Gram negatif bakterilerin kanlı agarda beta hemoliz yapma oranları ve antibiotiklere karşı dirençlilik durumları
Beta hemolysis rates of gram negative bacteria in blood agar and their resistance to antibiotics
  1. Tez No: 960678
  2. Yazar: SAKINA ABASZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YAZGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, beta hemoliz, gram-negatif bakteriler, Antibiotic resistance, beta hemolysis, gram-negative bacteria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Gram Negatif Bakterilerin Kanlı Agarda Beta Hemoliz Yapma Oranları ve Antibiotiklere Karşı Dirençlilik Durumları Amaç: Bu tezde, gram-negatif bakterilerin kanlı agarda beta hemoliz oranları ve antibiyotik dirençleri değerlendirilmiş, hemoliz yeteneğinin klinik önemi incelenmiştir. Materyal ve Metod: Çalışmada, klinik örneklerden izole edilen gram-negatif enterik ve nonfermentatif bakteriler incelenmiş ve bunların hemoliz yapma yetenekleri ve antibiyotik direnç durumları analiz edilmiştir. Bulgular: 9223 GNB'nin 3682'si E. coli, 669'u P. aeruginosa'dır. E. coli %0,41, P. aeruginosa ise %10,3 oranında hemoliz yapmıştır. Diğer türlerde hemoliz gözlenmemiştir.9223 izolatın %52,4'ü erkek, %47,6'sı kadın hastalardandır.E. coli izole edilenlerin yaş ortalaması 50,2, P. aeruginosa izole edilenlerin yaş ortalaması 60,0'dır. 3682 E. coli izolatından 15'inde (%0,41) beta hemoliz saptandı (yaş ortalaması 50,3). P. aeruginosa'da ise 69 izolat (%10,31), yaş ortalaması 61,1 idi; bu grup katılımcıların %82,14'ünü oluşturdu. Beta hemoliz yapan P. aeruginosa'nınen çok seftazidime (%29), en az ise meropenem'e (%11,6) dirençli olduğu saptandı. Beta hemoliz yapmayan P. aeruginosa ise en çok sefepime (%24), en az amikasine (%8) direnç göstermiştir. Beta hemoliz yapan E. coli, gentamisin ve amikasine (%40) en dirençli; meropenem, imipenem, levofloksasin ve sefepime ise en az dirençli. Hemoliz yapmamış E. coli'ler en çok gentamisin (%17) ve amikasin (%15)'e dirençli, en az meropenem ve imipeneme (%0) dirençlidir. Beta hemoliz yapan gram negatif bakterilere ait 85 vakanın çoğu P. aeruginosa olup, en sık Üroloji Polikliniği ve Enfeksiyon Hastalıkları biriminden izole edilmiştir. E. coli ise, çoğunlukla yoğun bakım ve cerrahi birimlerde izole edilmiştir. Sonuç: E. coli ve P. aeruginosa hastane enfeksiyonlarında önemli sorunlara yol açmakta, bu yüzden dikkatli antibiyotik kullanımı ve yeni tedavi yaklaşımları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Rates of Beta Hemolysıs of Gram-Negative Bacteria on Blood Agar and their Resistance to Antibiotics Aim: This thesis evaluated the rates of beta hemolysis on blood agar and antibiotic resistance of gram-negative bacteria, examining the clinical significance of hemolytic ability. Material and Method: In this study, gram-negative enteric and non-fermentative bacteria isolated from clinical samples were examined, and their hemolytic activity and antibiotic resistance profiles were analyzed. Results: Of 9223 GNB isolates, 3682 were E. coli and 669 P. aeruginosa. Hemolysis rates were 0.41% for E. coli and 10.3% for P. aeruginosa, absent in other species.52.4% of isolates were from males, 47.6% from females. Mean ages: 50.2 (E. coli), 60 (P. aeruginosa).Beta hemolysis was found in 15 E. coli (0.41%, mean age 50.3) and 69 P. aeruginosa (10.3%, mean age 61.1), comprising 82.14% of cases. Beta-hemolytic P. aeruginosa showed highest resistance to ceftazidime (29%), lowest to meropenem (11.6%). Non-hemolytic P. aeruginosa was most resistant to cefepime (24%), least to amikacin (8%). Beta-hemolytic E. coli had highest resistance to gentamicin and amikacin (40%), lowest to meropenem, imipenem, levofloxacin, cefepime. Non-hemolytic E. coli showed highest resistance to gentamicin (17%), amikacin (15%), lowest to meropenem and imipenem (0%). Among 85 beta-hemolytic cases, most P. aeruginosa were from Urology and Infectious Diseases; E. coli mainly from intensive care and surgical units. Conclusion: E. coli and P. aeruginosa pose serious risks in hospital infections. Thus, prudent antibiotic use and new treatment strategies are vital against resistant strains.