Şizofreni tanısı olan bireylerde yürüyüş egzersizinin sosyal işlevsellik, yaşam kalitesi ve psikolojik iyi oluş üzerindeki etkileri
The effects of walking exercise on social functioning, quality of life, and psychological well-being in individuals diagnosed with schizophrenia
- Tez No: 961467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL CAN ÖZ, DOÇ. DR. SONGÜL DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, yürüyüş egzersizi, sosyal işlevsellik, yaşam kalitesi, psikolojik iyi oluş, Schizophrenia, walking exercise, social functioning, quality of life, psychological well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu araştırma, şizofreni tanısı almış bireylerde yürüyüş egzersizinin sosyal işlevsellik, yaşam kalitesi ve psikolojik iyi oluş düzeylerine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Bu çalışma deney ve kontrol gruplu deneysel bir tasarım ile yapılandırılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin sosyal işlevsellik, yaşam kalitesi ve psikolojik iyi oluş düzeyleri ön test ve son test ölçümleriyle değerlendirilmiştir. Müdahale grubuna altı hafta boyunca düzenli yürüyüş egzersizi danışmanlığı uygulanmıştır. Bulgular: Deney grubunun %70,4'ü kontrol grubunun ise %53,8'i erkektir. Deney grubunun %29,6'sının eğitim durumu ilkokul iken kontrol grubunun %23,1'inin eğitim durumu ilkokuldur. Deney grubunun %81,5'i bekar iken kontrol grubunda bekarların oranı %73,1'dir. Deney grubunun %74,1'inin kontrol grubunun %88,5'inin spor alışkanlığı yoktur. Deney grubunda sigara kullananların oranı %33,3 iken kontrol grubunda sigara kullananların oranı %61,5'tir. Deney grubunun %77,8'i kontrol grubunun ise %88,5'i daha önce sportif aktivitelere katılmamıştır. Deney grubunun tamamı ilaç kullanmakta iken kontrol grubunun %65,4'ü ilaç kullanmaktadır. Deney grubun yaş ortalaması ve standart sapması 43,67±11,24 yaş iken kontrol grubunun 35,77±15,06 yaştır. Deney grubun boy ortalaması ve standart sapması 1,70±0,09 metre iken kontrol grubunun 1,72±0,07 metredir. Deney grubun kilo ortalaması ve standart sapması 89,26±22,38 kg iken kontrol grubunun 80,12±14,00 kg'dır. Deney grubun BKİ ortalaması ve standart sapması 30,89±8,23 iken kontrol grubunun 27,36±4,74'tür. Deney grubun son kilo ortalaması ve standart sapması 86,89±21,76 kg iken kontrol grubunun 80,96±13,87'dir kg'dır. Deney grubun son BKİ ortalaması ve standart sapması 30,08±8,05 iken kontrol grubunun 27,53±4,76'dır. Deney grubunun ön test Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanlarının ortalaması ve standart sapması 43,70±7,55 iken son testte bu puan 48,44±6,03 olmuştur. Kontrol grubunun ön test Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanlarının ortalaması ve standart sapması 40,42±11,13 iken son testte bu puan 43,62±10,30 olmuştur. Deney grubunun ön test Ruh Sağlığı Yaşam Kalitesi puanlarının ortalaması ve standart sapması 14,96±4,64 iken son testte bu puan 18,26±3,02 olmuştur. Kontrol grubunun ön test Ruh Sağlığı Yaşam Kalitesi puanlarının ortalaması ve standart sapması 13,58±3,81 iken son testte bu puan 14,08±4,10 olmuştur. Deney grubunun ön test Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği puanlarının ortalaması ve standart sapması 42,44±3,88 iken son testte bu puan 45,41±3,18 olmuştur. Kontrol grubunun ön test Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği puanlarının ortalaması ve standart sapması 41,38±6,14 iken son testte bu puan 45,12±6,45 olmuştur. Sonuç: Elde edilen bulgular, yürüyüş egzersizinin şizofreni tanılı bireylerde sosyal işlevselliği artırmada, yaşam kalitesini iyileştirmede ve psikolojik iyi oluşu desteklemede anlamlı etkiler ortaya koyduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, yürüyüş egzersizinin psikososyal müdahaleler kapsamında uygulanabilir, düşük maliyetli ve erişilebilir bir yöntem olarak şizofreni tedavisinde tamamlayıcı bir rol üstlenebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effects of a walking exercise program on social functioning, quality of life, and psychological well-being in individuals diagnosed with schizophrenia. Methods:This study was structured as an experimental design with experimental and control groups. The levels of social functioning, quality of life, and psychological well-being of the participants were evaluated using pre-test and post-test measurements. The intervention group received regular walking exercise counseling for a period of six weeks. Results: In the experimental group, 70.4% of the participants were male, whereas in the control group, this proportion was 53.8%. Regarding educational status, 29.6% of the experimental group and 23.1% of the control group had completed only primary education. While 81.5% of the participants in the experimental group were single, the rate of single individuals in the control group was 73.1%. A total of 74.1% of the experimental group and 88.5% of the control group reported having no regular exercise habits. The proportion of individuals who smoked was 33.3% in the experimental group and 61.5% in the control group. Additionally, 77.8% of the experimental group and 88.5% of the control group had never previously participated in any sports activity. All participants in the experimental group were using psychiatric medication, whereas 65.4% of those in the control group reported medication use. The mean age of the experimental group was 43.67 years (SD = 11.24), while that of the control group was 35.77 years (SD = 15.06). The mean height was 1.70 meters (SD = 0.09) for the experimental group and 1.72 meters (SD = 0.07) for the control group. The mean body weight of the experimental group was 89.26 kg (SD = 22.38), whereas the control group had a mean body weight of 80.12 kg (SD = 14.00). The mean Body Mass Index (BMI) of the experimental group was 30.89 (SD = 8.23), while that of the control group was 27.36 (SD = 4.74). At the post-test stage, the mean body weight of the experimental group decreased to 86.89 kg (SD = 21.76), while the control group's mean weight was 80.96 kg (SD = 13.87). Similarly, the mean BMI of the experimental group at post-test was 30.08 (SD = 8.05), compared to 27.53 (SD = 4.76) in the control group. The mean pre-test score of the Psychological Well-Being Scale in the experimental group was 43.70 (SD = 7.55), which increased to 48.44 (SD = 6.03) at the post-test. In the control group, the mean pre-test score was 40.42 (SD = 11.13), rising to 43.62 (SD = 10.30) at the post-test. The mean pre-test score of the Mental Health Quality of Life Scale in the experimental group was 14.96 (SD = 4.64), which increased to 18.26 (SD = 3.02) at the post-test. In the control group, the mean pre-test score was 13.58 (SD = 3.81), increasing slightly to 14.08 (SD = 4.10) at the post-test. The mean pre-test score of the Social Functioning Assessment Scale in the experimental group was 42.44 (SD = 3.88), which increased to 45.41 (SD = 3.18) at the post-test. In the control group, the mean pre-test score was 41.38 (SD = 6.14), increasing to 45.12 (SD = 6.45) at the post-test. Conclusion: The findings indicated that walking exercise had significant effects on enhancing social functioning, improving quality of life, and supporting psychological well-being in individuals diagnosed with schizophrenia. In light of these results, it can be suggested that walking exercise may serve as a feasible, low-cost, and accessible method within the scope of psychosocial interventions, playing a complementary role in the treatment of schizophrenia.