Bağlama metotlarının tezene vuruş yönleri ve parmak konumlandırma işaretleri açısından değerlendirilmesi
An evalution of bağlama methods in terms of plectrum stroke directions and finger positioning indicators
- Tez No: 961305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN HAŞHAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bağlama eğitimi, bağlama metodu, tezene vuruş işaretleri, parmak numaralandırma/konumlandırma işaretleri, Bağlama training, bağlama method, plectrum beat signs, positioning and numbering finger signs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırmada, bağlama eğitiminde tezene vuruş yönleri ve parmak numaralandırma/konumlandırma işaretlerinin yeri ve önemi araştırılarak ulaşılabilen bağlama metotlarının konu hakkındaki içeriklerinin incelenip ortak ve farklı yönlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, bağlama öğretiminde tezene vuruş yönleri ve parmak konumlandırma işaretlerinin öneminin belirlenebilmesi için literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada ise ulaşılabilen bağlama metotları, tezene vuruş yönleri ve parmak numaralandırma/konumlandırma işaretlerindeki ortak veya farklı noktalar açısından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Metotlar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda elde edilen bilgiler/bulgular tablolar ve grafikler şeklinde sunularak çeşitli açılardan yorumlanmıştır. Bulgular: Bağlama eğitiminde tezene vuruş yönleri ve parmak numaralandırma/konumlandırma işaretlerinin çok önemli bir yere sahip olduğu ancak konuya yönelik ulusal ölçekte tam anlamıyla ortak bir yöntem geliştirilemediği görülmüştür. Bu durumun en önemli sebebinin ise konuya yönelik hazırlanmış yazılı materyallerin her birinde farklı işaretler kullanılmasının olduğu anlaşılmıştır. Bağlama metotları üzerinde tezene vuruş yönleri açısından yapılan incelemelerde; 26 tanesinde ok işareti, 8 tanesinde itme-çekme işareti, 1 tanesinde ise herhangi bir işaret kullanılmadığı, parmak konumlandırma (numaralandırma) için yapılan incelemelerde ise; 14 tanesinde daire sistemi, 5 tanesinde üç çizgi sistemi, 2 tanesinde“Tablatur”sistemi, 14 tanesinde ise herhangi bir işaret kullanılmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sürecinde incelenen metotlarda birçok farklı işaret veya simge kullanılmasının yanı sıra tezene vuruş yönlerinde ok işaretlerinin, parmak konumlandırma (numaralandırma) ise daire içerisindeki rakamlarla gösterimin en yaygın kullanılan işaretlendirme yöntemleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to define the common and differing methods of bağlama used in bağlama training by searching the direction ways of plectrum beat, numbering and positioning finger place and impartance of the signs and analyzing the context of the method of the bağlama. Method: The screening model method of qualitative research is used. In first section, the literatüre review is made to determine in the second section, the similarities and differences in bağlama methods such as plectrum beating, numbering, and finger positioning are analyzed comparatively. Data/findings, and subsequent research on methods are interpreted in tables and graffics from different points of view. Findings: It is understood that the sides of plectrum beat and the positioning (numbering) fingers are very important, but a sufficient method has not been developed by national scale. The most reason of this is that the written materials about these subjects are different from each other. In the analyzing of the bağlama methods: ways of beating arrow mars in 26 of them, push-pull sing in 8 of them, whatsoever sings in 1 of them are not used. The analysis of the positioning (numbering)fingers: the circle system is used in 14 of them, the line system in 5, the 'Tab' system in 2, while no signs at all are used in 14 of them. Conclusion: In the methods during the search, arrow marks indicating plectrum beats are among the most commonly used methods, along with various other signs or symbols are the commonly used methods, besides using several diffirent signs or symbols. In the methods of positioning fingers, using munbers in circle is the commonly used methods.