Impact of geological and ground dynamics on jacking forces in microtunnelling pipejacking tunnelling methods in the Konya Basin
Konya Havzasında mikrotünel boru itme tünel açma yöntemlerinde jeolojik ve zemin dinamiklerinin itme kuvvetleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 960850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Mechanical Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrotünel, İtme Kuvveti, Jeolojik Koşullar, Zemin Parametreleri, Python, Konya Havzası, Kazısız Teknoloji, Microtunneling, Jacking Force, Geological Conditions, Soil Parameters, Python, Konya Basin, Trenchless Technology
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez çalışmasında, Konya Havzası'nda gerçekleştirilen mikrotünel boru itme projeleri kapsamında, gerçek saha ölçümleri ile literatüre dayalı hesaplamalar karşılaştırılmış ve itme kuvvetlerinin belirlenmesinde etkili olan jeolojik ve zemin parametreleri analiz edilmiştir. Çalışmada, farklı itme kuvveti hesaplama modelleri kullanılarak elde edilen teorik değerler ile saha verileri kıyaslanmış, uyumsuzluklar ve belirleyici parametreler değerlendirilmiştir. Hesaplamalar Python yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiş ve bu sayede büyük veri kümeleri etkin bir şekilde işlenebilmiştir. Ayrıca, bölgedeki benzer projelerle karşılaştırmalı analizler yapılarak, kazısız teknoloji uygulamalarında kullanılabilecek pratik bir değerlendirme ve öngörü modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the jacking forces in microtunneling pipe jacking operations within the Konya Basin by comparing real field measurements with calculated values derived from established models. The study identifies and evaluates the geological and geotechnical parameters influencing jacking force performance. The analytical part of the research was implemented using Python, which enabled efficient processing of complex datasets and multiple scenario simulations. The theoretical results were juxtaposed with field data to assess the consistency of different empirical and semi-empirical models. Furthermore, comparisons with similar applications in the region have been conducted to develop a practical framework that can aid future trenchless technology implementations in similar geological settings.