Termal otel işletmelerinde maddi varlık yönetimi uygulamalarının incelenmesi
An examination of tangible asset management practices in thermal hotel enterprises
  1. Tez No: 960770
  2. Yazar: NEZAHAT KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAYTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık, Varlık Yönetimi, Maddi Varlık Yönetimi, Termal Otel İşletmesi, Asset, Asset Management, Physical Asset Management, Thermal Hotel Enterprise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, termal otel işletmelerinde maddi varlık yönetimi uygulamalarının mevcut durumunu ortaya koymayı ve bu süreçlerde karşılaşılan sorunları analiz ederek çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Termal oteller, yüksek yatırım gerektiren fiziki altyapıları ve hizmet sürekliliği açısından maddi varlık yönetimine özel bir önem atfeden turizm işletmeleridir. Bu bağlamda çalışmada, ISO 55000 Varlık Yönetimi Standardı temel alınarak varlıkların planlanması, kullanımı, bakımı, yenilenmesi ve performans değerlendirme süreçleri bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Afyonkarahisar merkez ve Sandıklı ilçelerinde faaliyet gösteren 8 tane beş yıldızlı termal otel işletmesinde görev yapan 15 yönetici ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme verileri MAXQDA 2024 yazılımı aracılığıyla analiz edilerek tematik kodlamalar yapılmıştır. Bulgular; işletmelerde maddi varlık yönetiminin genellikle bireysel deneyim ve sezgisel yaklaşımlarla yürütüldüğünü, kurumsal sistemlerin ve dijital envanter altyapısının yetersiz olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, ISO 55000 standardına yönelik bilgi düzeyinin sınırlı olduğu, bakım ve ömür uzatma stratejilerinin ise plansız şekilde yürütüldüğü tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, termal otel işletmelerinde etkili bir maddi varlık yönetimi için kurumsal kapasitenin artırılması, dijital takip sistemlerinin entegrasyonu, risk temelli bakım uygulamalarının benimsenmesi ve dış uzman desteği ile sistemli bir varlık yönetim modeline geçilmesi önerilmektedir. Elde edilen bulgular hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de sektör paydaşlarına yönelik pratik öneriler içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the current state of physical asset management practices in thermal hotel enterprises and to analyze the challenges encountered in these processes to develop solution-oriented recommendations. Thermal hotels are tourism enterprises that place special emphasis on physical asset management due to their capital-intensive infrastructure and the necessity of service continuity. In this context, the study adopts a holistic approach to the planning, utilization, maintenance, renewal, and performance evaluation of assets, based on the ISO 55000 Asset Management Standard. A qualitative research method was adopted in the study. Semi-structured interviews were conducted with 15 managers working in 8 five-star thermal hotel enterprises operating in Afyonkarahisar and its Sandıklı district. The interview data were analyzed using MAXQDA 2024 software through thematic coding. The findings indicate that physical asset management in these enterprises is generally carried out based on individual experience and intuitive approaches, and that institutional systems and digital inventory infrastructure are insufficient. Furthermore, the level of awareness regarding the ISO 55000 standard is limited, and maintenance and asset life extension strategies are implemented without systematic planning. The study concludes that, for more effective physical asset management in thermal hotel enterprises, institutional capacity should be strengthened, digital monitoring systems should be integrated, risk-based maintenance approaches should be adopted, and a systematic asset management model should be developed with external expert support. The findings contribute to the academic literature and offer practical recommendations for sector stakeholders.