Lojistik üs kavramı ve Bandırma açısından değerlendirilmesi
Logistics base concept and its evaluation in terms of Bandırma
- Tez No: 961535
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Bandırma Lojistik Üssü, Karayolu Taşımacılığı, Havayolu Taşımacılığı, Denizyolu Taşımacılığı, Demiryolu Taşımacılığı, Logistics, Bandırma Logistics Base, Road Transportation, Air Transportation, Sea Transportation, Railway Transportation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı Bandırma ilçesini, lojistik üs kavramı çerçevesinde değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini Bandırma bölgesinde bulunan 51 firma oluşturmaktadır. Elde edilen verilere Kolmogorov-Smirnov normallik testi uygulanmış ardından Detrended Q-Q Plot diyagram verileri değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine karar verebilmek için çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri incelenmiştir. Verilerin normal dağılım göstermediği sonucunda, araştırmaya parametrik testler olan t testi ve anova testleri ile devam edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre araştırmaya katılan firmalarının faaliyet alanları, faaliyet yılı, personel sayısı ve ulaştırma yöntemleri, araç sayıları ile Bandırma'nın lojistik üs olabilmesi avantaj ve dezavantajları görüşleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi sonucu anlamlılık değerlerinin (p>α=0,05) olduğu bu nedenle firmaların araç sayılarının farklı olmasının Bandırma'nın lojistik üs olabilmesi avantaj ve dezavantajları ölçeğine ait görüşleri üzerinde anlamlı farklılıklara sebep olmadığı gözlemlenmiştir. Bandırma'da havayolu ile taşımacılık yapılması durumunda sık sık kullanırım diyen firmalar ile hiç kullanmam diyen firmalar arasında görüş farklılıklarının olduğu ve sıklıkla havayolunu kullanırım diyen firmaların hiç kullanmam diyen firmalara göre Bandırma'nın lojistik üs olabilmesi için daha olumlu görüşlere sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate Bandırma district within the framework of the logistics base concept. The population of the research consists of 51 companies located in the Bandırma region. The Kolmogorov-Smirnov normality test was applied to the data obtained, and then the Detrended Q-Q Plot diagram data were evaluated. In order to decide whether the data showed a normal distribution, skewness and kurtosis values were examined. As a result of the data not showing a normal distribution, the research was continued with parametric tests, t test and anova tests. According to the results obtained, as a result of examining the relations between the fields of activity, year of activity, number of personnel and transportation methods, number of vehicles of the companies participating in the research and the advantages and disadvantages of Bandırma being a logistics base, it was observed that the significance values were (p>α=0.05) and therefore the difference in the number of vehicles of the companies did not cause significant differences in the opinions of Bandırma being a logistics base regarding the advantages and disadvantages scale. It was observed that there were differences of opinion between the companies that said they would use it frequently and the companies that said they would never use it in case of air transportation in Bandırma and the companies that said they would use it frequently had more positive opinions about Bandırma being a logistics base than the companies that said they would never use it.