Son dönem kıraat âlimlerinden Kurrâ Hâfız İbrahim Tanrıkulu'nun hayatı ve Kur'an eğitimi hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
One of the last period kirāʾat scholars Hâfız Ibrahim Tanrıkulu's life and his views on Qurʾānic education
  1. Tez No: 960780
  2. Yazar: FATMA YETGİNAKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kıraat, İbrahim Tanrıkulu, Hâfızlık, Eğitim, Qur'ān, Qırāʾat, İbrahim Tanrıkulu, Memorisation of Qur'ān, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kur'ân kelimelerindeki okuyuş farklılıklarını inceleyen bir ilim olan kıraat eğitiminin kökeni Hz. Peygamber dönemine kadar uzanmaktadır. Bu gelenek nesilden nesile şifahî bir yöntem ile nakledilerek devam etmiş, ilim uğruna yapılan çeşitli seyahatlerle de bu yöntemin yaygınlaşması sağlanmıştır. Kıraat ilminin her dönemde müntesipleri ve uygulayıcıları bulunmuş, bu ilim hocadan talebeye isnad zinciriyle aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bir diğer Kur'ân eğitimi olan hâfızlık müessesesi de aynı yöntemle tevarüs edilmiştir. Söz konusu aktarımda teorik bilgilerden ziyade pratik uygulamaların önemli olduğu izahtan varestedir. Pratik uygulamaların en bariz örnekleri ise Kur'ân ve kıraat eğitimi tarihi boyunca süregelen“sema”“arz”ve“edâ”yöntemleridir. Şu bir hakikattir ki Allah kelamı olan Kur'ân'ı hatalı okumalardan uzak tutmak için fem-i muhsîn bir üstaddan alınması gerekmektedir. Bu üstatlardan biri de yakın zamanda vefat etmiş Kurrâ Hâfız İbrahim Tanrıkulu Hoca olup, araştırmamızın temel konusu da Kurrâ Hâfız İbrahim Tanrıkulu hocanın hayatı ve Kur'ân eğitimi hakkındaki görüş ve uygulamalarıdır. Bu çerçevede çalışmamızın temel amacı onun eğitim metodunu ortaya koymak ve ardından gelecek nesillere ulaştırılmasına vesile olmaktır. Bu minvalde tezimizin ilk bölümünde kıraat ilmi ile alakalı bazı kavramlar açıklanarak konu temellendirilmiştir. İkinci bölümde Hâfız İbrahim Tanrıkulu'nun hayatı, kişilik özellikleri, hocaları ve talebeleri konu edilmiştir. Üçüncü bölümde ise onun eğitim metodu yakınlarından ve talebelerinden alınan bilgiler doğrultusunda ele alınmıştır. Neticede İbrahim Tanrıkulu hocanın çoğunlukla geleneksel eğitim metodunu uyguladığı, bunun yanında Kur'ân ve kıraat eğitiminde modern yaklaşımlara da kısmen yer verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The origins of the science of qırāʾat, which studies the differences in the recitation of the words of the Qur'ān, date back to the time of the Prophet Muhammad. This tradition has been passed down from generation to generation through oral transmission, and various journeys undertaken for the sake of knowledge have ensured the spread of this method. The science of qırāʾat has had its adherents and practitioners in every period, and this science has been transmitted from teacher to student through a chain of transmission, reaching us today. The institution of memorisation, another form of Qur'ānic education, has also been transmitted through the same method. It is evident that practical applications are more important than theoretical knowledge in this transmission. The most obvious examples of practical applications are the'sema,' 'arz,' and 'edâ' methods that have been used throughout the history of Qur'ān and recitation education. It is a fact that in order to keep the Qur'ān, which is the word of Allah, free from misreadings, it must be learned from a“fem-i muhsin”master. One of these masters was the recently deceased Qur'ānic reciter and hâfız Ibrahim Tanrıkulu, and the main subject of our research is the life and views and practices of Ibrahim Tanrıkulu regarding Qur'ānic education. Within this framework, the main objective of our study is to reveal his educational method and to contribute to its transmission to future generations. In this regard, the first section of our thesis lays the foundation for the subject by explaining some concepts related to the science of recitation. The second section discusses the life, personality traits, teachers, and students of hâfız Ibrahim Tanrıkulu. In the third section, his educational method is examined based on information obtained from his close associates and students. Ultimately, it is observed that Ibrahim Tanrıkulu primarily applied traditional educational methods, while also incorporating modern approaches to Qur'ān and recitation education to some extent.