Measurement of residual stress in butt welded steel plates
  1. Tez No: 9607
  2. Yazar: EMRE ABDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER G. BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İç Gerilme, Kaynak, Kaynaklı Yapılar
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ALIN KAYNAKLI ÇELİK LEVHALARDAKİ tÇ GERİLMELERİN ÖLÇÜMÜ ABDİK. Emre Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer G. Bilir 82Sahife, Haziran 1990 ÖZET Bu tezde, kaynak ağızlarının ve levha kalınlığının, DKP çelik levhaların kaynakları sırasında ortaya çıkan iç gerilmelerin dağılımları üzerindeki etkileri incelendi. Çelik levhalara argon kaynağı ile alın kaynağı yapıldı. 15 mm kalınlığındaki plakalar kullanılarak dört değişik kaynak ağızı hazırlandı ve bunların iç gerilme dağılımları birbirleriyle karşılaştırıldı. Bununla birlikte, 5 mm ve 10 mm kalınlığında iki ayrı plaka kare kaynak ağızlı (I- kaynak ağızlı) olarak hazırlandı ve iç gerilme dağılımları 15 mm kalınlığındaki kare kaynak ağızlı plaka ile karşılaştırıldı.İç gerilmelerin dağılımı ardışık kesme yöntemi adı verilen tahribatlı bir yöntemle belirlendi. Gerçek uzunlukları 350 mm olan plakalar bu yönteme göre yarı sonsuz olarak kabul edildi ve hesaplamalar buna bağlı olarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
MEASUREMENT OF RESIDUAL STRESS IN BUTT WELDED STEEL PLATES ABDIK, Emre Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Ömer G. Bilir 82 Pages, June 1990 ABSTRACT In this thesis the effect of weld groove shapes and plate thickness on residual stress distribution occuring during welding of commerical steel plates was investigated. The steel plates were butt welded by gas tungesten arc welding. Four different weld grooves were prepared using 15 mm thick plates and their residual stress distributions were compared with each other. In addition, two other plates of 10 mm and 5 mm thickness were prepared as square grooved (or I -grooved) and their residual stress distributions were compared with those of a 15 mm thick square grooved plate. mThe actual length of the plates was 350 mm allowing them to be considered as semi-infinite for the purpose of this method, and calculations were done accordingly. To obtain the necessary data, sucsessive cuts were made in the plates using a hand saw and the displacement of the marked points at each stage were measured by a Vernier- microscope. These data were then processed by a computer program which gave the residual stresses as the numerical solution of the relevant equations. Key words : Residual Stresses, Welding, Welded Structures. Science Code : 625.03.01 IV