Hidradenitis suppurativa hastalarında aterosklerozun karotis ve femoral arter intima-media kalınlığı ile değerlendirilmesi
Evaluation of atherosclerosis by carotid and femoral artery intima-media thickness in patients with hidradenitis suppurativa
- Tez No: 960782
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ CEBECİ KAHRAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: ateroskleroz, femoral arter, hidradenitis suppurativa, inflamasyon, intima-media kalınlığı, karotis arter, atherosclerosis, carotid artery, femoral artery, hidradenitis suppurativa, inflammation, intima-media thickness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Hidradenitis suppurativa (HS), apokrin bezlerden zengin bölgelerde tekrarlayan nodül, apse ve drene sinüs traktusları ile karakterize kronik, inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Son yıllarda, HS'nin yalnızca deriyle sınırlı kalmayıp metabolik sendrom, insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olabileceğine dair çok sayıda çalışma yayımlanmıştır. Özellikle hastalığın neden olduğu kronik ve sistemik inflamasyonun, aterosklerotik kardiyovasküler hastalıkların gelişiminde potansiyel bir risk faktörü olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı, HS hastalarında subklinik aterosklerozu; karotis ve femoral arter intima-media kalınlığı (KİMK/FİMK) ile plak varlığı açısından ultrasonografi ile değerlendirmek, elde edilen bulguları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve bu bulgular ile hastalık şiddeti arasıdaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Eylül 2024 - Mart 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran ve klinik olarak HS tanısı almış 32 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 35 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak dahil edildi. Hasta grubunda hastalık şiddeti Hurley evrelemesi ve IHS4 skoru kullanılarak değerlendirildi. Tüm katılımcıların KİMK ve FİMK ölçümleri ile aterosklerotik plak varlığı ultrasonografi ile değerlendirildi. Ayrıca, çalışma grubunda glukoz, serum insülin düzeyi, total kolesterol, trigliserid, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), HbA1c düzeyleri, Homeostasis Model Assesment of Insulin Resistance (HOMA-IR), C-reaktif protein (CRP) ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) gibi metabolik ve inflamatuvar parametreler ölçüldü. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu yaş ve cinsiyete göre eşleştirilerek oluşturulduğu için; iki grup arasında yaş ve cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Hasta grubunda ortalama vücut kitle indeksi (VKİ) kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Geleneksel kardiyovasküler risk faktörleri içerisinde bulunan diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi komorbiditeler açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. İnflamatuvar belirteçler olan CRP ve ESH değerleri hasta grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Ayrıca, IHS4 hastalık şiddeti arttıkça CRP düzeylerinde anlamlı bir artış izlendi. Glukoz, serum insülin düzeyi, HOMA-IR, total kolesterol, trigliserid, LDL, HDL ve HbA1c düzeyleri açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Ayrıca KİMK ve FİMK değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Karotis plak varlığı, HS hastalarının %12,5'inde, kontrol grubunun ise %2,9'unda saptandı; ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Karotis plağı saptanan HS hastalarında yaş, sigara paket-yıl öyküsü ve total kolesterol düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmamızda, HS hastalarında kronik ve sistemik inflamasyon ile uyumlu şekilde CRP ve ESH düzeyleri kontrol grubuna göre yüksekti ve HS'nin kronik inflamatuvar yükü kardiyovasküler sistem üzerinde kümülatif bir risk oluşturabilir. Çalışma grubumuzda diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi kardiyovasküler risk faktörleri açısından da bir fark yoktu. Ayrıca hasta ve kontrol grubu arasında KİMK, FİMK ve aterosklerotik plak varlığı açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptamadık. Bu muhtemelen çalışma grubumuzun nispeten genç yaşta olması ile ilişkiliydi. Bu bulgu, HS'ye özgü inflamatuvar yükün; yaşla da ilişkili olarak klasik risk faktörleri eşlik etmediğinde, tek başına aterosklerotik süreçleri başlatmakta yetersiz kalabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, özellikle genç yaşta tanı alan hastaların, kardiyovasküler komplikasyonlar açısından düzenli ve uzun vadeli takibi klinik açıdan önem taşımaktadır. Ayrıca karotis plağı saptanan HS hastalarında yaş, sigara paket-yıl öyküsü ve total kolesterol düzeylerinin daha yüksek olması, bireysel kardiyovasküler risk faktörlerinin subklinik vasküler değişikliklerin gelişiminde rol oynayabileceğini göstermektedir. Tüm bu