Üçüncü düzey çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda hipoalerjenik flaster ile yapılan göz bakımı uygulamasının Schirmer I testi ile etkinliğinin değerlendirilmesi: Yarı deneysel bir çalışma
Evaluation of the effectiveness of eye care application with hypoallergenic patch with Schirmer I test in patients admitted in a tertiary level pediatric intensive care unit: A quasi-experimental study
  1. Tez No: 960706
  2. Yazar: KÜBRA BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım hemşiresi, çocuk yoğun bakım ünitesi, göz bakımı, schirmer I testi, Pediatric intensive care nurse, Pediatric intensive care unit, eye care, schirmer 1 test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yoğun bakım hastalarında oküler koruyucu mekanizmalarda bozukluk gelişmekte ve buna bağlı olarak da göz komplikasyonlarının gelişmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hipoalerjenik flaster kullanılarak göz kapaklarının kapatılması gözlerde nem odası sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu Çalışma üçüncü düzey çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan kritik hastalarda göz bakımı hemşirelik uygulamalarından biri olan hipoalerjenik flaster ile göz kapakları kapatılarak yapılan göz bakımı uygulamasının Schirmer I Testi ile etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışma İstanbul'da bir Şehir Hastanesi Üçüncü Düzey Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde Şubat 2025- Mayıs 2025 tarihlerinde yapıldı. 32'si erkek 32'si kız çocuk hasta olmak üzere toplam 64 çocuk hasta örneklem grubuna dahil edildi. Veriler Tanıtıcı Bilgiler Formu, Schirmer I Testi, Hasta İzlem ve Değerlendirme Formu ve Glasgow Koma Skalası ile toplanmıştır. Çocuk yoğun bakım ünitesinde yatışı yapılan mekanik ventilatör desteği alan hastaların 1., 24. ve 48. Saat göz yaşı nemlilik oranının Schirmer I testi ile değerlendirilip, karşılaştırılması yapıldı. Veri analizi parametik olan tekrarlı ANOVA yöntemiyle yapıldı. Çocuk yoğun bakım ünitesinde klinik prosedür olan hipoalerjenik flaster ile göz kapaklarının kapatılarak yapılan göz bakımı uygulaması Schirmer 1 testi göz yaşı nemlilik oranı sonuçlarıyla etkili olduğu saptandı. 1. 24. ve 48. saatler arasında Schirmer I Sağ Göz ölçümleri için ICC değeri .914 olarak bulunmuştur ve ölçümler arasında mükemmele yakın düzeyde tutarlılık olduğunu göstermektedir, ICC (3,3) = .914, p < .001). 1. 24. ve 48. saatler arasında Schirmer I Sol Göz ölçümleri için ICC değeri .886 olarak bulunmuştur ve ölçümler arasında yüksek düzeyde tutarlılık olduğunu göstermektedir, ICC(3,3) = .886, p < .001).
Özet (Çeviri)
In intensive care patients eye complications occurs due to ocular protective mechanisms. Because of this reason patients' eyes are closed with hypoallergenic plasters to enclosed humid areas. This research is done in tertiary pediatric intensive care unit by nurses to evaluate the moisture level of eye using the Schirmer I test for the purpose of evaluating the effectiveness of this practice. The research is done in child's tertiary intensive care at İstanbul a city hospital with 32 male and 32 female child patients between the dates of February 2025 and May 2025. The data is collected with data introductory information form, evaluation form and Glasgow Coma Scale. Patients in the intensive care who are in mechanical ventilation support evaluated with Schirmer I test in 1st, 24th and 48th hours to make a comparison with using the ANOVA technique. As a result of this research procedure of using a hypoallergenic plaster usage was found to be effective by Schirmer I test. 1st, 24th and 48th time mark evaluations of the right eye's ICC score is found to be .914 and the score shows that the evaluations are perfectly consistent, ICC(3,3) = .914, p < .001). 1st, 24th and 48th time mark evaluations of the left eye's ICC score is found to be .886 and the score shows that the evaluations are perfectly consistent, ICC(3,3) = .886, p < .001).