Lokal ileri evre rektum karsinomlu hastalarda neoadjuvan tedaviye lokal yanıtın vücut kompozisyonları ile ilişkisinin değerlendirimi
Evaluation of the relationship between body composition and local response to neoadjuvant therapy in patients with locally advanced rectal carcinoma
- Tez No: 961225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, neoadjuvan tedavi, viseral yağ dokusu, sarkopeni, vücut kompozisyonu, Rectal cancer, neoadjuvant therapy, visceral adipose tissue, sarcopenia, body composition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gündoğdu, M. Lokal İleri Evre Rektum Karsinomlu Hastalarda Neoadjuvan Tedaviye Lokal Yanıtın Vücut Kompozisyonları İle İlişkisinin Değerlendirimi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Bu çalışmanın amacı, lokal ileri evre rektum kanserli hastalarda neoadjuvan kemoradyoterapi sonrası tedavi yanıtı ile vücut kompozisyon parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Retrospektif olarak planlanan çalışmaya, 2015–2024 yılları arasında tanı almış ve görüntüleme verileri eksiksiz olan 67 hasta dahil edilmiştir. Bilgisayarlı tomografi ile elde edilen L3 vertebra düzeyindeki psoas kası alanı (PMA), iskelet kası alanı (SMA), viseral ve subkutan yağ dokusu (VAD, SAD), ortalama kas dansitesi (MSMR) gibi vücut kompozisyonu ölçümleri değerlendirilmiştir. PMA değeri boy ile indekslenerek psoas kası indeksi elde edildi. Bu parametreler doğrultusunda PMI'ya göre hastalar sarkopenik olanlar ve olmayanlar olarak; MSMR'ye göre myosteatoz var ve yok olarak; VAD'ye göre VAD alanı düşük ve yüksek olarak gruplandırılmıştır. Tedavi yanıtı manyetik rezonans görüntüleme temelli tümör regresyon skoru (mrTRG) kullanılarak iyi ve kötü yanıt gruplarına ayrılmıştır. Viseral yağ dokusu alanı, tedaviye yanıt vermeyen grupta anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,042). Diğer vücut kompozisyon parametreleriyle tedavi yanıtı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuçlar, viseral yağ dokusunun tedaviye yanıtta bağımsız bir belirteç olabileceğini ve vücut kompozisyon analizlerinin tedavi öncesi öngörüde potansiyel değer taşıyabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gundogdu, M. Evaluation of the Relationship Between Body Composition and Local Response to Neoadjuvant Therapy in Patients with Locally Advanced Rectal Carcinoma, Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Radiology, Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2025. The aim of this study is to evaluate the relationship between body composition parameters and treatment response following neoadjuvant chemoradiotherapy in patients with locally advanced rectal cancer. This retrospective study included 67 patients diagnosed between 2015 and 2024 with complete imaging data. Body composition measurements obtained at the level of the L3 vertebra using computed tomography included psoas muscle area (PMA), skeletal muscle area (SMA), visceral and subcutaneous adipose tissue areas (VAT, SAT), and mean skeletal muscle radiodensity (MSMR). PMA was indexed to height to calculate the psoas muscle index (PMI). Based on these parameters, patients were grouped as sarcopenic or non-sarcopenic according to PMI; with or without myosteatosis according to MSMR; and low or high visceral adipose tissue area according to VAT. Treatment response was assessed using magnetic resonance imaging-based tumor regression grade (mrTRG) and categorized into good and poor response groups. The visceral adipose tissue area was found to be significantly higher in the poor response group (p=0.042). No significant correlation was found between other body composition parameters and treatment response. The results suggest that visceral adiposity may serve as an independent predictor of treatment response and that body composition analysis may have potential prognostic value in the pre-treatment evaluation.