Servikal örneklerde human papilloma virüs sıklığı ve genotipinin belirlenmesi
Determination of human papilloma virus frequency and genotyping in cervical specimens
- Tez No: 961552
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH ÇİFTÇİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET KIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Genotipleme, Human papilloma virüs, Servikal kanser, Genotyping, Human Papilloma Virus, Servical Cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Human papillomavirus (HPV), deri ve mukozal epitel hücrelerinde çoğalabilen küçük, çift zincirli bir DNA virüsüdür. Servikal kanserlerin % 99,7'sinde bulunduğu gösterilmiştir. Genital bölge enfeksiyonuna sebep olan HPV'ler malignite potansiyellerine göre düşük riskli tipler (6, 11, 13, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81), olası yüksek riskli tipler (26, 53, 66, 68, 73, 82) ve yüksek riskli tipler (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) olarak gruplandırılmaktadır. Bu çalışmada HPV genotiplerinin araştırılması ve laboratuvarımıza gönderilen servikal örneklerinde HPV varlığının ve genotiplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kasım 2024-Mart 2025 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen 100 (18-66 yaş) servikal sürüntü örneği Multiplex-PCR yöntemiyle HPV varlığı ve genotiplerinin belirlenmesi amacıyla çalışıldı. Çalışmaya dahil edilen 100 hastanın tamamı pozitif olarak tespit edildi. 100 örnekte toplam 299 tip pozitif olarak tanımlandı. En sık görülen yüksek riskli HPV tipleri HPV59 (n=29), HPV56 (n=22) ve HPV39 (n=17), orta riskli tipleri HPV53 (n=14) ve HPV66 (n=12), düşük riskli tipleri HPV61 (n=10) ve HPV6 (n=9) olarak saptandı. HPV'nin en yüksek prevalansı 36-45 yaş grubundaydı (%30). Sonuç olarak, çalışmamızda test sonuçlarına göre yüksek riskli HPV tipleri 144 hasta ile (%62,89) en sık olarak raporlandı. Genç ve ileri yaş gruplarında HPV pozitiflik oranları artmaktadır. HPV enfeksiyonu ve onunla ilişkili kanserlerin önlenmesinde uygulanacak stratejilerin belirlenmesinde prevalans çalışmaları önemli veriler sunmaktadır. Aşı programları dışında kalan duyarlı popülasyona yönelik uygulanacak tarama programları, servikal kanserin kontrol altına alınmasına, erken tanı ve tedavisine olanak sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Human papillomavirus (HPV) is a small, double-stranded DNA virus capable of replicating in cutaneous and mucosal epithelial cells. It has been identified in 99.7% of cervical cancer cases. HPV types that cause genital infections are classified based on their oncogenic potential into low-risk types (6, 11, 13, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81), possibly high-risk types (26, 53, 66, 68, 73, 82), and high-risk types (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59). This study aimed to investigate the presence and genotypes of HPV in cervical samples submitted to our laboratory. Between November 2024 and March 2025, cervical swab samples were collected from 100 patients (aged 18–66 years) send to Microbiology Laboratory of Kafkas University Health Research and Application Hospital were included in the study. The presence of HPV and its genotypes were determined using the Multiplex-PCR method. According to the findings, a total of 299 HPV-positive results were identified among the 100 patients included in the study. The most frequently detected high-risk HPV types were HPV59 (n=29), HPV56 (n=22), and HPV39 (n=17), possibly high-risk types, HPV53 (n=14) and HPV66 (n=12), low-risk types, HPV61 (n=10) and HPV6 (n=9) were most frequently detected. The highest prevalence of HPV was found in the 41–50 age group (33%). Overall, in the analyzed patient group, the most frequently isolated genotypes were high-risk types, with a positivity rate of 144 (62.89%). The prevalence of HPV infection was found to increase among both younger and older age groups. Prevalence studies provide valuable data for determining strategies to prevent HPV infection and its associated cancers. Screening programs targeting susceptible populations not included in vaccination programs can contribute significantly to the control, early diagnosis, and treatment of cervical cancer.