Tipik gelişim gösteren veya gelişimsel gecikmesi olan okul öncesi dönem çocukların annelerinin eğlence eğilimlerinin karşılaştırılması
The comparison of entertainment tendencies of mothers of preschool children with typical development or developmental delay
- Tez No: 961462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BETÜL KÖLEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gelişim, Gelişimsel Gecikme, Eğlence Eğilimi, Development, Developmental Delay, Entertainment Tendency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
TİPİK GELİŞİM GÖSTEREN VEYA GELİŞİMSEL GECİKMESİ OLAN OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARIN ANNELERİNİN EĞLENCE EĞİLİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu araştırma tipik gelişim gösteren çocuklar ile gelişimsel gecikmesi olan 3-6 yaş arası çocukların annelerinin eğlence eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim yılı Sakarya ilinde Adapazarı ve Serdivan ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulları ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim anaokullarında eğitim gören 36-72 aylık çocuk ve anneleri oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 152 anne ve çocuk ile araştırma tamamlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak annelere araştırmacı tarafından geliştirilen“Genel Bilgi Formu”, Shen, Chick ve Zinn tarafından geliştirilen ve Yurt, Keleş, Koğar tarafından Türkçe formunun uyarlanması yapılan“Yetişkin Eğlence Eğilim Özelliği Ölçeği (YEEÖÖ)”, çocuklara ise Frankenburg ve Dodds tarafından geliştirilen ve Türkiye Standardizasyonu Yalaz, Prof. Anlar ve Bayoğlu tarafından yapılan“Denver II Gelişimsel Tarama testi”uygulanmıştır. Araştırmacılardan alınan veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda tipik gelişim gösteren çocukların anneleri ile gelişimsel gecikmesi olan çocukların annelerinin eğlence eğilimlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmektedir. Annelerin eğlence eğilimleri ile çocukların kişisel sosyal gelişim, ince motor gelişimi, dil gelişimi ve kaba motor gelişim alanlarında gecikme olması durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Annelerin yetişkin eğlence eğilimleri ile öğrenim durumu, eş öğrenim durumu, çalışma durumu özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunurken, annelerin medeni durumu, yaşı, eş çalışma durumu, aile tipleri, sahip oldukları çocuk sayısı, çocuklarının yaşı ve cinsiyeti ile yetişkin eğlence eğilimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF ENTERTAINMENT TENDENCIES OF MOTHERS OF PRESCHOOL CHILDREN WITH TYPICAL DEVELOPMENT OR DEVELOPMENTAL DELAY This study was conducted to examine the relationship between the entertainment tendency characteristics of mothers of typically developing children and 3-6 year old children with developmental delay. The sample of the study consisted of 36-72-month-old children and their mothers studying in kindergartens affiliated to the Ministry of National Education and special education kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in Adapazarı and Serdivan districts of Sakarya province in the 2024-2025 academic year. The study was completed with 152 mothers and children. As a data collection tool in the study, 'General Information Form' developed by the researcher, 'Adult Entertainment Tendency Trait Scale (ATTS)' developed by Shen, Chick and Zinn and adapted into Turkish by Yurt, Keleş and Koğar, and 'Denver II Developmental Screening Test' developed by Frankenburg and Dodds and standardised in Turkey by Yalaz, Prof. Anlar and Bayoğlu were applied to the children. The data obtained from the researchers were analysed using SPSS-27 software. As a result of the research, it is seen that the entertainment tendency characteristics of mothers of children with typical development and mothers of children with developmental delay differ statistically significantly. A statistically significant difference was found between the mothers' leisure disposition characteristics and the children's having delay in the areas of personal social development, fine motor development, language development and gross motor development. While statistically significant differences were found between the adult leisure disposition characteristics of mothers and their education level, spouse education level and employment status, it was concluded that there was no statistically significant difference between the marital status, age, spouse employment status, family types, number of children they have, age and gender of their children and adult leisure disposition characteristics.