bulgular ışığında, HS hastalarındaki inflamatuvar yükün kardiyovasküler sistem üzerindeki uzun dönem etkilerini daha net anlamak için, özellikle ileri yaş grubundaki ve obez bireyleri içeren daha geniş hasta popülasyonlarında gerçekleştirilecek prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hidradenitis suppurativa (HS) is a chronic inflammatory skin disease characterized by recurrent nodules, abscesses, and draining sinus tracts in areas rich in apocrine glands. In recent years, a growing body of evidence has indicated that HS may not be limited to cutaneous involvement but may also be associated with metabolic syndrome, insulin resistance, and cardiovascular diseases. In particular, the chronic and systemic inflammation observed in HS has been proposed as a potential contributing factor to the development of atherosclerotic cardiovascular diseases. The aim of this study was to evaluate subclinical atherosclerosis in patients with HS using ultrasonographic measurements of carotid and femoral artery intima-media thickness (CIMT and FIMT) and detection of atherosclerotic plaques, to compare these findings with healthy controls, and to investigate their relationship with disease severity. Materials And Methods: The study included 32 HS patients and 35 age- and sex-matched healthy controls who presented to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of the Health Sciences University Sultan 2nd Abdulhamid Han Training and Research Hospital between September 2024 and March 2025. Disease severity was assessed using the Hurley staging system and the International Hidradenitis Suppurativa Severity Score System (IHS4). All participants underwent ultrasonographic evaluation of carotid and femoral intima-media thickness (CIMT and FIMT) as well as the presence of atherosclerotic plaque. Additionally, metabolic and inflammatory parameters including glucose, insulin, total cholesterol, triglycerides, low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), HbA1c, C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), and Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) were measured in the study group. Results: Since the patient and control groups were matched for age and sex, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of these variables. The mean body mass index (BMI) was significantly higher in HS patients compared to the control group. There was no statistically significant difference was observed between groups for comorbidities such as diabetes, hypertension, and hyperlipidemia, which are among the traditional cardiovascular risk factors. Inflammatory markers CRP and ESR, were significantly higher in the patient group than in the control group. Moreover, a significant increase in CRP levels was observed with increasing IHS4 disease severity. No significant differences were found between groups in glucose, insulin, HOMA-IR, lipid profile, or HbA1c levels (p>0.05 for all). Similarly, no statistically significant difference was found between two groups regarding CIMT and FIMT. Carotid plaques were observed in 12.5% of HS patients and 2.9% of the control group; but, this difference was not statistically significant. Among HS patients with carotid plaques, age, smoking pack-years and total cholesterol were significantly higher. Conclusions: In our study, CRP and ESR levels were elevated in HS patients compared to the control group, consistent with chronic and systemic inflammation, suggesting that the chronic inflammatory burden of HS may contribute to cumulative cardiovascular risk. No significant differences were observed between the patient and control groups regarding vardiovascular risk factors such as diabetes, hypertension, and hyperlipidemia. Additionally, no statistically significant differences were detected between the groups in terms of CIMT, FIMT, or atherosclerotic plaque presence, which may be attributed to the relatively young age of our study population. This finding suggests that the inflammatory burden specific to HS may be insufficient to initiate atherosclerotic processes in the absence of classisal risk factors, particularly in younger individuals. Therefore, long-term and regular cardiovascular monitoring of patients diagnosed with HS at a young age is of clinical importance. Furthermore, the observation that HS patients with carotid plaques haf higher age, smoking pack-years, and total cholesterol levels suggests that individual cardiovascular risk factors may play a role in the development of subclinical vascular changes. In light of all these findings, to better assess the long-term effects of inflammatory burden on the cardiovascular system in HS patiens, there is a need for prospective studies involving patient population that include older and obese individuals.