Değişim sürecinde taziye geleneği ve yemekli mevlit törenlerinin sosyolojik analizi
Sociological analysis of condolence tradition and meal with mawlid ceremonies in the process of change
- Tez No: 960971
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Taziye geleneği, Yemekli mevlit, Din, Toplumsal medcezir alanı, Gıyabi eylem, Condolence tradition, Meal with mawlid, Religion, Social tide area, Action in absentia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırma, taziye geleneği ve bu gelenek içinde icra edilen yemekli mevlitleri konu edinmiştir. Araştırmanın amacı, taziye geleneğinin nasıl yaşandığını, süreç içerisinde ne tür değişimlere sahne olduğunu, söz konusu gelenek içinde icra edilen yemekli mevlit törenlerinin ölü yakınları tarafından nasıl deneyimlendiğini, gelenek ve törenlerin toplumsal etkilerinin neler olduğunu saha verileri temelinde analiz etmektir. Nitel yönteme uygun olarak desenlenen bu araştırma, herhangi bir teorinin doğrulanması veya yanlışlanmasına dayanmayan temellendirilmiş kuram yaklaşımıyla ele alınmıştır. Bu yaklaşımla, saha verileri üzerine temellenen birtakım kavramlara ulaşma gayesi güdülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, Osmaniye ili Kadirli ve Sumbas ilçelerinde ikamet eden ve son 10 yılda birinci derecede herhangi bir yakınını kaybeden ve bu nedenle de yemekli mevlit töreni düzenleyen 45 yaş üstü 38 kişiden oluşmuştur. Gözlem tekniğinin de kullanıldığı bu araştırmada katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve elde edilen veriler 21 başlık altında analiz edilmiştir. Araştırmada,“Sembolik çağrı”,“Rutin bozucu eylem”,“Can çekişen gelenek”,“Sanal (Mış gibi) ritüel”,“Toplumsal medcezir alanı”,“Zorunlu informal”,“Duygusal ateşleyici”,“Gıyabi eylem”,“Çelişik fonksiyon”,“Üçüncü gün ritüeli”,“El' etkisi”,“Toplumsal ayıplanma”,“Toplumsal kör noktalar”,“Toplumsal rota belirleyici”gibi çok sayıda kavrama ulaşılmıştır. Nihayetinde din dışı çeşitli faktörlerin etkisi olsa da genel manada taziye geleneğinde hâkim unsurun din ve geride kalanları yaşatmak olduğu, sözü edilen gelenek içinde icra edilen yemekli mevlit törenlerinde ise“el etkisi”ve“toplumsal ayıplanma”nın belirleyici unsur olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the tradition of condolence and meal with mevlid performed within this tradition. The purpose of the research is to analyze how the tradition of condolence is experienced, what kind of changes it has experienced in the process, how the mevlid ceremonies with meals performed within the tradition in question are experienced by the relatives of the deceased, and what the social effects of the traditions and ceremonies are, based on field data. This research, designed in accordance with the qualitative method, was handled with a grounded theory approach that is not based on the verification or falsification of any theory.With this approach, it was aimed to reach some concepts based on field data. The study group of the research consisted of 38 people over the age of 45 who reside in Kadirli and Sumbas districts of Osmaniye province and who lost a first-degree relative in the last 10 years and therefore organized a mevlid ceremoni with meals. In this study, where observation technique was also used, semi-structured interview form was applied to the participants and the obtained data were analyzed under 21 headings. In the study, many concepts such as“Symbolic call”,“Routine disrupting action”,“Dying tradition”,“Virtual (As if) ritual”,“Social tide area”,“Obligatory informal”,“Emotional trigger”,“Action in absentia”,“Contradictory function”,“Third day ritual”,“Others effect”,“Social shame”,“Social blind spots”,“Social path determinant”were reached. Ultimately, although various non-religious factors have an impact, it has been determined that the dominant element in the condolence tradition in general is religion and keeping the deceased alive, while the“others effect”and“social shaming ”are the determining factors in the meal with mevlid ceremonies performed within the said tradition.