Vajinal histerektomi yapılan cinsel kimlik bozukluğu tanılı hastalarda NOTES cerrahisi ile yapılan bilateral salpingoooforektominin klasik yönteme göre operatif sonuçlara etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 961188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKAY ÖZÇELTİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Kimlik Bozukluğu, Vajinal Histerektomi, V NOTES, Gender Identity Disorder, Vaginal Hysterectom, V NOTES
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Kliniğimizde Cinsel Kimlik Bozukluğu (CKB) nedeniyle histerektomi ve bilateral salpingoooforektomi (BSO) isteği olan hastalara yapılan vajinal histerektomi (VH) sonrasında uygulanan konvansiyonel bilateral salpingoooforektomi (BSO) yöntemi ile vajinal yoldan doğal açıklık endoskopik cerrahisi (V-NOTES) yöntemiyle yapılan BSO işlemlerinin operatif sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na 1 Ocak 2018 ve 1 Ocak 2025 yılları arasında başvuran ve opere edilen CKB tanılı hastalara uygulanan VH BSO ve VH NOTES BSO operasyonlarının operatif sonuçları değerlendirilmiştir. Toplam 174 hasta değerlendirilmiş olup bu hastalardan 45 tanesine VH BSO uygulanmış 129 hastaya ise VH NOTES BSO uygulanmıştır. Hastaların demografik ve operasyonla ilgili verileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların demografik verilerine baktığımızda tüm hastaların yaş ortalamaları 28±5,47 olup VH BSO ve VH NOTES BSO için sırasıyla 27,87±4,32 ve 28,05±5,53 bulunmuştur. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0,741). Hastaların Vücut Kitle İndeksleri (VKİ) değerlendirdiğimizde ise tüm çalışma popülasyonu için ortalama 24,79±4,01 kg/m2 olup VH BSO grubunda 23,74±4,44 kg/m2 , VH NOTES BSO grubunda ise 25,16±3,81 kg/m2 olarak görülmüş olup NOTES BSO grubunda istatistiksel olarak anlamlı olacak şekildi daha yüksek bulunmuştur (P=0,017). Hastaların sigara kullanımları, geçirilmiş batın cerrahisi öyküsü, en son testosteron kullanım zamanları değerlendirildiğinde ise anlamlı bir fark saptanmamıştır (P değerleri sırasıyla 0,381; 0,223; 0,404). Operatif verilere baktığımızda ise operasyon süresi VH BSO grubunda 52,89± 17,65 dk, VH NOTES BSO grubunda ise 64,08± 23,28 dk olup VH BSO grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha kısa bulunmuştur (P=0,003). Uterus ağırlıkları, operasyon öncesi ve sonrası hemoglobin (Hb) değişimleri, komplikasyon oranları, taburculuk günleri, operasyon sonrası ağrı değerlendirmeleri (2,6,12 ve 24. Saat) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (P değerleri sırasıyla 0,894; 0,107; >0,999; 0,628; 0,525; 0,721; 0,338; 0,435). V Sonuç: Gruplar arasında perioperatif dönemdeki sonuçlar benzer olup VH BSO grubunda operasyon süresi daha kısa bulunmuştur. Obedin-maliver ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya göre transgender erkeklerde vajinal histerektomi güvenle uygulanabilir bir histerektomi yöntemidir (1). Tüm bu sonuçlar değerlendirildiğinde hem konvansiyonel vajinal yöntem hem de V NOTES yönteminin CKB tanılı hastalarda adnekslerin çıkarılması için uygulanabilirliği yüksek ve güvenilir yöntemler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare operative outcomes between conventional bilateral salpingooophorectomy (BSO) and vaginal natural orifice transluminal endoscopic surgery (V-NOTES) BSO performed after vaginal hysterectomy (VH) in patients with Gender Dysphoria (GD) seeking hysterectomy and bilateral oophorectomy at our clinic. Method: We retrospectively analyzed 174 GD patients who underwent VH with BSO (45 patients) or VH with V-NOTES BSO (129 patients) at Ege University Faculty of Medicine Hospital Department of Obstetrics and Gynecology between January 1, 2018, and January 1, 2025. Demographic and surgical parameters were compared between groups. Results: Demographics results: Mean age was 28±5.47 years (VH BSO: 27.87±4.32; VHNOTES BSO: 28.05±5.53; p=0.741). Body Mass Index (BMI) was significantly higher in the V-NOTES group (25.16±3.81 kg/m² vs. 23.74±4.44 kg/m²; p=0.017). No significant differences were observed in smoking status, prior abdominal surgery, or testosterone use timing (P values respectively 0,381; 0,223; 0,404). Operative Outcomes: Operative time was shorter in the conventional VH BSO group (52.89±17.65 min vs. 64.08±23.28 min; p=0.003). No significant differences were found in uterine weight, hemoglobin change, complication rates, hospital stay duration, or postoperative pain scores (P values respectively 0,894; 0,107; >0,999; 0,628; 0,525; 0,721; 0,338; 0,435) Conclusion: While perioperative outcomes were comparable between groups, conventional VH BSO demonstrated shorter operative times. According to the study by Obedin-maliver et al, vaginal hysterectomy is a safe hysterectomy method in transgender men (1). Both techniques appear safe and feasible for adnexal removal in GD patients, with comparable safety profiles.