effective and functional, it is necessary to develop such practices within a more systematic and contextually appropriate framework.