İç mimarlık ve tasarım ofisinde verimliliği etkileyen faktörler
Factors affecting productivity in interior architecture and design office
  1. Tez No: 960875
  2. Yazar: NİLAY GÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, İç Mimarlık Ofisi, Ofiste Verimlilik, Tasarım Ofisi, Verimlilik, Ergonomics, Interior Design Office, Office Productivity, Design Office, Productivit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezin amacı, iç mimarlık ve tasarım ofislerinde verimliliği etkileyen faktörleri, ergonomik faktörleri de dahil ederek incelemektir. Fiziksel faktörlerin yanı sıra davranışsal faktörlerin de etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, çalışma alanı memnuniyetinin demografik ve tanımlayıcı değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği de belirlenmiştir. Araştırma, iç mimarlık ve tasarım ofislerine bilgisayar ortamında anket ifadeleri sorularak, elde edilen veriler IBM SPSS 22.0 analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, iç mimarlık mesleğinin tarihsel gelişimi ve ofis kavramının zaman içindeki dönüşümü ele alınmıştır. Verimlilik kavramı; tanımı, türleri ve etkileyen temel faktörler çerçevesinde değerlendirilmiş, farklı sektörlerde kullanılan ölçüm yöntemlerine yer verilmiştir. Özellikle hizmet sektörü bağlamındaki araştırmalar, konuya uygulamalı bir bakış açısı kazandırmıştır. İç mimarlık ofislerinde verimlilik, mekânsal düzenlemeler ve organizasyonel yapılar açısından analiz edilmiştir. Son olarak, çalışma alanı memnuniyetini etkileyebilecek değişkenler Ki kare testi ile belirlenmiş ve bu değişkenlerin verimlilikle olan ilişkisi tartışılmıştır. Bu çalışma, ergonominin ofis verimliliğini artırmadaki rolünü; esnek çalışma modelleri ve teknolojik gelişmelerle birlikte nasıl değiştiğini ortaya koymakta, ayrıca çalışma alanı memnuniyetini etkileyen faktörleri belirleyerek verimlilikle ilişkili unsurları kapsamlı biçimde incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Theaim of this study is to examin ethe factors that affect productivity in interior design and architecture offices, including ergonomic factors. The impact of behavior alfactors as well as physical factors has benin vestigated. In addition, it has bende termined whether work area satisfaction variesaccording to demographic and descriptivevariables. Theres earchin volved questioning interior designand architectural firm sthrough computer-based survey statements, and the data obtained was analyzedusing IBM SPSS 22.0. The first part of the study addresses the historical development of the interior architecture profession and the evolution of the office concept over time. The concept of productivity is examined in terms of its definition, various types, and the key factors that influence it, along with an overview of measurement methods used across different sectors. Studies conducted within the service industry are particularly emphasized, providing a practical perspective on the topic. Productivity in interior architecture offices is analyzed through both spatial arrangements and organizational structures. Finally, variables that may influence workspace satisfaction are identified through Chi-square test results, and their relationship with productivity is critically discussed. This study is significant in that it reveals the evolving role of ergonomics in enhancing office productivity in the context of flexible work models and technological advancements, while also providing a comprehensive analysis of the factors influencing workspace satisfaction and their relationship to productivity.