Yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş bağlam temelli öğretimin akademik başarıya, matematik okuryazarlığı özyeterliğine, matematiksel muhakemeye ve matematik kaygısına etkisi
The effect of context-based teaching enriched with new generation questions on academic achievement, mathematical literacy self-efficacy, mathematical reasoning and mathematical anxiety
- Tez No: 960980
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlam temelli öğretim, matematik öğretimi, akademik başarı, matematiksel muhakeme, matematik okuryazarlığı özyeterliği, matematik kaygısı, kalıcılık, Context-based instruction, mathematics teaching, academic achievement, mathematical reasoning, mathematical literacy self-efficacy, mathematics anxiety, retention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş bağlam temelli matematik öğretiminin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, matematik okuryazarlığı özyeterlik algılarına, matematiksel muhakeme becerilerine, matematik kaygısına ve kalıcılığa etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş bağlam temelli matematik öğretimi uygulamasına ilişkin görüşleri ve yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş bağlam temelli matematik öğretimi uygulamasının etkililiğinin artırılmasına yönelik önerileri de araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Kahramanmaraş ili Türkoğlu ilçesinde bulunan bir devlet Anadolu imam hatip lisesinde dokuzuncu sınıfta öğrenim gören toplam 58 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada, karma araştırma desenlerinden biri olan gömülü desen (iç içe karma desen) tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri“Akademik Başarı Testi (ABT)”,“Matematik Okuryazarlığı Öz-Yeterlilik Ölçeği (MOÖÖ)”,“Matematiksel Muhakeme Testi (MMT)”ve“Matematik Kaygısı Ölçeği (MKÖ)”aracılığıyla toplanırken; nitel veriler kişisel bilgi formu, odak grup görüşmeleri ile öğrenci ve araştırmacı günlüklerinden elde edilmiştir. Nicel verilerinin analizinde kovaryans analizi (ANCOVA); nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş bağlam temelli matematik öğretiminin, mevcut öğretim programına kıyasla öğrencilerin akademik başarılarını artırmada, matematik okuryazarlığına yönelik özyeterlik algılarını güçlendirmede ve matematiksel muhakeme becerilerini geliştirmede daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, bu öğretim yaklaşımının akademik başarıya ilişkin puanların kalıcılığını sağlamada etkili olduğu ve öğrencilerin matematik kaygılarını azaltmada da olumlu katkılar sunduğu belirlenmiştir. Öğrenciler, yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş bağlam temelli matematik öğretiminin; günlük yaşamla ilişki kurmayı kolaylaştırdığı, konuların daha iyi anlaşılmasına katkı sağladığı, matematiğin yaşamın her alanında yer aldığını fark ettirdiği, muhakeme ve yorumlama becerilerini geliştirdiği, dersi daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirdiği, dikkat ve motivasyonu artırdığı, bilgilerin kalıcılığını desteklediği ve matematiğe yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği yönünde görüş bildirmişlerdir. Bununla birlikte, bazı öğrenciler bu yaklaşımın sınırlı yönlerine de dikkat çekmiş; özellikle soruların uzunluğu, bazı ifadelerin anlaşılmasındaki güçlükler ve soruların zihinsel olarak yorucu olabileceği yönünde görüş bildirmişlerdir. Öğrenciler, bu öğretim yaklaşımının daha etkili hale gelebilmesi için; yakın çevreden ve sık karşılaşılan durumlardan daha fazla örnek seçilmesi, dikkat çekici ve öğrencinin ilgisini çekecek bağlamların kullanılması, farklı bağlam türlerinden örnek sayısının artırılması, soruların kolaydan zora doğru sıralanması, açıklamaların daha ayrıntılı sunulması ve öğrencilerin doğrudan katılımını sağlayacak deney, gözlem gibi etkinliklere daha fazla yer verilmesi gerektiğini önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of context-based mathematics instruction enriched with new-generation questions on ninth-grade students' academic achievement, mathematics literacy self-efficacy perceptions, mathematical reasoning skills, mathematics anxiety, and retention. In line with this purpose, the study also investigates students' opinions about the implementation of context-based mathematics instruction enriched with new-generation questions, as well as their suggestions to improve the effectiveness of this instructional approach. The study group consisted of a total of 58 ninth-grade students enrolled at a public Anatolian Imam Hatip High School located in Türkoğlu district of Kahramanmaraş province during the second semester of the 2023–2024 academic year. The research employs an embedded design (nested mixed design), one of the mixed research methods. Quantitative data were collected using the“Academic Achievement Test (AAT),”the“Mathematics Literacy Self-Efficacy Scale (MLSES),”the“Mathematical Reasoning Test (MRT),”and the“Mathematics Anxiety Scale (MAS).”Qualitative data were obtained through personal information forms, focus group interviews, and student and researcher diaries. For the analysis of quantitative data, analysis of covariance (ANCOVA) was used, while qualitative data were analyzed using content analysis. The results of the study reveal that context-based mathematics instruction enriched with new-generation questions is more effective than the current curriculum in improving students' academic achievement, strengthening their self-efficacy perceptions related to mathematical literacy, and enhancing their mathematical reasoning skills. Moreover, this instructional approach was found to be effective in ensuring the retention of academic achievement scores and contributing positively to reducing students' mathematics anxiety. The students stated that context-based mathematics instruction enriched with next-generation questions made it easier to relate mathematics to daily life, contributed to a better understanding of the topics, helped them realize that mathematics is present in all areas of life, improved their reasoning and interpretation skills, made the lessons more engaging and enjoyable, increased their attention and motivation, supported the retention of knowledge, and positively influenced their attitudes toward mathematics. However, some students also pointed out limitations of the approach, particularly the length of the questions, difficulties in understanding certain expressions, and the mental fatigue caused by some questions. To improve the effectiveness of this approach, students suggested using more examples from their immediate environment and frequently encountered situations, incorporating more engaging and relevant contexts, increasing the number of examples from various context types, sequencing questions from easy to difficult, providing more detailed explanations, and including more hands-on activities such as experiments and observations to encourage direct student participation.